Trumpův Bílý dům porušil předpisy amerického ministerstva spravedlnosti

24. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Bílý dům potvrdil, že jeho šéf štábu hovořil s činiteli z FBI o jejím vyšetřování vazeb mezi společníky Donalda Trumpa a Ruskem. Tento rozhovor porušil předpisy amerického ministerstva spravedlnosti chránící nezávislost policejního vyšetřování.

Trumpova vláda se pokusila protestovat proti zprávám televize CNN a tiskové kanceláře Associated Press, že Reince Priebus, šéf štábu v Bílém domě požádal dva vysoké činitele FBI, aby popřeli informace v médiích o vazbách Trumpových spojenců na Rusko.

Při tom však Bílý dům v pátek přiznal, že Priebus, ředitel FBI James Comey a náměstek ředitele FBI Andrew McCabe jednali o tom, co ví FBI o ruských vazbách na Trumpovu prezidentskou kampaň.

"Zdá se, že Bílý dům porušil přijaté protokoly a procedury," konstatoval bývalý agent FBI Ali Soufan. "Jako agenti FBI dobře víme, že nesmí vzniknout dojem, že dochází k jakémukoliv politickému ovlivňování probíhajícího vyšetřování. Pokud to bude vypadat, že došlo k politickému ovlivňování, je to proti existujícím protokolům a procedurám."

Jiný bývalý agent FBI Michael German poukázal na to, že vedení FBI potenciálně ohrozilo vyšetřování:

"Je protizákonné, aby pracovník FBI bral informace z probíhajícího vyšetřování a sdílel je s potenciálním svědkem či objektem takového vyšetřování. Je jasné, že pokud by posléze ministerstvo spravedlnosti iniciovalo trestní stíhání v této věci, takový rozhovor by možnost stíhání vyloučil.

Jestliže se vedoucí činitelé FBI domnívají, že nějaké současné probíhající vyšetřování FBI je nesmyslné, měli by ho ukončit a nikoliv prozrazovat své názory někomu mimo to vyšetřování."

Rozhovory mezi Priebusem a činiteli FBI se týkají článku zveřejněného v deníku New York Times dne 14. února, podle něhož záznamy telefonických rozhovorů, které odposlouchávaly americké výzvědné služby, dokazují vzorec komunikací mezi Trumpovou kampaní a ruskými výzvědnými důstojníky.

McCabe sdělil Priebusovi, že článek v New York Times je "blbost". Priebus se ho zeptal "Co můžeme v té věci udělat?" a stěžoval si mu, že Bílý dům je "ničen" intenzitou Trumpových vazeb na Rusko, jak se o nich píše v New York Times. Priebusovi se pak ozval i šéf FBI James Comey a sdělil mu totéž jako McCabe, mj. opakoval, že FBI neučiní v této věci žádné veřejné prohlášení.

Rozhovory mezi Priebusem, McCabem a Comeyem porušují dlouhodobé předpisy ministerstva spravedlnosti, jejichž účelem je ochránit FBI od politického ovlivňování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5743

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2017