Americká imigrace brutálně vyšetřovala australskou autorku, zakázala vstup syrskému filmaři nominovanému na Oskara

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Americké imigrační úřady také zakázaly vstup do USA jednadvacetiletému syrskému filmaři, jehož děsivý film Bílé helmy o syrské občanské válce byl nominován na Oscara. Khaled Khatib měl v sobotu přiletět do Los Angeles z Turecka, avšak přestože měl vízum, mu byl zakázán vstup do USA poté, co ho vyslýchali v Turecku. Není známo, proč byl v Turecku vyslýchán.

Bílé helmy je čtyřicetiminutový dokumentární film, nominovaný v kategorii nejlepšího dokumentárního krátkého filmu. Soustřeďuje se na práci záchranných humanitárních pracovníků, kteří zachraňovali civilisty postižené Asadovým a ruským bombardováním. Mnoho z nich bylo usmrceno. Bílé helmy byly loni také nominovány na Nobelovu cenu míru. Ve filmu lidé kopají v troskách zničených domů a hledají v nich příbuzné, jsou terčem trvalého rizika dvojích úderů, kdy se bombardování vrací po prvním úderu, aby usmrtilo i záchranáře.

Americké imigrační úřady brutálně vyšetřovaly dvě hodiny známou sedmdesátiletou australskou spisovatelku Mem Fox, autorku bestsellerových knih pro děti Ten Little Fingers, Ten Little Toes a Possum Magic. Cestovala na konferenci v Milwaukee a byla po příletu do Los Angeles dvě hodiny agresivně vyslýchána v místnosti plné lidí. Autorka výslech připisuje zbytečné agresivitě amerických imigračních úředníků, kteří k tomu byli povzbuzeni Donaldem Trumpem. Byla vyslýchána ohledně svého víza, přestože předtím navštívila USA 116krát bez jakéhokoliv incidentu. Po příchodu do svého hotelu spisovatelka "brečela jak nemluvně, přestože je mi sedmdesát." Autorka se zapřísáhla, že do USA už nevkročí. Stěžovala si americkým úřadům prostřednictvím australského velvyslanectví a ty se posléze omluvily.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
5357

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2017