ODS, ideje a správní chlapi se škraloupem

3. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V roce 2010, kdy ODS ještě dokázala složit vládu premiéra Nečase, byl jedním z jejích základních hesel boj proti korupci. Jak to dopadlo, víme. Dnes, po více než třech letech v opozici, zbývají už jen „ideje“.

Současný předseda strany Petr Fiala se v rozhovoru s Martinem Veselovským snaží, velmi neobratně, oddělit skandální osobnost senátora a hazardního miliardáře Iva Valenty, který ODS finančně podporuje a s jehož stranou (Soukromníci) ODS uzavřela předvolební spojenectví, od společných idejí. Prý jediná podstatná věc, kterou by měli voliči sledovat, je ta, zda ODS za Valentovy peníze naplňuje svůj program, své ideje, nebo zda slouží Valentovým cílům. Ale liší se program ODS od cílů pana Valenty? Malý, slabý, deregulovaný stát, v němž vládnou mafie.


Pan Valenta na otázku, zda je pro něj problém, že byl pravomocně odsouzen za podplácení, řekl, že si myslí, že každý správný chlap má nějaký škraloup (Martin Veselovský tato jeho slova pouští Petrovi Fialovi, stopáž 10:25). Petr Fiala zůstává ideově neotřesen, dokonce později panu Valentovi pogratuluje k jeho vlastnictví Parlamentních listů (ideová báze ODS v praxi: vydělávat peníze na žumpové žurnalistice, pecunia non olet).

Člověk se těžko ubrání dojmu, že ideově a programově se vyhraňují nejvíce ti, kdo jsou nejvíce zkompromitovaní a nic jiného nemohou nabídnout. Do kouzelného paradoxu se dostal v této věci v rozhovoru s Jindřichem Šídlem Václav Klaus ml. Když se ho Šídlo ptal na to, kolik procent chce ODS dosáhnout v Praze a připomínal, že bývaly doby, kdy ty zisky byly kolem 50%, Klaus odpovídá takto (stopáž od 1:45):

„Sociologicky se to trošku změnilo. Myslím, že celosvětově takové ty hodně vzdělané vrstvy tendují k levicovému liberalismu, to jsme viděli i ve Spojených státech (BC: no, on v porovnání s mudrlantem Klausem ml. byl „levicový liberál“ i George W. Bush) a vidíme to i po Evropě. Čili taková ta doba z kraje 90. let se, myslím, nemůže vrátit a myslím, že třeba pro strany, jako je ODS nebo tu skutečnou pravici jsou často takové už i ty menší oblasti, i třeba vesnické, bohatší, jsou často už jako lepší příležitost získat nějaký velký počet hlasů než třeba Praha s velkým počtem humanitně vzdělaných lidí a podobně.“

Přiznám se, že u tohoto jsem lapal po dechu. ODS, kdysi vládkyně velkých měst, jde konkurovat lidovcům a komunistům na vesnici. A problém? Vzdělání. Dokonce humanitní vzdělání. Klaus mluví o ideové čistotě a dává do souvislosti pád ODS s tím, že vládla spolu se zelenými, čímž se ideově zašpinila. Až na ten detail, že po vládě se zelenými (Topolánkova vláda) měla opět premiéra a pád pod 10%, z něhož se pořád nedokáže dostat, přišel po Nečasově vládě. Jenže ODS dneska zjevně neočekává, že by její „ideje“ ocenili vzdělaní lidé, zejména ne ti humanitně vzdělaní, kteří asi něco vědí o filozofii, historii, politologii apod. Důležité zřejmě je, aby „ideje“ ODS ocenili nikoli vzdělaní lidé, kteří tomu rozumí, ale správní chlapi, kteří mají škraloup.

Babišova vláda? Hrozí pád na totální dno. ODS dohodou se Soukromníky sjednocuje pravici, říká Fiala

https://video.aktualne.cz/dvtv/babisova-vlada-hrozi-pad-na-totalni-dno-ods-dohodou-se-soukr/r~c0a6ecd8fea011e6bc0e002590604f2e/?redirected=1488544976

Klaus mladší: S Babišem může ODS vládnout, když budeme mít 15 procent

https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/klaus-mladsi-s-babisem-muze-ods-vladnout-kdyz-budeme-mit-15-procent-28462

0
Vytisknout
9509

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2017