"Co to Trump kouří?" Švédsko je zmateno Trumpovým tvrzením, že tam došlo k teroristickému útoku

19. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Na svém sobotním shromáždění na Floridě hovořil Donald Trump o teroristickém útoku ve Švédsku, k němuž nikdy nedošlo.

Trump řekl: "Musíme svou zemi udržovat bezpečnou. Podívejte se, co se děje v Německu, podívejte, co se děje včera ve Švédsku."

Byly vzneseny otázky, zda si Trump spletl Švédsko s městek Sehwan v Pákistánu, kde v pátek zahynulo při sebevražedném atentátu v sufistické svatyni 85 lidí.

Zdroj Trumpových výroků je nejasný, ale Trump je učinil poté, co Fox News odvysílala rozhovor s filmařem Ami Horowitzem, jehož film tvrdí, že je kriminalita ve Švédsku spojena s otevřenou politikou vůči uprchlíkům.

Podle oficiálních statistik zločinnosti ve Švédsku je zločinost už deset let relativně stabilní, s určitými fluktuacemi. V roce 2015 došlo k 112 případům zabití, což je o 24 úmrtí více než v roce 2014, avšak útoky, hrozby, sexuální trestné činy, krádeže automobilů, vloupání a šikanování, to jsou trestné činy, jejichž počet všech poklesl. Zároveň se také snížila obava švédské veřejnosti ze zločinnosti.

Britský fotbalista Gary Lineker napsal ironicky na Twitteru: "Všichni myslíme v tuto těžkou dobu na Švédsko."

Na to přišla odpověď ze Stockholmu:"Díky, kamaráde. Hrůzy toho, že tady žijeme s tak rozsáhlou sociální sítí jsou někdy opravdu až příliš."

Bývalý švédský premiér Carl Bildt napsal: "Švédsko? Teroristický útok? Co to kouří? Spousta otázek."

Henrik Selin ze Švédského institutu sdělil deníku New York Times, že Trumpovy výroky mohou mít něco společného s tím, že se po světě šíří množství záporných zpráv o Švédsku kvůli tomu, že Švédsko přijalo mnoho uprchlíků. V roce 2014 Švédsko přijalo 81 000 žadatelů o azyl, v roce 2015 163 000, v roce 2016 25 000 a očekává se, že jich v roce 20176 přijme 45 000.

Selin nedávno dokončil analýzu negativního zpravodajství o Švédsku a o tom, že přijalo tolik uprchlíků. Nalezl obrovské množství přehánění a zkreslování faktů, včetně falešných zpráv, že v částech Švédska platí zákon šaria a že některé oblasti jsou považovány policií za "no-go zóny", upozorňuje New York Times.

"Tyto zprávy jsou vysoce přehnané a nejsou založeny na faktech," konstatuje Selin. "Některé tyto zprávy jsou populárně šířeny na sociálních sítích lidmi, kteří mají jasnou agendu - že by země neměly přijímat tolik uprchlíků."

Selin dodal: "Mezi Trumpovými stoupenci vládnou často šířené mýty, že je Švédsko v chaosu poté, co přijalo uprchlíky z Blízkého Východu. Jsou to věcně nesprávné, nekorektní a vážně zavádějící informace, které se šíří na pravicových serverech jako Breitbart, Human Events, Drudge Report a Fox News. Šíří je také populární konzervativní rozhlasové pořady, které mají dosah na miliony amerických posluchačů každý den."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7063

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2017