Steve Bannon: Odejmeme Spojené státy "korporatistickým médiím"

24. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Steve Bannon vyhlásil na konzervativní konferenci, že Donald Trump odebere Spojené státy "korporatistickým globalistickým médiím", která se stavějí proti jeho hospodářskému nacionalismu. Bílý dům bude podle Bannona "každodenně bojovat" proti médiím, která se stala "opoziční stranou".,

"Mainstreamová média budou muset něco pochopit: všechny ty volební přísliby budou realizovány," řekl Bannon ve čtvrtek na konferenci konzervativsu nedaleko Washingtonu. "Tato korporatistická, globalistická média jsou ostře proti hospodářské nacionalistické agendě, kterou prosazuje Donald Trump," řekl Bannon. "Trump bude dál prosazovat svou agendu a jak se hospodářské podmínky budou zlepšovat, jak bude stále více pracovních příležitostí, média budou dál proti tomu bojovat. Jestli myslíte, že vám vrátí vaši zemi bez boje, tak to se pletete," řekl Bannon.

"Každý den bude bojem. To je příslibem Donalda Trumpa. Každý den nám říká v Bílém domě: 'Toto jsem slíbil americkému lidu a to také splním.'"

"Když se podíváte, jak média líčila předvolební kampaň, jak líčila převzetí moci, jak líčí tuto vládu, vždycky bylo a je pro ně všechno špatně."

Podle Bannona má Trumpova vláda tři "vertikály" "bezpečnost a suverenitu státu", "hospodářský nacionalismus" a "dekonstrukci administrativního státu".

"Nejklíčovější chvílí moderní americké historie byl okamžitý odchod z dohody TransPacific Partnership."

Bannon je trvale přítomen na všech tiskových konferencích Donalda Trumpa a vždy je přítomen v Oválné pracovně. "Zdá se, že do značné míry opakuje Trump Bannonovy myšlenky," upozorňují politologové. Bannon také určuje, na jaká média se Trump má dívat a co má určovat a ovlivňovat jeho názory. Proud informací přichází z Breitbart News a z Fox News a nikoliv prostřednictvím státních bezpečnostních institucí. Vliv na Trumpa má Bannon a nikoliv instituce státu.

Na shromáždění konzervativců CPAC má v pátek dopoledne promluvit i Trump. Nicméně establishmentoví republikánští senátoři, kongresmani a guvernéři tam nejsou přítomni ve velkém počtu.

Silně viditelná je však přítomnost Breitbart News. Jejich tón je triumfální a agresivní. Podporují práva majitelů střelných zbraní a tvrdou policejní praxi, kritizují liberály a vysmívají se jim.

Avšak zjevné je napětí, vzhledem k tomu, že Dan Schneider, šéf Americké konzervativní unie, na shromáždění odsoudil ultrapravici, která je obviňována z rasismu, islamofobie a neonacismu. Prominentní bělošský nacionalista a supremacista byl donucen z konference odejít.

Obrovské rozpory v současných Spojených státech odhalil ohromující článek Rumany Ahmedové, který vyšel v časopise The Atlantic pod názvem "Byla jsem muslimkou v Trumpově Bílém domě". Ahmedová byla jedinou muslimkou, nosící hidžáb v Bílém domě a v Obamově administrativě byla vždycky vítána.

Když ale dál pracovala v oddělení bezpečnosti státu pod Trumpem, noví zaměstnanci na ní pohlíželi se "studeným překvapením". Mnohokulturní Bílý dům, v němž jsem pracovala, se stal jednobarevnou, čistě mužskou baštou. Dny, které jsem trávila v Trumpově Bílém domě byly podivné, děsivé a znepokojující. Tohle není typické republikánské ani třeba jen podnikatelské vedení. Je to chaotický pokus o autoritářský režim - právně pochybné exekutivní příkazy, obviňování tisku, že "lže", šíření bezpočetných lží jako "alternativní fakta" a zdůrazňování lokajů Bílého domu, že autorita Donalda Trumpa v otázkách bezpečnosti státu 'nebude zpochybňována'."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7709

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2017