Trumpův bezprecedentní útok na svobodu tisku nesmí zůstat bez odvety

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Deník Guardian apeluje na Republikány v Kongresu, aby začali jednat

Ti, kdo říkali, že prezidentský úřad Donalda Trumpa změní, měli pravdu. Změnil ho k horšímu. Zákazem vstupu na tiskový brífink v Bílém domě pro čelná média, jakou jsou New York Times a CNN, vyhlásil Trump válku proti prvnímu dodatku americké ústavy. Zaútočil na základní kámen demokratické samosprávy.

Tato eskalace byla rychlá, nikoliv však neplánovaná. Prvním útokem bylo to, když Trumpův hlavní stratég Steve Bannon  označil tisk za opozici a řekl mu, "ať drží hubu". Pak začal Trump tisk pomlouvat jako "nepřátele lidu". A teď zakázal nejuznávanějším mediálním organizacím vstup do Bílého domu.

Je nutno toto jednání označit za to, čím je: násilnou taktikou autoritáře. Je charakteristickým rysem autoritářských vládců, že proměňují opozici v nepřítele. Opozice má být přesvědčována a vláda s ní má být v interakci. Nepřítel musí být izolován a rozdrcen.

Proměnění opozice v nepřítele je často předehrou ke konečnému kroku upevnění autoritářské moci: proměny nepřátel ve zločince. Opravdu si myslíme, že Bannon, ničitel systému, to neudělá? A musíme se snad ptát, kdo je skutečným nepřítelem naší ústavní demokracie?

Tento radikální útok nemůže zůstat bez odvety. A odveta musí přijít ze všech stran - především od Republikánů v Kongresu.

Poslanci amerického Kongresu přísahali, že budou hájit ústavu a tato přísaha veřejné služby vyžaduje obranu naší demokracie před touto neuvěřitelnou hrozbou.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6009

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2017