Jeremy Corbyn a Donald Trump jsou politici ze stejného materiálu

22. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Řada podobností mezi lídrem britské Labour Party a americkým prezidentem zahrnuje obracení hněvu voličské základny proti statu quo, aby tím sami získali "povstalecké" vítězství. V geopolitických pojmech jsou oba proruští a proti NATO, proti globalizaci a za protekcionismus. Osobně jsou si podobní vrozenou nedůvěrou k médiím, na něž reagují velmi nevlídně, napsal Matthew Norman.


Jsou tu ovšem i rozdíly. Washingtonský masožravec se těší na odpalování jaderné hlavice, zatímco vegetarián z Islingtonu by to nikdy neudělal. Pokud jde o nepolitické věci, těžko by ti dva mohli být odlišnější. Ale diametrálně opačné charaktery mohou být oba stranami téže politické mince - a nedávné události daly zkrystalizovat podobnosti, která může vysvětlit, proč jsou oba odsouzeni k selhání.

Nejde o obvinění z tolerování antisemitismu nebo amatérského vedení strany do mlhy chaosu. Ani o Trumpovu neschopnost zaměstnat či udržet klíčový personál připomínající dění v Corbynově stínové vládě.

A nejde o to, že oba jsou mimořádně izolovaní. Oba jsou namísto podpory klíčových členů drženi v pozici nepočetnou klikou aparátčíků - a bráněni rozhněvanou základnou, která netoleruje nesouhlas.

Nejvýznamnější vazbou mezi Corbynem a Trumpem je že oba víc než kterýkoliv jiný západní lídr na kterého si vzpomenete jsou politiky "největších hitů". Protože jim chybí vůle, imaginace a energie k vytvoření nového materiálu, vše co dělají je, že pouze hrají na nálady svých fanoušků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6093

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2017