Británie zadržela na letišti v Stanstedu ultrapravicového polského kněze

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Britské úřady zadržely Jacka Międlara několik hodin před tím, než měl promluvit na ultrapravicovém britském shromáždění Britain First.

Nechvalně známý polský kněz, obviňovaný z šíření antisemitismu a islamofobie byl zadržen britskými úřady po příletu do Británie. Zabránily mu tak, aby pronesl projev na ultrapravicovém shromáždění v Telfordu. Międlara charakterizují protirasističtí aktivisté v Polsku jako "fanatického šiřitele nenávisti", on na ně útočí jako na "levičáky", bojující proti "polskému vlastenectví".

Międlar je z Vratislavi v západním Polsku a má v Polsku desetitisíce stoupenců. Přestože ho jeho místní katolická církev suspendovala, promlouvá na ultrapravicových shromážděních desetitisíců lidí. Jeho projevy útočí na politickou levici, na tzv. "islámskou agresi", bojuje proti imigraci. Jeho stoupenci skandují na podporu "bojovníků Velkopolska". Jiným častým heslem je "Bůh, čest, vlast!"

Protirasističtí aktivisté varovali, že by Międlar mohl zradikalizovat některé z 830 000 Poláků, kteří žijí ve Velké Británii. Loni Międlar nazval židy "rakovinou" která "prošla Polskem". Byl obžalován, ale polská prokuratura ho osvobodila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7002

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2017