Trumpova válka proti médiím "ohrožuje novináře po celém světě"

25. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Výbor na ochranu novinářů varuje, že Trump vysílá signál zemím, jako je Turecko, Etiopie a Venezuela, že je v naprostém pořádku útočit na novináře

Trumpova vláda by se měla chovat jako obhájce svobody tisku, zdůraznil Rob Mahoney, vedoucí představitel Výboru na ochranu novinářů (CPJ) a přestat s válkou proti mainstreamovým americkým médiím, což vysílá signál jiným zemím, že je v pořádku útočit na novináře a podvracet jejich důvěryhodnost.

Mahoney také poukázal na to, že pokusy dávat přednost konzervativním médiím a prohlašovat, že mainstreamová média jsou "nepřítelem amerického lidu" je zřejmě součástí systematického úsilí Bílého domu "naočkovat se proti kritice".

"Kdykoliv, kdy tisk nyní odhalí nějaký skandál, vláda to může odmítnout jako falešnou zprávu," řekl Mahoney.

V pátek americká vláda zablokovala přístup do Bílého domu celé řadě médií, včetně New York Times, CNN, Guardianu a BBC.

Reakce tisku byla zuřivá. Někteří pozorovatelé poukázali na to, že rozhodnutí zablokovat přístup na tiskový brífink v Bílém domě mohl být pokus odvést pozornost veřejnosti od skandálních informací, které o Bílém domě vycházejí najevo. V sobotu čelil Bílý dům novým zprávám o tom, že se pokusil bagatelizovat přesvědčení výzvědných institucí, že Trumpovi lidé během předvolební kampaně komunikovali s ruskými výzvědnými službami.

V pátek varoval slavný americký televizní moderátor Dan Rather, že "čas pro normalizování, podvádění a vysvětlování Donalda Trumpa už dávno minul. Zákaz vstupu do Bílého domu pro respektovaná média je tak daleko mimo normy a tradice, které existovaly v této republice po dlouhé generace, že je nutno je považovat za reálnou a přítomnou hrozbu naší demokracii. Toto jsou nebezpečí, před nimiž nás prezidenti mají ochraňovat a ne je vytvářet."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7078

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2017