Společná vláda KSČM a ČSSD jako fantasmagorie zemanismu

20. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Médii proletěla smršť diskusí a komentářů nad tím, že předseda ČSSD Sobotka údajně připustil, že po volbách přichází v úvahu vláda ČSSD s komunisty. Nechci se zabývat otázkou, nakolik to skutečně připustil, nebo ne, zajímá mne spíše pozornost, jakou tato možnost spolupráce socialistů s komunisty vzbudila.

Rozhovor Britských listů 97:

Zpátky na pískoviště. Lze demokracii zachránit dobrým školstvím?

17. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s mezinárodním kurátorem Jaroslavem Andělem o jeho globálním projektu nazvaném "Zpět na pískoviště. Umění a radikální pedagogika". Projekt se zabývá problémy demokracie v současném světě a otázkou, zda je dnes demokracie na ústupu. Argumentuje, že jedině dobré vzdělávání dokáže společnost pozitivně změnit. Jaroslav Anděl si vytvořil mezinárodní síť lidí usilujících o pochopení, co je učení a vzdělávání dnes a jak je ho třeba zreformovat. Organizuje stále se proměňující putovní mezinárodní výstavu, která informuje o reformní pedagogice a rozvíjí ji. Česká republika o projekt ovšem neprojevila zájem. Není divu: když se mezinárodně zkoumalo, v kterých zemích chodí děti rády do školy, Česká republika skončila skoro na úplně posledním místě. Česká škola totiž zcela zanedbává kreativitu. - Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. února 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Švédští policisté interviewovaní v reportáži na Fox News: Ten filmař je šílenec

20. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Poté, co se Donald Trump zmínil v sobotu o neexistujícím atentátu ve Švédsku, se pokusil bránit, že reagoval na reportáž televize Fox News. Tu natočil filmař Ami Horowitz. Avšak švédští policisté, interviewovaní v odvysílané sekvenci, protestují. Jejich výpovědi byly zkreslené. "Je to šílenec."

Oba interviewovaní švédští policisté Anders Göranzon a Jacob Ekström svědčí, že jejich odpovědi pro Horowitzův film byly vytrženy z kontextu. "Nechápeme, proč jsme byli součástí té reportáže. Rozhovor, který jsme poskytli, byl o něčem úplně jiném než o tom, o čem Fox News a Horowitz hovořili."

Rozhovor, který švédští policisté Horowitzovi poskytli, byl o kriminalitě v rizikových oblastech. Vůbec se v něm nehovořilo o migraci ani o imigraci. "Šokovalo nás, to, co odvysílali. On ty odpovědi sestříhal. My jsme v rozhovoru odpovídali na úplně jiné otázky. Tohle je špatná novinářská práce.

Anders Göranzon: "Je to strašné. Otázky, které nám byly ve skutečnosti položeny, měly být odvysílány spolu s našimi odpověďmi. Nevlastníme práva na tento film, ale důsledkem je, že po této zkušenosti už nebudeme novinářům poskytovat rozhovoru. Nemůžeme jim důvěřovat. Ten úryvek, který odvysílali, nevypovídá nic, my jsme odpovídali na úplně jinou otázku. Nesouhlasíme s tím, co Horowitz říká. Je to šílenec."

Švédský deník Dagens Nyheter požádal filmaře Horowitze o reakci.

Zdroj v angličtině ZDE

Proč stojí za to uvažovat o nové argumentaci Tonyho Blaira

20. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Je nutno daleko empiričtěji a detailně, místně zkoumat, proč nejrůznější politické frakce přecházejí k ultrapravicovému populismu.

Minulý týden pronesl bývalý britský premiér Tony Blair velmi dobře vyargumentovaný projev, v němž poukazoval na to, že když Angličané hlasovali pro brexit, hlasovali pro něco, co má otevřený konec, a nevědí, kam jdou. Je to, argumentoval už dříve, jako byste prodali svůj dům, aniž byste si zajistili, kam se budete stěhovat. Proto požadoval, aby měli Britové možnost ještě jednou rozhodnout, zda brexit skutečně chtějí, až vyjde najevo, po ukončení vyjednávání s Evropskou unií, co to všechno znamená.

Komik John Oliver o Trumpovi: Dominuje zpravodajství jako prd v autě

20. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Kdo opravdu používá sociální sítě, a kdo je vlastně sociálními sítěmi zneužíván?

Americký komik John Oliver pokračoval ve své kritice Donalda Trumpa a jeho lživých tvrzení, která "dominují globálnímu zpravodajství jako prd ve volkswagenu. Nedá se tomu uniknout".

To, na čem Trumpovi však záleží, není pravda, nejsou to fakta. Záleží mu jen na tom, aby jeho výroky na Twitteru byly uvěřitelné, píše Susanne Moore. Vypočítal si, že Twitter mu dává okamžitý přístup k obrovskému publiku - a v tom má samozřejmě pravdu. Ať je to, co zveřejňuje, jakkoliv šílené, pro něho to strategicky funguje. Samozřejmě, že se nevyhýbá médiím. Twitter se tak stává přímou součástí médií.

BBC: Robotika zničí pracovní příležitosti. Je nutno vypracovat nový sociální model

20. 2. 2017

čas čtení 7 minut

Rozhlas BBC v neděli navštívil centrum pro vývoj robotů v anglickém Sheffieldu a jeho reportér tam komunikoval s několika pokusnými roboty. Pak následovala diskuse o tom, co umělá inteligence a robotika způsobí v ekonomice a v zaměstnanosti:

Moderátor: Málokdo, kdo pracuje v oboru robotiky, pochybuje, že umělá inteligence zlikviduje velké množství pracovních příležitostí. Michael Sloss si myslí, že to znamená, že budeme muset věci radikálně přemyslet:

"Roboti skutečně v nadcházejících dvaceti letech převezmou šedesát procent dnes existujících pracovních příležitostí. To by bylo hluboce znepokojující, pokud k tomu účelu nerestrukturalizujeme společnost."

Obětí lží ultrapravičáků, jako je Trump a Zeman, jsou lidé, jimiž elity pohrdají

20. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Populismus sílí, protože "obyčejný občan" má plné zuby, že ho elity neberou vážně a nemluví s ním jako s dospělým člověkem.

Richard Hoggart vydal před šedesáti lety svou knihu The Use of Literacy (K čemu je gramotnost). Argumentoval v ní, že postupné rozšiřování projektu občanské gramotnosti zvýší moc obyčejných občanů. V Británii se to do určité míry uskutečnilo. V polovině devadesátých let tam měla téměř polovina lidí mladších pětadvaceti let vysokoškolské vzdělání.

Jenže co ta druhá polovina společnosti? Tato mlčenlivá segregace se projevila, když se analyzovalo, jak lidé hlasovali v roce 2016 o brexitu. Pokud jste se narodili před érou všeobecně přístupného vzdělání a neměli jste kvalifikaci, hlasovali jste pro odchod Británie z EU. Pokud vám bylo pod čtyřicet a měli jste univerzitní vzdělání, hlasovali jste pro setrvání Británie v EU, píše Lynsey Hanley.

Syndrom Babiš jako hlavní faktor popularity Donalda Trumpa?

19. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Proč jsou babišové, trumpové a zemanové populární?

- Frustrace občanstva s tradičním, nikdy nic neřešícím politickým procesem je zmanipulovávána nově vzniklými ultrapravicovými médii, dopad jejichž lhaní je znásobován sociálními sítěmi.

- Babišové, trumpové a zemanové jsou populární právě proto, že hovoří negramaticky, šíří blbosti a vytvářejí tak dojem, že nejsou konvenčními politiky. Dávají tak frustrovaným občanům (falešnou) naději, že se jejich situace zlepší. Kritika  ze strany médií a systematické poukazování na to, že Trump či Zeman lžou a že Babiš má střet zájmů, důvěru jejich stoupenců jen posiluje.

Záhadou se může zdát neutuchající politická podpora pro Donalda Trumpa mezi jeho voliči, navzdory tomu, že se chová jako blázen a že Bílý dům za jeho vlády je v naprostém chaosu. Stejnou záhadou může být v ČR neutuchající politická podpora velké části českých občanů pro Andreje Babiše, navzdory jeho četným skandálům týkajícím se střetu zájmů a ekonomických nejasností.

Trump měl prý na mysli "rostoucí zločinnost" ve Švédsku (která neexistuje)

20. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Bílý dům se vyjádřil, že Donald Trump hovořil všeobecně o "rostoucí zločinnosti", když se v sobotu večer zmínil o teroristickém útoku ve Švédsku, k němuž nedošlo.

Švédsko reagovalo překvapením a zmatkem na tvrzení Donalda Trumpa, že ve Švédsku v pátek večer "došlo k incidentu". V neděli požádalo švédské velvyslanectví ve Washingtonu americké ministerstvo zahraničí o vysvětlení.

V neděli odpoledne napsal Trump na Twitteru své vlastní vysvětlení:

"Můj výrok o tom, co se děje ve Švédsku, se týkal informací, které vysílaly Fox News ohledně imigrantů a Švédska."

Trumpovi stoupenci tvrdí, že Švédsko "utajuje vlnu uprchlické zločinnosti"

20. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

"Liberálové se zoufale snaží utajit temnou realitu ve Švédsku, o níž hovořil Trump"

Největším problémem, který Švédsko nyní řeší, je, která kapela má být nominována do eurovizní písňové soutěže.

Ironicky se vyjádřila i Chelsey Clintonová:

"Co se stalo v pátek večer? Chytili pachatele masakru na Bowling Green?"

Jiní, včetně švédského velvyslanectví ve Washingtonu, jemně naznačovali, že by Trump měl získávat informace o situaci v jiných zemích jinde než na Fox News:

"On píše na Twitteru, že jeho zdrojem zahraničních informací jsou Fox News. Já už, Carle, tohle vyšetřování dál nemůžu dělat. Nixon byl aspoň inteligentní."

K tomu: Ruská média obsesivně šíří falešné zprávy o tom, jak se Švédsko rozkládá kvůli homosexuálům, muslimům a zejména kvůli pedofilii:

Švédské velvyslanectví ve Washingtonu: "Jsme připraveni informovat americkou vládu o švédské strategii pro imigraci a integraci uprchlíků."

"Co to Trump kouří?" Švédsko je zmateno Trumpovým tvrzením, že tam došlo k teroristickému útoku

19. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Na svém sobotním shromáždění na Floridě hovořil Donald Trump o teroristickém útoku ve Švédsku, k němuž nikdy nedošlo.

Trump řekl: "Musíme svou zemi udržovat bezpečnou. Podívejte se, co se děje v Německu, podívejte, co se děje včera ve Švédsku."

Byly vzneseny otázky, zda si Trump spletl Švédsko s městek Sehwan v Pákistánu, kde v pátek zahynulo při sebevražedném atentátu v sufistické svatyni 85 lidí.

Trump zaútočil na Floridě na "nepoctivá média" a znovu tvrdil různé lži

19. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Trump řekl na Floridě: "Jen se podívejte, co se včera stalo ve Švédsku." Švédi netuší, o čem mluvil. Další lež a výmysl. K žádnému incidentu ve Švédsku nedošlo.


Donald Trump pocítil potřebu zažít znovu obdiv svých stoupenců, tak překvapivě uspořádal na Floridě své představení před davem asi 9000 svých vášnivých stoupenců, jako by stále ještě vedl předvolební prezidentskou kampaň.

Ve svém vystoupení znovu útočil na sdělovací prostředky. Tvrdil svým stoupencům: "Mají svou vlastní agendu. A jejich agenda není vaší agendou."

Jak Trump vyvolával nenávist vůči médiím, nepřátelství jeho stoupenců vůči novinářům bylo intenzivní a téměř osobní, svědčí reportér televize BBC. "Kolega fotografoval a jakýsi muž z davu mu zakrýval objektiv. Když jsme z hangáru odcházeli, jiný muž nám řekl: 'Sbohem, lživá média.'" Na údajně "lživá média" ("Lügenpresse") útočili ve třicátých letech němečtí nacisté. Kam to vedlo, je známo.

Trump pokračoval: "Život je předvolební kampaň. Udělat naši zemi velkou je kampaň. Pro mě je to kampaň. Udělat Ameriku velkou je absolutně kampaň. Není to lehké, když také bojujeme proti tisku."

Naše Evropa - sjednocená, demokratická a solidární

20. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

V den šedesátého výročí podpisu Římské smlouvy se v Římě shromáždíme. Jsme totiž přesvědčeni, že Evropa se musí změnit, má-li uniknout rozkladu, společenské pohromě, zkáze životního prostředí a pádu do autoritářství.

Naše společné dědictví, budované na právech a demokracii, mizí tou měrou, jak se rozkládá sociální stát a jak ztrácíme své naděje a tužby.

Nespravedlivé smlouvy, úsporná opatření, nadvláda finančního sektoru, vyhošťování do ciziny, prekarizace práce znehodnocováním pracovněprávních vztahů stejně jako diskriminace žen a mladých lidí zvyšují i v Evropě nerovnosti a chudobu.

Stojíme dnes před alternativami: buď chránit lidské životy, nebo zachraňovat finance a banky; buď zajistit plný přístup k právům pro všechny, nebo se spokojit s jejich demontáží; buď zvolíme mírové soužití, nebo války; buď demokracii, nebo diktatury. Nedůvěra, strach a nejistota rostou. Přibývá rasizmu, reakčního nacionalizmu a také hranic, zdí a plotů a ostnatého drátu.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Opakovaný nárůst koncentrací radioaktivního jódu I-131 v Evropě vyvolává obavy z ilegálního testování ruských jaderných zbraní

19. 2. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Během ledna byl měřícími stanicemi v několika evropských zemích - nejmasívněji v severním Norsku, ale dále také ve Finsku, Polsku, Německu, České republice, Francii a Španělsku - zjištěn výrazný nárůst atmosférických koncentrací radioaktivního izotopu jódu I-131 ZDE. Vysoce nestabilní prvek s poločasem rozpadu 8 dní se v přírodě běžně nevyskytuje a obvyklý zdroj představují rozpadové řady izotopů uranu U-235 či plutonia Pu-239 ve štěpných jaderných zařízeních.

Britské ministerstvo vnitra "bude uvažovat o vpuštění některých dětských uprchlíků"

20. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Britské ministerstvo vnitra souhlasilo, že bude znovu zkoumat žádosti o azyl od dětských uprchlíků ve Francii poté, co vyšlo najevo, že několik z nich se vrátilo do Calais ve snaze dostat se do Británie. Prý bude zkoumat případy těch dětí, které mají v Británii příbuzné.

Jeden teenager, jemuž se o minulém víkendu podařilo proniknout do Londýna poté, co se schoval pod autobusem, sdělil listu Guardian, že stále větší počty uprchlických dětí ve Francii se vzdaly naděje, že budou do Británie vpuštěny oficiálně, a vracejí se do děsivých podmínek v Calais.

Příchod tohoto dětského uprchlíka následuje po politické bouři, kterou vyvolalo náhlé rozhodnutí britské vlády zrušit svůj příslib poskytnout bezpečí pro tři tisíce uprchlických dětí bez doprovodu rodičů, které se nacházejí v Evropě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Názor skotského deníku The National:

"Představa, že Británie je morálně nadřazená ostatnímu světu, je svatouškovský podvod. Tato vláda a její fanoušci v médiích nejsou tolerantní, nejednají s respektem vůči druhým a nemají slitování. Jsou krutí, sobečtí, zanedbávají své povinnosti, a jsou to nestoudní pokrytci."

Velké zklamání z nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana

17. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

S velkými obavami sleduji od samého počátku ostudný soudní proces s Kateřinou Krejčovou. Považuji dobré fungování orgánů činných v trestním řízení za klíčový předpoklad možnosti existence svobodné společnosti. Jen si představte společnost, v níž vám policisté ve službě vysvětlují, jaké je jejich politické přesvědčení (ultrapravicové) a vnucují vám ho. Nebo společnost, v níž státní zástupce argumentuje zjevně absurdním posudkem „odborníka“. Společnost, v níž neexistuje právo ani zdravý rozum. Taková společnost nemůže být nikdy svobodná.

Levice je nová pravice?

18. 2. 2017 / Anežka Michnová

čas čtení 5 minut


Prezident Zeman svými výroky opět dokázal, že jeho předsednictví v ČSSD je dávnou minulostí, ačkoli ho mnozí sociální demokraté stále považují za levicově orientovaného politika. Ve středu se na návštěvě Královéhradeckého kraje totiž nechal slyšet, že zrušení stokorunového poplatku za hospitalizaci v nemocnici byla chyba. Podle serveru Aktuálně.cz

(https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zeman-kritizoval-zruseni-poplatku-za-hispitalizaci-penize-mo/r~28fb2a8cf37b11e681eb0025900fea04/)

prohlásil, že „zdravotnictví přišlo o dvě miliardy korun ročně, které by se mohly věnovat na zlepšení platové úrovně, ne lékařů, ti mají podle mého názoru už více než dost, ale především sester a pečovatelek v této oblasti.“

Vůně německé koblihy, aneb Když osobní charisma budoucího kancléře k úspěchu nestačí

17. 2. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 13 minut


Zatímco protitrumpovské veřejné protesty v USA spouští výhradně strategicky méně významné a méně škodlivé kroky než ty, jimiž se nová administrativa snaží zcela rozejít s politickými tradicemi vlastní demokratické země, v relativním stínu zůstávají i mnohé klíčové mezinárodní dopady trumpismu. Jedním z těch, o nichž média - na rozdíl od demonstrací feministek - píší málo či vůbec, zůstává torpédování německého projektu mezinárodního daňového kodexu ze strany USA a Británie ZDE.

Geert Wilders zahájil svou předvolební kampaň:

"Marocká verbež činí ulice Holandska nebezpečnými"

19. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ultrapravicový holandský politik Geert Wilders zahájil svou předvolební kampaň tím, že nazval občany Maroka "verbeží". Přislíbil, že "učiní Holandsko zase velkým".

Merkelová: Islám není zdrojem terorismu

18. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že islám není zdrojem "terorismu" a že spolupráce s převážně muslimskými zeměmi v boji proti terorismu je životně důležitá.

Merkelová, která zaujala kritický postoj proti pokusům Donalda Trumpa zakázat vstup do USA občanům sedmi převážně muslimských zemí, promluvila v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově, jíž se účastní i americký viceprezident Mike Pence.

Jak to, že lidem jako Martin Komárek naprosto chybí etika a pud sebezáchovy?

17. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

"Nevzali mi článek do Lidovek, tak jsem ho poslal do Árijského boje".

Ohromilo mě, když jsem si přečetl na Facebooku tyto výroky Martina Komárka:

"Babišovy Lidové noviny vedou ostrou kampaň proti hnutí Ano. Tenhle článek mi odmítly otisknout :-) Parlamentní listy ho sice vzaly, ale zas mi tam daly letitou fotku ještě bez fousů :-). Tak nevím jestli všechno není vlastně kampaň proti mně :-) (Ale článek je dobrej, když si uděláte chvíli)."

Ten člověk se tváří, jako by Parlamentní listy byly normální médium, nikoliv server, který zřejmě systematicky a denně porušuje trestní zákony ČR o vyvolávání rasové a etnické nenávisti a o šíření poplašných zpráv.

Můžete prosím vysvětlit, jak je možné, že politikům jako Komárek chybí i to minimum cti, a nevadí jim, že se diskreditují spoluprací se servrem, které publikuje prokazatelně lživé informace a šíří rasismus a nenávist? Co to vypovídá o širší politické kultuře v České republice?

Je fakt, že mnoha věcem v dnešní České republice nerozumím. Rád se nechám poučit.

OSTUDA: JAK SE DNES PÍŠE O ČR V ZAHRANIČÍ:

Coda Story: Jak se Češi bojí neexistujícího fantomu muslimského nebezpečí

17. 2. 2017

čas čtení 10 minut

Prokremelská média nalezla úrodnou půdu pro islamofobii v zemi, v níž většina lidí nemá s islámem žádnou osobní zkušenost

Na dvoře nedaleko rušného Václavského náměstí je pražské ústřední islámské středisko. Není ho zrovna lehké najít. Kromě toho, že je tu koberec a u dveří pár dřevěných polic na boty, není tady toho mnoho, co by vám pomohlo uhodnout, co je uvnitř. V okně není žádný nápis, žádné informace o otevírací době, žádné jméno.

V pátek odpoledne se hlavní místnost v přízemí pomalu naplní možná stovkou nebo více muži a chlapci; ženy a děti používají místnosti v prvním patře. Jak tu zní adhan, islámská výzva k modlitbě, přichází ještě pár opozdilců. Na půl hodiny vypadá tato mešita jako nejpopulárnější místo v Praze.

Nic by ale nebylo dál od pravdy, říká Raed Shaikh, inženýr palestinského původu, který žije v Praze už dvě desetiletí. "Když se podíváte, kolik nás je, nejsme ničím," říká mi po modlitbách.

Muslimové jsou miniaturní, roztříštěnou menšinou v České republice. Odhaduje se, že jich žije v České republice jen asi 10 - 20 000 - není jich více než 0,2 procenta populace. První mešita tady dokonce byla postavena až v roce 1998.

A přesto byli v poslední době muslimové v České republice donuceni octnout se uprostřed mediálního zájmu.

Daily Telegraph: Rusko plánovalo svrhnout vládu v Černé Hoře a zavraždit premiéra Djukanoviče

18. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ruské výzvědné služby podle informací z britské vlády plánovaly loni v říjnu zavraždit socialistického premiéra Černé Hory Mila Djukanoviče a svrhnout vládu. Chtěly tím zabránit tomu, aby Černá Hora vstoupila do NATO. Připravovaný atentát byl zmařen pouhých několik hodin před jeho uskutečněním. Mělo k němu dojít loni 16. října. Interpol nyní hledá dva Rusy, kteří podle černohorské vlády připravili toto spiknutí. Zorganizovali malou jednotku srbských nacionalistů, která měla v převlečení za policisty zaútočit na budovu černohorského parlamentu a usmrtit premiéra.

Podle informací z britských vládních zdrojů mají jak britské, tak americké výzvědné služby důkazy o účasti vysokých činitelů ruské vlády na tomto spiknutí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ve věku robotů učíme ve školách děti, aby byly nepoužitelné

16. 2. 2017

čas čtení 5 minut

Pokud budete chtít získat v budoucnosti zaměstnání, budete muset být co nejméně jako stroj: budete muset být tvůrčí, kritický a mít sociální inteligenci. Proč tedy učíme děti, aby se chovaly jako stroje? píše George Monbiot.

Děti se učí nejlépe, když je výuka v souladu s jejich přirozenou nevázaností a zvědavostí. Tak proč jsou vojensky srovnávány do řady a nuceny sedět, zatímco se do nich cpou fakta?

V dospělosti dosahujeme úspěchů prostřednictvím spolupráce. Proč se tedy spolupráce na zkouškách a testech považuje za podvádění?

Vlády tvrdí, že chtějí snižovat počty dětí, které přestanou chodit do školy. Proč jsou ale tedy školní osnovy a zkoušky tak úzké, že odcizí všechny děti, jejichž mozek nefunguje určitým způsobem?

Britská vláda zahajuje reklamní kampaň proti serverům typu Parlamentních listů

16. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Česká vláda si u nich naopak kupuje reklamu

Přemýšlejte: Jsou toto seriozní zprávy, anebo prostě jen nesmysly?

Tento týden byl v Británii odsouzen sedmnáctiletý neonacistický mladík, který si doma vyrobil bombu. V den, kdy byla zavražděna poslankyně Jo Coxová, napsal tento mladík na Facebooku: "Tommy Mair (vrah Coxové) je HRDINA. V Británii je díky tomuto muži o jednoho rasového zrádce méně."

U soudu vyšlo najevo, že mladík byl naverbován tajnůstkářskou neonacistickou organizací Národní akce, kterou britská vláda loni v prosinci zakázala. Je to první pravicová organizace v Británii zakázaná podle zákonů proti terorismu. Na chatroomu, který byl nalezen v chlapcově mobilu, diskutovali aktivisté o vyhazování mešit do povětří a o používání metod IRA.

O milosrdném Samaritánovi

16. 2. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 5 minut

Rád bych se vyjádřil k článku o strachu z uprchlíků či imigrantů a uvedl další poznámky. Problém zřejmě tkví v nenaplněném očekávání občanů ze začátku devadesátých let minulého století. Toto očekávání se týkalo zavedení právního státu, občanských svobod a dosažení podobné životní úrovně, jakou měli naši sousedé v Německu a Rakousku. Tenkrát získal ve volbách mandát inženýr Klaus a ten přislíbil spolu s ostatními kolegy z ODS či ODA, že si utáhneme opasky, provede se jeho reforma (dle „módního“ Washingtonského konsenzu) a do 25 – 30 let doženeme životní úroveň Rakouska či Německa. Vstup do EU byl základním pilířem programu ODS a v této straně bylo procentuálně nejvíce příznivců vstupu do EU. Bohužel podařilo se splnit jen vstup do EU. Dosažení životní úrovně sousedů se ukazuje býti nesplnitelným snem. Životní úroveň se za čtvrt století zvedla o „neuvěřitelných 52 procent“ (k roku 2015). Například v Německu v období 1960 -1985 vzrostl reálný příjem třikrát! Platy a mzdy jsou nyní stále zhruba třikrát nižší než v Německu.

Bodláky Václava Duška

Klenoty našeho školství

16. 2. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Výchovný políček uštědřil z nejmoudřejších pedagogických démantů neposednému žáku darebáku, který trápí zastupitele města a nehodlá mlčet, naopak; bude stíhat nekompetentnost a strejcovské manýry do konečného řešení. Žák darebák zplnoletněn, pravil na bezduchou ohavnou kritiku zavánějící křupanstvím a bublifukovou namyšleností, že nebude reagovat, že si pedagogického činitele neváží. A nedivme se, režisér kusu Slavná celá rodina od děda až po mne zacílil na mládence Pavkou Morozovem – nu, vrtati do minulosti, třeba pedagog volil vhodnější slova, i když...

Trump: "Média jsou nepřítelem amerického lidu"

18. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump: "LŽIVÁ MÉDIA (New York Times, NBCNews, ABC, CBS, CNN) nejsou mým nepřítelem. Jsou nepřítelem amerického lidu!"

Z šíření "fake news" obviňovali sdělovací prostředky ve třicátých letech dvacátého století němečí nacisté. ŘÍkali tisku ";Lügenpresse". Důsledky byly děsivé:

Obrovská demonstrace v Barceloně požadovala, aby Španělsko přijalo uprchlíky

18. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta



Ada Colau: Jsem hrdá na město, které miluje život a proměňuje strach v naději. Dnes řekla Barcelona světu: My vás CHCEME přivítat!"

Primátorka Ada Colau apelovala na občany Barcelony, aby "zaplnili ulice" a odmítli "ostudné" selhání španělské vlády přijmout kvótu uprchlíků, určenou pro Španělsko.

160 000 demonstrantů pochodovalo v sobotu v Barceloně a požadovalo, aby Španělsko okamžitě splnilo svůj příslib přijmout tisíce uprchlíků.

Mnoho demonstrantů neslo transparenty: "Konec výmluv, přijměte je teď!"

Španělsko v roce 2015 přislíbilo, že přijme 16 000 uprchlíků, ale dosud jich přijalo jen asi 1100.

Trumpa podporuje 84 procent Republikánů, že jeho všeobecná podpora drasticky klesá, ho nemusí zajímat

18. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Během své šílené čtvrteční tiskové konference měl Donald Trump jeden okamžik jasné mysli. Přiznal, že jeho podpora mezi americkými občany klesá: "Některé věci, které dělám, pravděpodobně nejsou populární, ale jsou důležité z bezpečnostních i z jiných důvodů," řekl.

Trumpa neznepokojuje, že jeho popularita klesá. Potřebuje jen podporu Republikánské strany a ta je vysoká. Z výzkumu Pew Research Centre vyplývá, že ho podporuje 84 procent Republikánů, píše Washington Post.

Politico: 46 procent Američanů silně nesouhlasí s Trumpovým jednáním v prezidentském úřadě, jen 29 procent Američanů s ním silně souhlasí:

Kterak Parlamentní listy deformují realitu: Jeden příklad za všechny

16. 2. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

V éře Trumpova Bílého domu, odkud zní nepřetržitá litanie méně či více komických lží, mají zpravodajské weby, jako jsou Parlamentní listy, doslova a do písmene ustláno na růžích. Demaskování polopravd, lží či poplašných zpráv, jimiž denně PL vydatně přispívají k nezadržitelné debilizaci české společnosti (neboť v ní v první řadě probouzejí zasuté pudy a iracionální nenávist vůči neexistující migrační hrozbě), by vyžadovalo armádu uspokojivě placených analytiků, nikoliv však expertů z think-tanku Evropské hodnoty, kteří sami propadají ideologické šalbě. Nicméně malá ilustrace dezinformačního potenciálu PL k mání je. Český rozhlas nedávno zveřejnil žebříček stovky nejsdílenějších neověřených článků, přičemž články PL se v první desítce objevily třikrát. Celkově byl tento web v žebříčku zastoupen 35 texty. Podívejme se na zoubek jednomu článku z portfolia PL, který mimochodem v uvedené statistice chybí, a názorně si rozeberme manipulativní techniky, jimiž redaktoři tohoto webu trestuhodně deformují realitu.

Pence prohloubil americké neshody s Evropou ohledně financování NATO

18. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Během své první cesty do Evropy od převzetí svého úřadu řekl americký viceprezident Mike Pence v Mnihově, že "někteří naši spojenci nemají důvěryhodnou trajektorii" vůči placení férového podílu do organizace NATO. Nejmenoval konkrétní země, ale týkalo se to Německa, Francie a Itálie. "Přišel čas udělat víc," řekl Pence.

Na jeho projev reagovali přítomní delegáti na mnichovské bezpečnostní konferenci vlažným potleskem.

Těsně před jeho projevem dala Angela Merkelová najevo, že se nenechá ohledně výdajů na obranu zastrašovat Spojenými státy. Uvedla, že Německo přislíbilo, že zvýší výdaje na obranu během nadcházejícího desetiletí a že tento příslib splní a nenechá si vnutit rychlejší zvyšování výdajů.

Budapešťské zastupitelstvo chce odstranit sochu filozofa Györga Lukácse

18. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Socha marxistického filozofa židovského původu Györga Lukácse stojí v parku Sv. Štěpána už 32 let a stala se jeho nedílnou součástí. Nápad odstranit sochu vznesl budapešťský radní neonacistické strany Jobbik Marcell Tokody, uvádí server Hungarian Free Press. Místo Györga Lukácse má být v parku vztyčena socha zakladatele maďarského státu, Sv. Štěpána. György Lukács patří k předním filozofům 20. století a jeho dílo je pevnou součástí studia filozofie. Jobbik Lukácse odsuzuje kvůli jeho "znepokojující" komunistické minulosti. Vytvořil a šířil lživou informaci o tom, že Lukács nechal popravit maďarské vojáky v roce 1919.

Petice proti odstranění sochy Györga Lukácse.

Trump lhal na tiskové konferenci o svém volebním vítězství

16. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Trump se vychloubal, že zvítězil největší možnou většinou od prezidenta Reagana. Opravil ho reportér televize NBC:

Trump: "Jsem tady a plním, co jsem přislíbil udělat. To je celé, co dělám. Předložil jsem to americkému lidu. Dostal jsem 306 hlasů volebního kolegia. Protože lidi šli hlasovat a hlasovali tak, jak dosud ještě nikdy nehlasovali. Tak to je. Bylo to zřejmě největší volební vítězství od Ronalda Reagana."

Reportér televize NBC: "Jednoduše řečeno: Vy jste dnes řekl, že jste měl největší volební vítězství od Ronalda Reagana, s 304, 306 volebními hlasy. Faktem je, že prezident Obama jich dostal 365."

Trump: "No, ale já mluvím o Republikánech."

Reportér televize NBC: "A pak prezident Obama 332 a George H W Bush 426, když zvítězil jako prezident. Proč by vám měli Američané důvěřovat - - "

Trump: "No, mně dali tyhle informace. Nevím. Mně to prostě dali... Zvítězili jsme obrovským, obrovským rozdílem."

Reportér televize NBC: "Proč by vám Američané měli důvěřovat, když obviňujete informace, které dostávají, že jsou prý falešné, a vy zatím poskytujete informace, které jsou falešné?"

Trump: "No, já nevím, mně ty informace dali. Viděl jsem tyto informace už dřív. Ale bylo to podstatené vítězství, s tím snad souhlasíte?"

Reportér televize NBC: "No, jste prezident."

Během sedmasedmdesátiminutového, těkavého a neuspořádaného projevu během tiskové konference ve čtvrtek odpoledne zaútočil Donald Trump znovu na americká média:

Trump uvažuje o používání amerických národních gard pro zatýkání imigrantů

17. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Návrh memoranda požaduje bezprecedentní miliariazaci zatýkání nezdokumentovaných imigrantů v mnoha amerických státech

Opatření se má týkat nejen čtyř amerických států, které hraničí s Mexikem, tedy Kalifornie, Arizony, Nového Mexika a Texasu, ale i dalších sedmi států na hranicích těchto čtyř, tedy Oregonu, Nevady, Utahu, Colorada, Oklahomy, Arkansasu a Lousiany.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer tuto informaci popřel, dodal, že se o ničem takovém "nyní neuvažuje", avšak odmítl vyloučit, že se o takovém opatření v Trumpově vládě jednalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zakladatel Facebooku vydal proglobalizační manifest

17. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, vydal na své facebookové stránce dvacetistránkový manifest, v němž odpovídá kritikům Facebooku a staví se proti rostoucímu antiglobalizačnímu hnutí. Píše o problémech, jimž dnes čelí svět a navrhuje, často poněkud mlhavě, jak je řešit. Zmiňuje se o globálním oteplování, o pandemiích i o terorismu.

Zuckerbergův plán je v souladu s cíli Facebooku poskytnout lidem schopnost sdílet své názory a propojit svět.

Tony Blair se chce postavit do čela kampaně s cílem zvrátit brexit

17. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Bývalý britský premiér Tony Blair v pátek veřejně zahájí svou kampaň s cílem přesvědčit Británii, aby zůstala v Evropské unii. Apeloval na stoupence EU, aby "povstali v obraně toho, v co věříme".

Blair argumentuje, že Britové byli falešně informováni, když hlasovali pro brexit.

"Lidé hlasovali bez znalosti skutečných podmínek brexitu. Vzhledem k tomu, že tyto podmínky postupně vycházejí najevo, mají právo změnit svůj názor," argumentuje Blair. "Naším úkolem je o tom přesvědčit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trumpovo prezidentování schvaluje jen 39 % Američanů

17. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta


Podle čerstvého průzkumu Pew Research Center Donald Trump coby prezident dosahuje historicky nejhorších výsledků, pokud jde o schvalování veřejností. Průzkum zjistil, že Trumpův výkon funkce amerického prezidenta schvaluje pouze 39 % lidí, zatímco 56 % jej neschvaluje.

Přidávání vitamínu D do potravin by snížilo množství chřipek i úmrtí

16. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Tak argumentuje studie, právě publikovaná v British Medical Journal. Mnoho studií se snažilo zjistit, zda má nárůst chřipek v zimě něco společného s tím, že lidská kůže v té době není vystavena slunci, a proto v zimě produkuje málo vitamínu D. Tým vědců z Queen Mary University v Londýně nyní argumentuje, že je to nesporně prokázáno.

Pravidelná konzumace vitamínu D snížila množství infekcí dýchacích cest u lidí s nejnižší koncentrací vitamínu D o padesát procent. Většina lidí s chřipkami končí u lékaře a v neschopnosti. Lékaři jim přitom na chřipku předepisují antibiotika, což je nesprávné, protože chřipky většinou způsobuje virus.

Pravidelná konzumace vitamínu D by podstatnou měrou snížila počet chřipek i chorob dýchacích cest, včetně zápalu plic, argumentují vědci z Queen Mary University. Jiní vědci sice poukazují na to, že jejich studie je důležitá, avšak nejsou zcela přesvědčeni, že by přidávání vitamínu D do potravin pomohlo.

V Americe se přidává vitamín D do mléka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2017

3. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

V lednu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 64 488.51  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 62 049 Kč. 

Zůstatek byl koncem ledna  2017 186 000.31 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
19925