Skandál týdne je Trump, Rusko a FBI. Ostatní jsou jen snahy to zamlžit

26. 2. 2017

čas čtení 4 minuty

Trumpova vláda se zoufale snaží odvést pozornost od skandálu týkajícího se Ruska. Bílý dům zasáhl do vyšetřování FBI v této věci, týkající se kontrašpionáže. To bylo nejen pošetilé, ale i podezřelé, píše Malcom Nance, americký kariérní výzvědný důstojník.

14. února informoval list New York Times, že poradci a společníci Donalda Trumpa zřejmě byli během bouřlivé předvolební kamapně v přímém a trvalém kontaktu s činiteli ruské rozvědky FSB, a to v době, kdy byla strana amerických Demokratů terčem bezprecedentního hackerského útoku.

Podle deníku New York Times vyplývá z odposlechu telefonních rozhovorů a ze záznamů o uskutečněných telefonních rozhovorech, že jsou američtí činitelé, pracující pro kontrašpionáž, přesvědčeni, že Trumpův tým měl vazby na Rusko.

Jde o hodně. Většina Demokratů a i někteří Republikáni jsou přesvědčeni, že vyšetřování může odhalit skutečnosti, které v USA vyvolají velkou politickou a ústavní krizi, jaké země nebyla svědkem od vzbouření jižanských států v letech 1860 a 1861.

Trumpova vláda opakovaně tyto informace popírá. Avšak její dementi jsou zaobalena do právnického jazyka a s každým dalším odhalením se ukazuje, že jsou nepravdivá. Není nápomocné, že Trump sám označuje tato obvinění za "fake news" a pak je autentizuje tím, že na ně útočí.

CNN nyní odhalila, že Trumpův šéf štábu Reince Priebus kontaktoval náměstka ředitele FBI Andrewa McCabea a požadoval, aby FBI veřejně konstatovala, že článek zveřejněný v New York Times se nezakládá na pravdě.

Když to McCabe odmítl, Priebus se spojil s šéfem FBI Jamesem Comeym, který se také k věci odmítl veřejně vyjádřit. Priebus je tedy požádal, zda je může citovat anonymně, že "vysocí výzvědní činitelé upozorňují, že tento článek je naprosto falešný". Podle CNN mu McCabe a Comey dovolili, aby to učinil, přestože je zakázáno, aby Bílý dům a FBI komunikovaly o probíhajících vyšetřováních.

Bílý dům se pak obrátil na další výzvědné pracovníky a na členy Kongresu. Požádal, aby předsedové výzvědných výborů obou komor parlamentu odmítli informace o Rusku, které ukazují Trumpa ve špatném světle.

Zásadním faktem je, že FBI McCabeovými a Comeyovými výroky potvrdila, že probíhá vyšetřování kontrarozvědky týkající se Trumpových společníků. Dosud to bylo známo jen z anonymních zdrojů.

Tento nepovedený pokus zmanipulovat média odhaluje, že v Bílém domě vládne strach: je možné, že existuje kouřící revolver, který dokáže, že Trump byl spojen s hackerským útokem Moskvy.

Priebusův neohrabaný pokus situaci ovlivnit jen přilil oleje do ohně. Napětí se ještě zvýšilo, když začal Trump šířit nesrozumitelné útoky proti CNN, kterážto televizní stanice podle něho prý šíří "fake news" a zakázal jí přístup do Bílého domu, stejně jako listu New York Times a dalším médiím včetně Guardianu.

Jakékoliv vyšetřování Trumpových poradců a ruských výzvědných služeb je velmi vážné. Má potenciáln stát se největším politickým skandálem v americké historii. Pokusy Bílého domu do tohoto vyšetřování zasahovat překročily veškeré hranice. Vypadá to jako pokus určité skutečnosti utajit a zakamuflovat.

Je nejvyšší čas, aby obě komory amerického parlamentu vytvořily nezávislé komise, které musejí zjistit pravdu. Klíčové otázky jsou jednoduché. Kolik toho Trump a jeho zaměstnanci věděli o hackerských útocích? Kdy se o nich dověděli a podíleli se na nich nějakým způsobem?

Jestliže američtí občané spolupracovali s cizí mocností s cílem zasáhnout do americké demokracie, musí to být zjištěno, a to rychle. Je to důležité, má-li být zachována důvěra v amerického prezidenta a ve volební proces. Nejde o nic méně než o legitimitu americké demokracie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8616

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2017