Pozdvižení ve Washingtonu nad protidemokratickými výroky Trumpova poradce

13. 2. 2017

čas čtení 7 minut

Moderátor: "Máte vy a vaši zaměstnanci pocit, že práci v Bílém domě zvládáte? A máte všechno pod kontrolou?"

Trumpův pobočník Stephen Miller: "Říci, že máme věci pod kontrolou, to by byl velmi slabý výrok. (...) V této zemi máme sobě rovná odvětví vlády. (...) Žádná nadvláda soudů neexistuje. To, co soudci udělali, bylo, že se sami pro sebe zmocnili moci. Moci prezidenta Spojených států."

Moderátor: "Stephene, ti tři soudci říkají, že se naprosto mýlíte."

Stephen Miller: "Soudci vydali všeobecné prohlášení, jímž šli daleko za svou moc. (...) Toto je ideologický konflikt. Mezi těmi, kdo jsou přesvědčeni, že bychom v této zemi měli mít hranice a kontrolu, a těmi, kdo jsou přesvědčeni, že žádná kontrola by neměla existovat. (...) Toto bylo uchvácení moci. Důsledkem toho ale je, že naši protivníci, média a celý svět brzo uvidí, až začneme dál jednat, že moc pana prezidenta ochraňovat naši zemi je velmi silná a nebude zpochybňována. (...) Jasné je, že pravomoci prezidenta v této oblasti jsou vrcholem exekutivní moci. (...) Budeme mít nezpochybnitelnou vojenskou sílu, jakou si nikdo ani nedovede představit. (...) Máme tu prezidenta, který udělal za tři týdny toho víc, než co udělala většina prezidentů za celé své funkční období. (...) Výrok, že stojíme bok po boku se svými spojenci a to, že se oba muži objevili v záběrech vedle sebe, vyslalo signál celé planetě Zemi, jemuž v Severní Koreji rozumějí. (...) Vystoupím v jakémkoliv pořadu a budu to opakovat stokrát, pan prezident Spojených států má stoprocentně pravdu!"

Tým odborníků v televizi MSNBC:

Šok a ohromení ve studiu:

Není to ani legrační...

Panebože... Je to daleko horší, než jsem myslel.

Je to daleko horší...

Wow!!

"On má stoprocentně pravdu..."

"Stoprocentní pravdu." Je to fakt, a vy to nebudete popírat, mluvit o skutečnosti, že on ve skutečnosti lhal.

Ano. Vy jste mi řekli, abychom to neříkala.

Co že to říkal o moci?

Že moc prezidenta je velmi silná a nebude zpochybňována.

Panebože.

Toto jsou otázky, můj milý mladý příteli.

Chlapečku.

Malý Millere, které budou zpochybňovány. Soudy. Tomu se říká soudní revize. Alexander Hamilton a James Madison o tom psali ve federalistické dokumentaci. Najdete to zakotvené v Madisonově ústavě. A v ústavě Andrewa Jacksona. Jděte do kanceláře svého prezidenta a podívejte se na zdi, a tam jsou všechny ty obrazy Andrewa Jacksona. Ten hovořil o nezávislosti soudů. Hovořil o tom, jak je důležité soudnictví. Musíš si přečíst ústavu. A vážně: Bílý dům musí přestat se ztrapňovat tím, že tohohle člověka posílá do televizí.

Tohle byl nejhorší možný výkon. Nikoho tak strašného jsem dosud neviděl. Tohle bylo šílené. Neuvěřitelný trapas.

"Je to fakt a vy to nebudete popírat."

"Pana prezidenta nikdo nebude zpochybňovat!!" (Hvízdnutí údivu)

Wow!

Je to ještě horší, protože on říká, "Důsledkem toho ale je, že naši protivníci, média a celý svět brzo uvidí, až začneme dál jednat, že moc pana prezidenta ochraňovat naši zemi je velmi silná a nebude zpochybňována." To je nové prosazování moci exekutivního odvětví vlády, dělat si, co chce.

Takhle mluví diktátor, ne někdo, kdo je prezidentem Spojených států. Doufám, že prezident Spojených států ho přiměje, aby si šel přečíst ústavu. Ať si přečte federalistickou dokumentaci, texty Otců zakladatelů, ať si přečte slova Andrewa Jacksona.

Ale oni to nechtějí. Jim se Stephen Miller líbí. Milujou ho. Trump mu za ta vystoupení v televizi gratuloval. Toho člověka milujou.

Říkám vám to rovnou, dnes, 13. února 2017. Pokud by se projevil tento způsob myšlení v praktické politické strategii, do půl roku bude zahájena proti Trumpovi procedura impeachmentu. Donald Trump bude odvolán, pokud nebude dodržovat - - Rozhodnou o tom soudy. A mimochodem, nejbizarnější věc o tomto celém je to, že Miller je možná jen blbý. Možná je to jen pitomec. Možná, že je jen hloupý a já bych vůči němu neměl být tak tvrdý. Každý hlupák, každý hlupák v první den na právnické fakultě ví, že to federální soudce zvrátí.

Ale oni mají Nejvyšší soud. Oni si tam jmenují své lidi. Oni přece mohli počkat. Takže on vyvolává konflikty a vystupuje jako autokrat, přestože to vůbec nemusel dělat. Oni vytvářejí něco, oni nás zkoušejí, jestli jim to projde. Jestli budeme sedět pasivně jak ovce a budeme mlčet.

Oni ho také odsoudí během konfirmačního řízení, protože bude dotazován na tyto výroky.

Řekněme to opravdu rychle, Davide Ignatiusi: Pan prezident má podstatné pravomoci, pokud jde o ochranu hranic. Já jsem o tom psal. Já si myslím, že rozhodnutí federálního odvolacího soudu bylo nesprávné. Ale když, Davide, oni nyní říkají, že prezident má podstatné pravomoci a ty nebudou zpochybňovány?? NEBUDOU ZPOCHYBŃOVÁNY. Prosím, řekněte mi, co vás napadá, když tohle slyšíte??

David Ignatius: Zní to jako v nějaké jiné zemi. Ne ve Spojených státech.

Uff.

David Ignatius: Způsob, jímž se tady útočí na soudce, Stephen Miller mluvil o nevolených soudcích, Donald Trump psal o 'takzvaném' soudci, to jsou pro náš systém hluboce urážlivé výroky. Jsou hluboce urážlivé pro soudce. Soudcům se nelíbí, že je jejich autorita takto zpochybňována. Soudní revize prezidentových rozhodnutí je klíčovou součástí našeho systému vlády. Ale zatím se ještě neděje, že by výroky soudů nebyly respektovány. Trump řekl, že možná bude muset napsat nový exekutivní příkaz. Avšak to, co říkal Stephen Miller, by mělo znepokojit všechny. Zpochybnil, jak naše vláda funguje.

Oni ale všichni jeho televizní vystoupení pochválili. Šíleně se jim to líbilo. Považovali to za dobré.

Jediné, co mohli dnes ráno udělat, bylo vydat tiše nový exekutivní příkaz. Proč Millera vystrčili na veřejnost? Proč ho přiměli, aby říkal nedemokratické věci? Proč ho přiměli, aby říkal věci, které znásilní americkou ústavu? To vůbec udělat nemuseli. Proč takovéhle věci pořád dělají?

Oni nás opravdu zkoušejí, jak daleko mohou zajít? Všichni Republikáni ve Washingtonu: jestliže proti tomuhle nebudete protestovat, strašně se poškodíte. Už se nikdy nepovažujte za obránce americké ústavy. Považujte se za doprdelistickou, ubohou trapnou ovci. Někdo právě řekl: Prezident si bude dělat, co se mu zamane, a my nebudeme poslouchat soudy a nebudeme poslouchat kongres.

Zdroj v angličtině (video) ZDE

0
Vytisknout
6776

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2017