Švédsko zaútočilo na Trumpa a hájí svou otevřenou prouprchlickou politiku

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek Švédsko zaútočilo na kritiku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Postavilo se energicky na obranu své otevřené imigrační politiky a zdůraznilo, že diverzita, vznikající v důsledku příchodu tisíců žadatelů o azyl posílí švédskou společnost.

"Doufám, že až se bude příště americký prezident chystat mluvit o Švédsku, bude lépe informován o tom, jaká je tady ve skutečnosti situace," řekl Morgan Johansson, švédský ministr spravedlnosti a migrace. Švédská nezaměstnanost dál klesá a veřejné finance jsou v perfektním pořádku, navzdory rekordnímu počtu imigrantů, zdůraznil Johansson.

Naopak ultrapravicová strana Švédských demokratů tvrdí, že situace ve Švédsku je ještě horší, než jak ji vykreslil Trump.

Její tvrzení odmítla Stina Holmbergová ze Švédské rady pro prevenci zločinnosti. "Vyskytlo se jen opravdu velmi málo případů, kdy by žadatelé o azyl spáchali trestné činy," řekl Johansonnová. "Když si uvědomíte, že jsme od roku 2011 poskytli ochranu 143 000 syrským uprchlíkům, ve statistikách zločinnosti se skoro vůbec nevyskytují."

Nezaměstnanost je však mezi novými příchozími třikrát větší než mezi občany, kteří se ve Švédsku narodili. Johanssonová přiznala, že je nutno pro imigranty toho dělat víc, ale dodala: "My jako Evropané se svou historií dobře víme, kde můžeme skončit, pokud budeme záměrně vyvolávat konflikty mezi různými náboženskými nebo etnickými skupinami. To nikdy nekončí dobře."

0
Vytisknout
7164

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2017