Všichni jsme chudí?

24. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Sociolog Stanislav Biler poukazuje na to, že v důsledku víceméně rozumného a spravedlivého návrhu sociálních demokratů více zdanit bohatší lidi v ČR a ulevit tedy drtivě většině národa, která je "chudá", si Češi uvědomili, že jsou vlastně chudí všichni, a že ani oni "bohatci" s hrubým příjmem nad 50 000 Kč měsíčně, což je jen cca 36 000 Kč čistého, s ním vlastně nevyjdou, co tedy pak oněch 91 procent národa?

Biler má samozřejmě pravdu, když poukazuje na to, na co poukazujeme v Britských listech už léta: Je tomu tak v ČR, protože si Češi na sobě nechají dříví štípat. V Německu nebo ve Francii by žebrácké mzdy politikům a firmám neprošly. Proč se nikdy v ČR nikdo nevydá do ulic protestovat?

Je lehké vyvolávat xenofobii proti "zlým cizáckým firmám", které "nás ožebračují", jenže těžko předpokládat, že podnikatel nevyužije možností k obohacení, které se mu naskytnou - je přece úkolem politiků a odborářů, aby hájili zájmy a práva občanů a zaměstnanců - a pokud to nečiní, je třeba je odvolit.

Proč nikdo nikdy za dlouhá léta nepožadoval, aby politikové vytvořili v ČR takové podmínky, které by povzbuzovaly vznik mezinárodně inovativních českých firem. Proč za více než čtvrt století od pádu komunismu nevznikla jediná nadnárodní firma se sídlem a s majiteli v Česku, firma, která by vyráběla něco, co jen Češi vynikajícím způsobem umějí dělat? Proč občané a politikové dopustili, aby se ČR stala levnou montovnou západních zemí?

Přitom je však v rámci férovosti nutno dodat: Češi závistivě pohlížejí na Západ, ale tam se často chudým lidem vede daleko hůře než chudým lidem v ČR a je jich hlavně také daleko víc. Daleko větší množství chudých lidí je nejen v Řecku, ale i ve většině jihoevropských zemí, v Itálii, ve Španělsku a v Portugalsku, ale i v Británii nebo ve Francii. V Británii je pod hranicí chudoby cca 20 procent obyvatelstva, v ČR jen 9,5 procent.

Neznám v ČR lidi, kteří by tam opravdu hladověli a byli závislí na food banks, rozdávání potravin zadarmo charitativními organizacemi. V Británii jsou  nuceny chodit  potraviny rozdávané zadarmo charitativními organizacemi statisíce lidí. Za rok tam rozdá jen charitativní organizace Trussel Trust více než milion pomocných balíků potravin lidem, kteří by jinak hladověli.

Nemluvě o situaci v zemích, jako je Chorvatsko, kde je obrovská nezaměstnanost - Chorvati se závistí pohlížejí na Českou republiku jako na fešácký kapitalismus, nebo nedej Bože Bosna a Hercegovina, Srbsko či Rumunsko.

Pokud mají Češi pocit, že jsou chudí, musejí se zvednout od televizorů a něco proti tomu dělat. Donutit třeba politiky, aby prosadili tzv. "living wage", slušnou mzdu, za kterou se dá žít. Zároveň je však nutno si být vědom, já vím, že je to nepopulární - že podle oficiálních statistik Eurostatu má ČR v Evropské unii nejmenší procento lidí pod hranicí chudoby a nejmenší rozdíl v příjmech obyvatelstva.

0
Vytisknout
12213

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2017