Zakladatel Facebooku vydal proglobalizační manifest

17. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, vydal na své facebookové stránce dvacetistránkový manifest, v němž odpovídá kritikům Facebooku a staví se proti rostoucímu antiglobalizačnímu hnutí. Píše o problémech, jimž dnes čelí svět a navrhuje, často poněkud mlhavě, jak je řešit. Zmiňuje se o globálním oteplování, o pandemiích i o terorismu.

Zuckerbergův plán je v souladu s cíli Facebooku poskytnout lidem schopnost sdílet své názory a propojit svět.

<

p> Zuckerberg se ve svém manifestu vyhýbá kritice brexitu a Donalda Trumpa, zdůrazňuje však, že Facebook se od nynějška bude soustřeďovat na "rozvíjení sociální infrastruktury pro komunity - pro naši podporu, pro zajištění našeho bezpečí, pro naši informovanost, pro občanskou angažovanost a pro inkluzivitu pro všechny."

Bude také používat umělé inteligence k odstraňování propagandy pro terorismus a k odstraňování fake news.

Chce podporovat kvalitní novinářskou práci.

Přiznává, že "komunitní standardy" Facebooku jsou hrubé a nedokáží vnímat jemnější kulturní a politické nuance. V této oblasti došlo k celé řadě vysoce medializovaných chyb, kdy Facebook zcenzuroval ikonickou fotografii z vietnamské války a videa hnutí Black Lives Matter.

Facebook prý přizpůsobí své komunitní standardy místním zvyklostem. Bude ovšem zapotřebí "velkého pokroku v oblasti umělé inteligence", aby bylo možno porozumět textu, fotografiím a videím a posuzovat, zda obsahují hate speech či sexuální explicitní obsah. Něco z toho však bude možné už v roce 2017.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8252

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2017