Proč stojí za to uvažovat o nové argumentaci Tonyho Blaira

20. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Je nutno daleko empiričtěji a detailně, místně zkoumat, proč nejrůznější politické frakce přecházejí k ultrapravicovému populismu.

Minulý týden pronesl bývalý britský premiér Tony Blair velmi dobře vyargumentovaný projev, v němž poukazoval na to, že když Angličané hlasovali pro brexit, hlasovali pro něco, co má otevřený konec, a nevědí, kam jdou. Je to, argumentoval už dříve, jako byste prodali svůj dům, aniž byste si zajistili, kam se budete stěhovat. Proto požadoval, aby měli Britové možnost ještě jednou rozhodnout, zda brexit skutečně chtějí, až vyjde najevo, po ukončení vyjednávání s Evropskou unií, co to všechno znamená.

Pro mnoho lidí je Tony Blair zdiskreditovanou osobou, avšak jeho argumentaci je třeba brát vážně, píše Matthew d'Ancona. Týkala se totiž celé řady závažných, obecných, aktuálních a důležitých témat, která se netýkají pouze Británie a jsou zanedbávána.

Hlavním Blairovým argumentem bylo, že by Britové neměli pořád myslet jen na brexit, protože to brání uvažování o čemkoliv jiném. V ČR je k tomu paralelou iracionální strach z muslimů a uprchlíků. Pokud jsem posedlý neexistující hrozbou uprchlíků, nemám mentální kapacitu řešit skutečné problémy.

Blair také učinil rozdíl mezi "argumenty založenými na detailních faktech" a "argumenty založenými na velikášství". Jde o rozdíl mezi uvažováním na základě věcnosti a uvažováním na základě ideologické zaslepenosti. Týká se to i České republiky. Blair zdůrazňuje, že je nutno daleko empiričtěji a detailně, místně zkoumat, proč nejrůznější politické frakce přecházejí k ultrapravicovému populismu. Často se lenivě generalizuje, avšak důvody, proč lidé v severní Anglii hlasovali pro brexit, mohou být úplně odlišné od těch, proč občané v západní Virginii hlasovali pro Donalda Trumpa.

Stejně je životně důležité v ČR zjišťovat, co táhne lidi ke lžím a debilizaci společnosti, kterou představují Parlamentní listy. Je jejich vliv mizivý, jak argumentují odborníci z Coda Story? Existují různé důvody, proč různé lidi tato debilita přitahuje?

Jinými slovy, máme "mnoho práce".

Blair také odmítl koncept "historické nevyhnutelnosti". Podle jeho názoru mají lidé možnost ovlivňovat a změnit svůj osud. Jak však v pátek řekl ve svém projevu, "poprvé za mého dospělého života" už není dané, že svoboda, demokracie a vláda zákona dokáží přežít.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7196

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2017