Británie: Opuštění celní unie nevyhnutelně povede k nákladným frontám na hranicích, varují experti

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Organizace UK Trade Policy Observatory (UKTPO) tvrdí, že i nová dohoda o clech nevyhnutelně povede k vážnému narušení ve srovnání s nynějším bezproblémovým přeshraničním obchodem s EU. Brexitem téměř jistě vzniknou nákladné fronty na celní hranici.


UKTPO na akci v Londýně ve středu prohlásila, že ačkoliv může být právně schůdné dosáhnout nových celních dohod, takové dohody neodstraní potřebu, aby firmy předložily celním úředníkům různé doklady a projít kontrolami, které v současnosti absolvovat nemusejí. A to nevyhnutelně povede k vážnému narušení současného provozu. Dodatečné náklady pro spediční firmy se mohou pohybovat v rozsahu 1 - 10 %.

Ale dokonce i výjimka z podobných kontrol by neznamenala bezproblémový pohyb zboží, protože po odchodu z celní unie se téměř jistě budou tvořit fronty kamionů na hranicích.

Například Turecko má vlastní celní unii s EU - která eliminuje tarify a standardní kontroly zboží importovaného do EU - ale kamiony musejí na turecko-bulharské hranici stát ve frontě více než 14 hodin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5440

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2017