Postoj části české společnosti k problematice migrace je ve světle českých dějin ostudný

2. 3. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Bojovníci proti migrantům a muslimům se často zaklínají nutnou obranou naší vlasti, a používají národní symboly, aby dodali váhu svým argumentům. Jestli jsou české dějiny k něčemu dobré, tak proto, že jasně ukazují, jak moc se plošní odpůrci migrace mýlí.

A) Češi jsou geneticky promixovaní a jsou v tomto důležitém ohledu multikulturní už svojí DNA. Udělejte si testy a zjistíte, kolik je ve Vás Keltů, Němců, Italů, Mongolů, Španělů, Rusů, Rakušanů, Poláků, Slováků. Budete překvapeni.

B) Všichni obdivujeme Karla IV. To on ale do českého pohraničí přilákal pracovité Němce, kteří vyklučili nehostinné lesy a usídlili se na málo úrodné horské půdě. Karel IV. je státník evropského významu částečně proto, že dokázal do Prahy přilákat řadu nadaných cizinců a Praha se i díky nim stala centrem kultury a vzdělanosti.

C) V tzv. období “Temna”, za vlády Habsburků, byly vybudovány nejslavnější pražské kostely, často byli autoři cizinci. Kdo má rád katolíky, tak by si měl uvědomovat, že je to právě univerzální katolická myšlenka, která otevírá brány cizincům, pokud nás nechtějí masově vyvraždit. Dominik Duka by se měl stydět, papež František je ve svém postoji k migraci určitě blíže Ježíši Kristu - to pochopí i nekatolík.

D) I díky prezidentu Masarykovi se za První republiky Praha stala útočištěm politicky pronásledovaných migrantů všeho druhu a přispělo to k jejímu rozkvětu. Nevíme to úplně jistě, nicméně lze na základě jejich textů předpokládat, že Masaryk (a koneckonců i Havel) by se nad současnou protiimigrační hysterií symbolicky obraceli ve svých důstojných hrobech.

E) Plošné vyhnání velké většiny Němců po 2. světové válce mělo zajistit etnickou čistotu. Obrovská vyprázdněná území Sudet však “zaplavili” migranti všeho druhu - dobrodruzi z Čech, Slováci, Romové, Maďaři. Dodnes je bývalá hranice Sudet jasně vidět, nicméně tito migranti pomohli zachránit to, co dnes v českém pohraničí máme.

F) Za komunismu proběhly dvě velké vlny emigrace z politických důvodů. Západní Německo, Rakousko, USA i Kanada se zachovaly k migrantům z Československa celkem solidně, a rozhodně je nevracely zpět.

G) Po roce 1989 nám Západní Němci, Holanďané, Dánové, Švédové i další pomohli opravit silnice, postavit čističky odpadních vod či opravit školy. Stálo je to miliardy EUR (částku lze snadno dohledat). Kromě stabilního ekonomického a politického prostředí mělo být cílem těchto investic, že se česká společnost pomalu mentálně posune a začne uvažovat spíše západním liberálním než východním komunistickým způsobem. V případě krizových momentů pro Evropu pak mělo být na tyto nové země spolehnutí. Česká republika, Polsko i Maďarsko však v situaci akutní migrační krize naprosto selhaly a prokázaly, že ani 25 let nestačilo, aby se veřejný diskurz přiblížil západním argumentačním standardům.

H) Právě proto, že máme bohaté zkušenosti z Francie, Kanady, USA, Německa či Velké Británie nebo Nizozemí si ani ten nejzarytější “sluníčkář” či “vítač” nemyslí, že integrace migrantů je jednoduchý proces. Není ale nemožná, o čemž svědčí řada pozitivních případů, a proto je potřeba se o ni pokoušet.

I) Plošně odmítat jakékoliv migranty ze strachu před tím, že s nimi přijde jedno nebo dvě procenta radikálních islamistů, je morálně odsouzeníhodné. Syrské ženy, nezletilí a děti, které prchají právě před radikálními islamisty či chemickými či špinavými jadernými zbraněmi si naši netečnost (či v řadě případů bohužel i nenávist) rozhodně nezaslouží.

J) Všichni víme, že není možné přestěhovat do České republiky 800 milionů Afričanů, 170 milionů Bangladéšanů a desítky milionů obyvatel Středního Východu. Železná opona nakonec na určité úrovni vyhovovala i Západu, neboť ani jeho absorpční kapacita nebyla neomezená - 15 miliónů Čechoslováků, 10 miliónů Maďarů, 10 miliónů Východních Němců či 40 milionů Poláků nebo 20 milionů Rumunů by Západ tehdy také integrovat nezvládl. To však neznamená, že se nemůžeme v rámci našich omezených možností snažit těm nejohroženějšími migrantům pomáhat. A podobně, jako se snažil za Studené války Západ, se i my můžeme snažit, aby se zlepšily podmínky v zemích, odkud většina migrantů pochází. Člověk v tísni a další to dělají. Není jich mnoho, ale jsou to tito Češi, kteří v mých očích v těžké době migrační krize hodnotově a eticky obstáli. Stejně jako obstála Angela Merkel, která dokázala vzdorovat nebezpečné protiimigrační hysterii v samotném Německu, i když za to zaplatila vysokou cenu.

K) Všude po Praze jsou na obchodech cedule “Sháníme prodavačku”. Sehnat lidi na brigádu je dnes problém. Skladníci dostávají 32 000 Kč, protože jich je nedostatek. Vzdělaní migranti ze Sýrie by hodně pomohli a podpořili by růst českého HDP. A ty, kteří by tady náhodou chtěli někomu odřezávat hlavy, je potřeba bez milosti zavřít či vyhostit. O tom snad není žádného sporu ani mezi “sluníčkáři”.

0
Vytisknout
8514

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2017