Plán francouzské ultrapravice na opuštění eura může být pro Francii ekonomickou katastrofou

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Marine Le Pen si přeje opustit euro, pokud bude zvolena prezidentkou. Ale byl by to katastrofální krok, tvrdí nová studie. Lídryně Národní fronty ji označila za "delirantní".


Opuštění eurozóny a návrat k národní měně by byl nákladný krok, tvrdí francouzský think tank Institut Montaigne.

Studie zjistila, že změna by zemi stála na HDP přes 180 miliard a v dlouhodobém výhledu by kvůli ní mohlo zaniknout až půl milionu pracovních míst.

"Počet pracovních míst zničených tímto opatřením může být v prvním roce v desítkách tisíc a v dlouhodobém výhledu může snadno dosáhnout 500 000," napsali autoři studie.

"V dlouhodobém výhledu by náklady takového opatření dosáhly kolem 7 000 eur na jednoho zaměstnaného obyvatele Francie."

Studie předpovídá škody na HDP v rozsahu 0,6 - 3,2 % v prvním roce.

Optimistická predikce v dlouhodobém výhledu předvídá 4 % pokles HDP, ačkoliv může dosáhnout až 13 % - za nepříznivých okolností. Dlouhodobý pokles HDP by podle autorů dosáhl 9 %.

Le Pen označila v televizi studii za "delirantní" a zpochybnila nezávislost Institutu Montaigne. Tvrdí, že je údajně spojen se dvěma jejími protivníky, kandidáty Francoisem Fillonem a Emmanuelem Macronem.

Problémem ale je, že institut není sám, kdo předpovídá katastrofální dopady francouzského opuštění eura.

Podle Deutsche Bank by mohla ve Francii odchodem od eura vzniknout krize horší než po pádu banky Lehman Brothers ve Spojených státech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5969

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2017