Trump lhal na tiskové konferenci o svém volebním vítězství

16. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Trump se vychloubal, že zvítězil největší možnou většinou od prezidenta Reagana. Opravil ho reportér televize NBC:

Trump: "Jsem tady a plním, co jsem přislíbil udělat. To je celé, co dělám. Předložil jsem to americkému lidu. Dostal jsem 306 hlasů volebního kolegia. Protože lidi šli hlasovat a hlasovali tak, jak dosud ještě nikdy nehlasovali. Tak to je. Bylo to zřejmě největší volební vítězství od Ronalda Reagana."

Reportér televize NBC: "Jednoduše řečeno: Vy jste dnes řekl, že jste měl největší volební vítězství od Ronalda Reagana, s 304, 306 volebními hlasy. Faktem je, že prezident Obama jich dostal 365."

Trump: "No, ale já mluvím o Republikánech."

Reportér televize NBC: "A pak prezident Obama 332 a George H W Bush 426, když zvítězil jako prezident. Proč by vám měli Američané důvěřovat - - "

Trump: "No, mně dali tyhle informace. Nevím. Mně to prostě dali... Zvítězili jsme obrovským, obrovským rozdílem."

Reportér televize NBC: "Proč by vám Američané měli důvěřovat, když obviňujete informace, které dostávají, že jsou prý falešné, a vy zatím poskytujete informace, které jsou falešné?"

Trump: "No, já nevím, mně ty informace dali. Viděl jsem tyto informace už dřív. Ale bylo to podstatené vítězství, s tím snad souhlasíte?"

Reportér televize NBC: "No, jste prezident."

Během sedmasedmdesátiminutového, těkavého a neuspořádaného projevu během tiskové konference ve čtvrtek odpoledne zaútočil Donald Trump znovu na americká média:

"Pustím si televizi, otevřu noviny a vidím články o chaosu, chaosu. Ale je to přesný opak. Tato vláda funguje jako dobře vyladěný stroj, navzdory tomu, že se mi nedaří nechat si schválit kabinet.

Účelem tiskové konference mělo být oznámit kandidaturu Alexandra Acosty jako nového Trumpova nominanta na funkci ministra práce, poté, co předchozí Trumpův nominant Andrew Puzder odvolal svou nominaci.

Tisková konference v Bílém domě se rychle proměnila v nesourodou, improvizovanou a bojovnou obranu Trumpových prvních čtyř neděl jako amerického prezidenta a ostrých útoků na tisk.

Trump popřel, že by měl jakékoliv vazby na Rusko, nebo že by věděl, že jeho volební tým měl kontakty s Moskvou. Tiskové články o tom označil za "trik". Útočil na "nepoctivá" média, že prý zveřejňují "fake news" a dělají tak "medvědí službu" americkému lidu.

Popřel, že jeho exekutivní příkaz zakazující vstup do USA občanům sedmi převážně muslimských zemí byl špatně napsán. Řekl "Dostali jsme se k špatnému soudu."

Tvrdil, že od Obamy zdědil "spoušť" doma i v zahraničí.

Média podle Trumpa neslouží lidu, ale "speciálním zájmům". Mají prospěch z rozbitého systému. "Tisk se stal tak nepoctivým, že kdybychom o tom nemluvili, udělali bychom děsnou medvědí službu americkému lidu. Obrovskou medvědí službu. Musíme hovořit o tom, co se děje, protože, upřímmně řečeno, tisk se vymknul z ruky. Úroveň nepoctivosti se vymkla z ruky."

Trump kritizoval jednotlivé noviny a televize. "Vidím mnoho, mnoho, nepravdivých věcí. Je to o tónu. Tón je taková nenávist. Nejsem tak zlý člověk. Musíte přiznat, že mám velkou sledovanost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7286

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2017