Bílý dům nevpustil novináře z New York Times a z dalších organizací na svou tiskovou konferenci

24. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Novinářům z deníku New York Times, z BBC a z dalších médií zakázal Bílý dům přístup na páteční brífink tiskového mluvčího Donalda Trumpa.

Reportérům z New York Times, Guardianu, BuzzFeed News, CNN, BBC, Los Angeles Times a Politico byl zakázán vstup do kanceláře tiskového mluvčího v západním křídle Bílého domu. Spicerovi pomocníci do místnosti vpustili jen několik novinářů z předem Bílým domem vybraných konzervativních či ultrakonzervativních médií. Mezi nimi byly Breitbart News, One America News Network a Washington Times. Do místnosti byli také vpuštěni novináři z ABC, CBS, Wall Street Journal, Bloombergu a Fox News.

John Snow: Trumpův útok na svobodná média neskončí dobře. Zákaz New York Times a dalších bude mít strašlivé následky:

Reportéři z časopisu Time a z tiskové kanceláře Associated Press, kteří měli být vpuštěni, se rozhodli z protestu na tiskovou konferenci nejít.

"Nic takovéhoto se dosud nikdy v Bílém domě nestalo během naší dlouhé historie informování o množství vlád nejrůznějších politických stran," konstatoval Dean Baquet, výkonný ředitel deníku New York Times, ve svém prohlášení. "Ostře protestujeme proti vyloučení listu New York Times a dalších tiskových organizací. Přístup svobodných médií k transparentní vládě je zjevně v klíčovém národním zájmu."

Asociace korespondentů v Bílém domě, která reprezentuje sdělovací prostředky, rychle čin Bílého domu odsoudila.

"Asociace ostře protestuje proti tomu, jak Bílý dům dnes zacházel s novináři," uvedl předseda asociace Jeff Mason ve svém prohlášení. "Doporučujeme organizacím, které byly do místnosti vpuštěny, aby se rozdělili o materiál, který jiní novináři nedostali. Rada Asociace to bude projednávat se zaměstnanci Bílého domu."

Bílý dům zablokoval přístup výše zmíněným médiím na tiskovou konferenci poté, co Trump znovu zuřivě zaútočil na média ve svém projevu na konferenci Konzervativní politické akce (CPAC). Trump odsoudil sdělovací prostředky jako "nepoctivé" šiřitele "fake news" a posmíval se novinářům, že si osobují právo na svobodu projevu.

Zástupci zakázaných médií se vyjádřili, že považují rozhodnutí Bílého domu blokovat jejich novinářům přístup za trestnou akci.

"Zjevně, tohle je, jak se chtějí mstít, když informujete o faktech, které se jim nelíbí," konstatovala televize CNN ve svém prohlášení.

Ben Smith, šéfredaktor serveru Buzzfeed, to charakterizoval jako "zjevný pokus Bílého domu potrestat ta média, jejichž informace se mu nelíbí."

BBC: "Chápeme, že mohou nastat okolnosti, kdy, kvůli omezenému prostoru nebo situaci limituje Bílý dům tiskové akce na etablovaný tým novinářů. Avšak to, co se stalo dnes, bylo jiné. Tentokrát bylo dovoleno vybraným médiím účastnit se tiskového brífingu a jiná vybraná média, včetně BBC, měla zákaz. BBC má zástupce na všech každodenních brífinzích Bílého domu, takže nám není jasné, proč nám byl dnes zakázán přístup. Požadujeme vysvětlení od týmu v Bílém domě. Bez ohledu na to budou informace BBC o Bílém domě i nadále férové a nestranné."

0
Vytisknout
6560

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2017