Rozhovor Britských listů 98:

Jak lidé nenáviděli židy

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Jiří Holý (ed.) Cizí i blízcí. Židé, literatura, kultura v českých zemích ve 20. století. Akropolis (2016). 1048 stran. 650 Kč. (V Kosmasu sleva 10 procent.)

Jan Čulík hovoří s Jiřím Holým, profesorem na Karlově univerzitě a ředitelem Centra pro studium holocaustu o pozoruhodné nové knize "Cizí a blízcí", kterou profesor Holý s kolegy vydal o židovské kultuře v českých zemí a o postojích české většinové společnosti vůči židům. Ohromující je iracionální nenávist, kterou mnozí Češi pociťovali vůči židům skoro po celé devatenácté století a antisemitismus se otevřeně projevoval i v dílech mnoha uznávaných českých klasických spisovatelů. Šlo o úplně stejně iracionální mechanismy nenávisti, jaké nyní vznikly v ČR vůči uprchlíkům a muslimům. - Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. února 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Miliardář Robert Mercer cílenou individuální manipulací voličů zlikvidoval demokratické volby, jak jsme je dosud znali

26. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Miliardář a počítačový programátor Robert Mercer má vazby na Donalda Trumpa, Steva Bannona a Nigela Farage. Financuje a provozuje částkami mnoha milionů dolarů síť ultrapravicové propagandy a psychologické manipulace voličů na sociálních sítích na základě jejich podrobných osobních profilů

Robert Mercer dosud věnoval 45 milionů dolarů politickým kampaním ve prospěch amerických Republikánů a dalších 50 milionů dolarů neziskovým ultrapravicovým organizacím.

Mercer poskytl 10 milionů dolarů na financování ultrapravicového serveru Breitbart News, který šíří antisemitské a islamofobní názory.

Mercer má také vazby na firmu Cambridge Analytica, do níž investoval 10 milionů dolarů. Ta se specializuje na "strategie ovlivňování voleb". Ve vojenských kruzích je to, co tato firma dělá, známo jako "psyops" - psychologické operace. Masová propaganda založená na manipulaci emocí lidí.

Firma Cambridge Analytica pracovala pro Trumpovu předvolební kampaň a také pro kampaň britských zastánců brexitu.

Skandál týdne je Trump, Rusko a FBI. Ostatní jsou jen snahy to zamlžit

26. 2. 2017

čas čtení 4 minuty

Trumpova vláda se zoufale snaží odvést pozornost od skandálu týkajícího se Ruska. Bílý dům zasáhl do vyšetřování FBI v této věci, týkající se kontrašpionáže. To bylo nejen pošetilé, ale i podezřelé, píše Malcom Nance, americký kariérní výzvědný důstojník.

14. února informoval list New York Times, že poradci a společníci Donalda Trumpa zřejmě byli během bouřlivé předvolební kamapně v přímém a trvalém kontaktu s činiteli ruské rozvědky FSB, a to v době, kdy byla strana amerických Demokratů terčem bezprecedentního hackerského útoku.

Podle deníku New York Times vyplývá z odposlechu telefonních rozhovorů a ze záznamů o uskutečněných telefonních rozhovorech, že jsou američtí činitelé, pracující pro kontrašpionáž, přesvědčeni, že Trumpův tým měl vazby na Rusko.

Jde o hodně. Většina Demokratů a i někteří Republikáni jsou přesvědčeni, že vyšetřování může odhalit skutečnosti, které v USA vyvolají velkou politickou a ústavní krizi, jaké země nebyla svědkem od vzbouření jižanských států v letech 1860 a 1861.

Šest zahraničních režisérů, nominovaných letos na Oskara, odsoudilo "klima fanatismu v USA"

26. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Šest filmových režisérů jejichž cizojazyčné filmy byly letos nominovány na Oscara, vydalo společné prohlášení, v němž odsoudilo "čelné politiky", kteří "stavějí konfliktní zdi" a vyvolávají atmosféru fanatismu, v USA i v jiných zemích světa. Prohlášení odsoudilo "klima fanatismu a nacionalismu, jehož jsme dnes svědky v USA a v tolika jiných zemích, v části obyvatelstva, a bohužel, i mezi čelnými politiky".

Trumpova válka proti médiím "ohrožuje novináře po celém světě"

25. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Výbor na ochranu novinářů varuje, že Trump vysílá signál zemím, jako je Turecko, Etiopie a Venezuela, že je v naprostém pořádku útočit na novináře

Trumpova vláda by se měla chovat jako obhájce svobody tisku, zdůraznil Rob Mahoney, vedoucí představitel Výboru na ochranu novinářů (CPJ) a přestat s válkou proti mainstreamovým americkým médiím, což vysílá signál jiným zemím, že je v pořádku útočit na novináře a podvracet jejich důvěryhodnost.

Mahoney také poukázal na to, že pokusy dávat přednost konzervativním médiím a prohlašovat, že mainstreamová média jsou "nepřítelem amerického lidu" je zřejmě součástí systematického úsilí Bílého domu "naočkovat se proti kritice".

Bílý dům nevpustil novináře z New York Times a z dalších organizací na svou tiskovou konferenci

24. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Novinářům z deníku New York Times, z BBC a z dalších médií zakázal Bílý dům přístup na páteční brífink tiskového mluvčího Donalda Trumpa.

Reportérům z New York Times, Guardianu, BuzzFeed News, CNN, BBC, Los Angeles Times a Politico byl zakázán vstup do kanceláře tiskového mluvčího v západním křídle Bílého domu. Spicerovi pomocníci do místnosti vpustili jen několik novinářů z předem Bílým domem vybraných konzervativních či ultrakonzervativních médií. Mezi nimi byly Breitbart News, One America News Network a Washington Times. Do místnosti byli také vpuštěni novináři z ABC, CBS, Wall Street Journal, Bloombergu a Fox News.

John Snow: Trumpův útok na svobodná média neskončí dobře. Zákaz New York Times a dalších bude mít strašlivé následky:

Trumpův bezprecedentní útok na svobodu tisku nesmí zůstat bez odvety

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Deník Guardian apeluje na Republikány v Kongresu, aby začali jednat

Ti, kdo říkali, že prezidentský úřad Donalda Trumpa změní, měli pravdu. Změnil ho k horšímu. Zákazem vstupu na tiskový brífink v Bílém domě pro čelná média, jakou jsou New York Times a CNN, vyhlásil Trump válku proti prvnímu dodatku americké ústavy. Zaútočil na základní kámen demokratické samosprávy.

Tato eskalace byla rychlá, nikoliv však neplánovaná. Prvním útokem bylo to, když Trumpův hlavní stratég Steve Bannon  označil tisk za opozici a řekl mu, "ať drží hubu". Pak začal Trump tisk pomlouvat jako "nepřátele lidu". A teď zakázal nejuznávanějším mediálním organizacím vstup do Bílého domu.

Je nutno toto jednání označit za to, čím je: násilnou taktikou autoritáře. Je charakteristickým rysem autoritářských vládců, že proměňují opozici v nepřítele. Opozice má být přesvědčována a vláda s ní má být v interakci. Nepřítel musí být izolován a rozdrcen.

Proměnění opozice v nepřítele je často předehrou ke konečnému kroku upevnění autoritářské moci: proměny nepřátel ve zločince. Opravdu si myslíme, že Bannon, ničitel systému, to neudělá? A musíme se snad ptát, kdo je skutečným nepřítelem naší ústavní demokracie?

Tento radikální útok nemůže zůstat bez odvety. A odveta musí přijít ze všech stran - především od Republikánů v Kongresu.

Poslanci amerického Kongresu přísahali, že budou hájit ústavu a tato přísaha veřejné služby vyžaduje obranu naší demokracie před touto neuvěřitelnou hrozbou.

Zdroj v angličtině ZDE

Spicer: "Některá média tu nejsou: budeme se agresivně bránit proti šíření lživých článků"

25. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Reportérka: CNN a New York Times tu teď nejsou, protože se vám nelíbí, co píší? Proč tu nejsou?

Sean Spicer: Protože jsme měli skupinu reportérů, a tu jsme rozšířili a některé lidi jsme přidali.

Reportérka: Ale tady je dost místa.

Spicer: Bylo mým rozhodnutím rozšířit tu skupinu. Budeme se agresivně bránit. Nebudeme prostě jen pasivně sedět a nechávat šířit, víte, lživé narativy, lživé články, nepřesná fakta.

Američtí imigrační úředníci zadrželi syna boxera Muhammada Aliho

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Ptali se ho: "Jste muslim?"

Čtyřiačtyřicetiletý syn legendárního boxera Muhammada Aliho byl při návratu z Jamajky do USA zadržen na letišti a byl vyslýchán.

"Odkud máte to jméno? Jste muslim?" ptali se imigrační úředníci Muhammada Aliho Juniora, který se narodil ve Filadelfii a je americký občan. Vyslýchali ho dvě hodiny. Zadržena byla i jeho matka, která však u sebe měla naštěstí fotografii, na níž je s legendárním boxerem. Syn neměl u sebe nic, co by ho s ním spojovalo.

Británie zadržela na letišti v Stanstedu ultrapravicového polského kněze

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Britské úřady zadržely Jacka Międlara několik hodin před tím, než měl promluvit na ultrapravicovém britském shromáždění Britain First.

Nechvalně známý polský kněz, obviňovaný z šíření antisemitismu a islamofobie byl zadržen britskými úřady po příletu do Británie. Zabránily mu tak, aby pronesl projev na ultrapravicovém shromáždění v Telfordu. Międlara charakterizují protirasističtí aktivisté v Polsku jako "fanatického šiřitele nenávisti", on na ně útočí jako na "levičáky", bojující proti "polskému vlastenectví".

Międlar je z Vratislavi v západním Polsku a má v Polsku desetitisíce stoupenců. Přestože ho jeho místní katolická církev suspendovala, promlouvá na ultrapravicových shromážděních desetitisíců lidí. Jeho projevy útočí na politickou levici, na tzv. "islámskou agresi", bojuje proti imigraci. Jeho stoupenci skandují na podporu "bojovníků Velkopolska". Jiným častým heslem je "Bůh, čest, vlast!"

Protirasističtí aktivisté varovali, že by Międlar mohl zradikalizovat některé z 830 000 Poláků, kteří žijí ve Velké Británii. Loni Międlar nazval židy "rakovinou" která "prošla Polskem". Byl obžalován, ale polská prokuratura ho osvobodila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Kansasu střílel muž na dva Indy. Zařval na ně: "Vypadněte z mojí země." Jeden z nich zemřel

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Oba Indové, Srinivas Kuchibhotla, který zemřel a Alok Madasani, byli inženýři z americké technologické firmy Garmin. Třetí postřelený muž, Ian Grillot, 24, se pokusil Purintonovi zabránit ve střelbě.

"Apeluji na všechny rodiče v Indii, aby za těchto okolností neposílali své děti do USA"

Tři muži byli zraněni při přestřelce v přeplněném baru v Olathe v Kansasu. Dvě oběti, jedna z nichž zemřela byli Indové. Střílel na ně Adam Purinton, 51, poté, co na ně nejprve zařval: "Vypadněte z mojí země."

Madasaniho otec Jaganmohan Reddy sdělil listu Hidustan Times, že se svého syna v posledních měsících snažil přesvědčit, aby se vrátil do Indie, protože měl obavy, že v důsledku nárůstu rasismu není pro něho pobyt v USA už bezpečný. "Situace vypadá hodně špatně poté, co se stal Trump prezidentem. Apeluji na všechny rodiče v Indii, aby za těchto okolností neposílali své děti do USA," řekl Reddy.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Všichni jsme chudí?

24. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Sociolog Stanislav Biler poukazuje na to, že v důsledku víceméně rozumného a spravedlivého návrhu sociálních demokratů více zdanit bohatší lidi v ČR a ulevit tedy drtivě většině národa, která je "chudá", si Češi uvědomili, že jsou vlastně chudí všichni, a že ani oni "bohatci" s hrubým příjmem nad 50 000 Kč měsíčně, což je jen cca 36 000 Kč čistého, s ním vlastně nevyjdou, co tedy pak oněch 91 procent národa?

Necháme si kálet na hlavu

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Máte naprostou pravdu, necháme si kálet na hlavu. Z ČR se de facto stala kolonie, protože podstatnou část zisku v podobě dividend odváží zahraniční firmy pryč ze země. Logické by bylo zvýšit jim daně, čemuž ale vehementně brání nejen Babiš, ale i lidovci, a pravicová média dělají z lidí pitomce, což se jim bohužel do značné míry daří, píše Jaroslav Obermajer.

Jinak zde hraje roli také strach. Všichni mladí mají hypotéky a tak v práci raději drží hubu, protože kdyby přišli o práci, nemohli by splácet úvěr na bydlení a mohli by také skončit jako bezdomovci (těch je podle sčítání MPSV asi 67 000). Strach zbohatlíkům pomáhá opravdu vydatně. Cílem médií, která z devadesáti procent fandí pravici, je nadělat z nás hlupáky. Ona ta moderní propaganda je opravdu vědecky propracovaná, a tím pádem i účinná. Těm žvástům nevěří jen asi 20 % obyvatelstva a na ty politici prostě kašlou, protože jich je právě jen těch zanedbatelných 20 %.

Jinak protestovat by bylo proti čemu. Členy politických stran jsou jen asi 3 % obyvatel této země a jen ti (přesněji řečena jen ta polovina z nich, která vyhraje volby) se může dostat na důležitá místa na ministerstvech a podobně. Těch zbývajících 10 milionů občanů jako by tady ani nebylo. A přitom je mezi nimi mnoho velice kompetentních a morálních lidí. U nás si ale ani neškrtnou. A volit není vlastně ani koho. Pokud tedy ČSSD neustoupí od daňové reformy budu volit ji, ale jinak nevím. Ony ani ty sociálně demokratické kandidátky za moc nestojí.

Babiš a ostatní: trumpovské figurky, objevující se ve střední Evropě...

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Deník New York Times upozorňuje, že vzestup Donalda Trumpa v USA povzbudil nejrůznější populistické trumpovské figurky ve střední Evropě. Na prvním místě z nich jmenuje Andreje Babiše, který "proměnil agropodnikatelský konglomerát v diverzifikovaný korporátní behemot, jehož součástí jsou i významná média. Je pravděpodobné, že se stane příštím premiérem ČR. Odmítá srovnávání své osoby s Trumpem, kterého označil za špatného byznysmena. Dodal ale, že s Trumpem sdílí odpor vůči imigraci a tendenci říkat politicky nekorektní věci."

List dále zveřejnil stručné portréty Borise Kollára ze Slovenska, zakladatele strany "Sme rodina", která má devět dětí od devíti různých žen. Jeho strana má ve slovenském parlamentu 11 poslanců. Jeho heslem je "Věřte mi, nejsem politik". Dále list profiluje Bogoljuba Kariće ze Srbska, Aivarse Lembergse z Litvy, Zbigniewa Stonogu z Polska a Ivana Pernara z Chorvatska.

Londýnský primátor vyvolal bouři ve Skotsku tvrzením, že hnutí za skotskou nezávislost je populismus

25. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Londýnský labouristický primátor Sadiq Khan se vyjádřil, že hnutí za nezávislost Skotska v Evropské unii je stejné jako brexit a Trump. Není prý rozdílu mezi nacionalisty, kteří se snaží "rozdělit skotský a anglický lid a těmi, kdo se nás snaží rozdělit na základě našeho kulturního zázemí, rasy či náboženství."

V předvolební kampani před volbami londýnského primátora se Sadiq Khan stal terčem islamofobních pomluv od konzervativního protikandidáta Zaqa Goldsmithe i tehdejšího konzervativního premiéra Davida Camerona. Khan se nyní vyjádřil, že nové referendum o nezávislosti Skotska by bylo tak destabilizující, jako hlasování pro brexit a Trump.

Americká imigrace brutálně vyšetřovala australskou autorku, zakázala vstup syrskému filmaři nominovanému na Oskara

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Americké imigrační úřady také zakázaly vstup do USA jednadvacetiletému syrskému filmaři, jehož děsivý film Bílé helmy o syrské občanské válce byl nominován na Oscara. Khaled Khatib měl v sobotu přiletět do Los Angeles z Turecka, avšak přestože měl vízum, mu byl zakázán vstup do USA poté, co ho vyslýchali v Turecku. Není známo, proč byl v Turecku vyslýchán.

Bílé helmy je čtyřicetiminutový dokumentární film, nominovaný v kategorii nejlepšího dokumentárního krátkého filmu. Soustřeďuje se na práci záchranných humanitárních pracovníků, kteří zachraňovali civilisty postižené Asadovým a ruským bombardováním. Mnoho z nich bylo usmrceno. Bílé helmy byly loni také nominovány na Nobelovu cenu míru. Ve filmu lidé kopají v troskách zničených domů a hledají v nich příbuzné, jsou terčem trvalého rizika dvojích úderů, kdy se bombardování vrací po prvním úderu, aby usmrtilo i záchranáře.

Americké imigrační úřady brutálně vyšetřovaly dvě hodiny známou sedmdesátiletou australskou spisovatelku Mem Fox, autorku bestsellerových knih pro děti Ten Little Fingers, Ten Little Toes a Possum Magic. Cestovala na konferenci v Milwaukee a byla po příletu do Los Angeles dvě hodiny agresivně vyslýchána v místnosti plné lidí. Autorka výslech připisuje zbytečné agresivitě amerických imigračních úředníků, kteří k tomu byli povzbuzeni Donaldem Trumpem. Byla vyslýchána ohledně svého víza, přestože předtím navštívila USA 116krát bez jakéhokoliv incidentu. Po příchodu do svého hotelu spisovatelka "brečela jak nemluvně, přestože je mi sedmdesát." Autorka se zapřísáhla, že do USA už nevkročí. Stěžovala si americkým úřadům prostřednictvím australského velvyslanectví a ty se posléze omluvily.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

V pátek Trump znovu zaútočil na tisk a šířil lži

25. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Na konzervativní konferenci CPAC v pátek Trump znovu ostře zaútočil na média a znovu šířil už mnohokrát vyvrácené lži:

- Trump kritizoval média, že prý falešně informovala: "Nevysvětlila, že jsem nazval nepřátelem lidu fake news, ne média. Vyškrtli slovo 'fake'.

Lež. 17. února napsal Trump na Twitteru "Média šířící FAKE NEWS (krachující @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) nejsou mým nepřítelem, jsou nepřítelem amerického lidu!" Všechny sdělovací prostředky citovaly buď celý tento výrok, anebo seznam médií, která Trump nazval "falešnými".

- Trump se posmíval předvolebním průzkumům, že se prý spletly.

Zavádějící. Trump zvítězil ve volebním kolegiu, nikoliv však v lidovém hlasování. Předvolební průzkumy to zohlednily.

Trumpův Bílý dům porušil předpisy amerického ministerstva spravedlnosti

24. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Bílý dům potvrdil, že jeho šéf štábu hovořil s činiteli z FBI o jejím vyšetřování vazeb mezi společníky Donalda Trumpa a Ruskem. Tento rozhovor porušil předpisy amerického ministerstva spravedlnosti chránící nezávislost policejního vyšetřování.

Trumpova vláda se pokusila protestovat proti zprávám televize CNN a tiskové kanceláře Associated Press, že Reince Priebus, šéf štábu v Bílém domě požádal dva vysoké činitele FBI, aby popřeli informace v médiích o vazbách Trumpových spojenců na Rusko.

Při tom však Bílý dům v pátek přiznal, že Priebus, ředitel FBI James Comey a náměstek ředitele FBI Andrew McCabe jednali o tom, co ví FBI o ruských vazbách na Trumpovu prezidentskou kampaň.

Trumpův Bílý dům: Deportace na steroidech?

24. 2. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Bílý dům hodlá podstatně rozšířit pravomoci ministerstva vnitřní bezpečnosti, aby mohl zvýšit počet agentů pohraniční stráže o 15 tisíc mužů a deportovat milióny imigrantů bez dokumentů. Podle nových pravidel by tak mohla být téměř každá osoba bez platných dokumentů zadržena a vyhoštěna, a to i v případě, že nespáchá žádný zločin. Ačkoli se Donald Trump nikdy netajil tím, že míní deportovat milióny „ilegálů“, méně známá je skutečnost, že již prezident Barack Obama během doby, kdy úřadoval v Oválné pracovně, nechal vyhostit rekordních 2,7 miliónu osob a svému nástupci přenechal rozsáhlý „deportační aparát“.

Riziko předčasného úmrtí výrazně snižuje konzumace deseti porcí ovoce a zeleniny denně

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Ze studie londýnské Imperial College vyplývá, že konzumace deseti porcí ovoce a zeleniny denně by zabránila celosvětově předčasnému úmrtí 7,8 milionů lidí ročně.

Tým výzkumníků také identifikoval specifické druhy ovoce a zeleniny, které snižují riziko rakoviny a srdečních chorob. Z analýzy vyplývá, že jen malé množství konzumace ovoce a zeleniny má pozitivní zdravotní dopady, ale čím jíte ovoce a zeleniny víc, tím pro vás lépe.

Za jednu porci se považuje 80 gramů - malý banán, jedna hruška či tři vrchovaté lžičky špenátu či hrášku.

Riziko výskytu rakoviny snižuje konzumace zelené zeleniny, např. špenátu, žluté zeleniny, např. papriky, a brukvovitá zelenina, např. květák.

Riziko výskytu srdečních chorob a infarktů snižují jablka, hrušky, citrusové ovoce, saláty a brukvovitá zelenina.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Labouristé tvrdě prohráli v jedněch doplňovacích volbách, v druhých vyhráli

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Obrovským ponížením pro Labouristickou stranu Jeremyho Corbyna byla prohra labouristů v doplňovacích volbách v severoanglickém volebním okrsku Copeland, kde měli až dosud labouristé obrovskou volební většinu, a to od roku 1924. Poslanecké křeslo tam od nich vyhrála vládnoucí Konzervativní strana. Je to rekord: Poprvé za posledních 35 let se nyní v Británii stalo, aby od opozice převzala poslanecké křeslo vládnoucí strana.

Naproti tomu v doplňovacích volbách v nedalekém Stoke se labouristům podařilo porazit kandidujího nového šéfa euroskeptické strany UKIP Paula Nuttalla, jehož kandidatura byla v posledních dnech před volbami postižena různými lžemi a skandály.

V obou doplňovacích volbách však posílili vládnoucí konzervativci.

Podpora euroskeptické strany UKIP poklesla v obou doplňovacích volbách a v obou z nich posílila vládnoucí Konzervativní strana. Odborník na volební problematiku profesor John Curtice poukazuje na to, že pokud se mají labouristé vůbec zachovat v Británii jakoukoliv relevanci, musejí se zaměřit na podporu oněch 48 procent voličů, kteří hlasovali pro setrvání Británie v Evropské unii, které kromě menších stran skotských nacionalistů a liberálních demokratů v Británii dnes nikdo nezastupuje. Liberální demokraté posílili svou volební podporu v obou volebních okrscích.

Curtice poukazuje na to, že tutéž chybu jako labouristé dělají stoupenci protievropské strany UKIP, kteří se snaží na severu Anglie přetáhnout k sobě hlasy labouristických voličů, ale to se jim nemůže podařit, protože drtivá většina labouristických voličů tam hlasovala pro setrvání Británie v Evropské unii.

Pro Theresu Mayovou budou oba volební výsledky potvrzením, že její politika, prosazující tvrdý brexit, je populární a správná.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britští konzervativci zavedou drahé, dvouleté rychlokvašné univerzitní kursy

24. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Konzervativní strana zavede v Anglii zavedou dvouleté univerzitní vzdělání. V Anglii v současnosti trvá na vysokých školých pregraduální studium pouhé tři roky, (ve Skotsku zůstává stejně jako na evropském kontinentě čtyřleté). Britská konzervativní vláda chce nyní zavést dvouleté univerzitní vzdělání pro lidi, kteří "nemají čas" být dlouho na vysoké škole a chtějí se "rychle vrátit do pracovního procesu". V Anglii musejí studenti v současnosti platit univerzitní školné v maximální výši 9000 liber (270 000 Kč) ročně. Nové dvouleté univerzitní kurzy budou zdraženy tak, že budou stát tolik jako nynější tříleté kurzy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BBC Reality Check: Je Švédské město Malmö "hlavním městem znásilňování v Evropě"?

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Britský ultrapravicový aktivista Nigel Farage tvrdil, že v důsledku toho, že Švédsko přijalo uprchlíky, je nyní město Malmö "hlavním městem znásilňování v Evropě". Společnost BBC toto tvrzení uvádí na pravou míru.

Je pravda, že švédské město Malmö a další švédská města mají velmi vysoké procento nahlášených znásilnění ve srovnání s ostatními zeměmi EU, v důsledku toho, že Švédsko má nesmírně přísnou kriminální definici znásilnění. Počty znásilnění v Malmö však v posledních letech dramaticky nerostou a od jejich maxima v roce 2010 jejich počet poklesl, a to i v době po příchodu uprchlíků. Není možné vytvořit spojnici mezi etnicitou pachatelů a znásilněními, protože tato data se nepublikují.

Ve Švédsku jsou nesmirně přísně definovány všechny sexuální trestné činy.

Během roku 2015, kdy Švédsko přijalo 162 000 uprchlíků, počet sexuálních trestných činů a znásilnění poklesl o 11 a o 12 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Steve Bannon: Odejmeme Spojené státy "korporatistickým médiím"

24. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Steve Bannon vyhlásil na konzervativní konferenci, že Donald Trump odebere Spojené státy "korporatistickým globalistickým médiím", která se stavějí proti jeho hospodářskému nacionalismu. Bílý dům bude podle Bannona "každodenně bojovat" proti médiím, která se stala "opoziční stranou".,

"Mainstreamová média budou muset něco pochopit: všechny ty volební přísliby budou realizovány," řekl Bannon ve čtvrtek na konferenci konzervativsu nedaleko Washingtonu. "Tato korporatistická, globalistická média jsou ostře proti hospodářské nacionalistické agendě, kterou prosazuje Donald Trump," řekl Bannon. "Trump bude dál prosazovat svou agendu a jak se hospodářské podmínky budou zlepšovat, jak bude stále více pracovních příležitostí, média budou dál proti tomu bojovat. Jestli myslíte, že vám vrátí vaši zemi bez boje, tak to se pletete," řekl Bannon.

"Každý den bude bojem. To je příslibem Donalda Trumpa. Každý den nám říká v Bílém domě: 'Toto jsem slíbil americkému lidu a to také splním.'"

Další univerzitní centrum středo- a východoevropských studií zlikvidováno - tentokráte v belgické Lovani

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Navzdory destabilizující se situaci ve středovýchodní Evropě se rozhodla univerzita v belgické Lovani (Leuvenu)  zlikvidovat tamější obor středo- a východoevropských studií. Bez konzultace s kýmkoliv byl tento bakalářský a magisterský studijní obor zrušen v prosinci 2016. Kdo by se zajímal o nějakou střední či východní Evropu a o to, co se tam děje, že? Petice, kterou můžete podepsat, vyzývá univerzitu, aby své rozhodnutí změnila a studium středovýchodní Evropy obnovila:

https://www.change.org/p/ontdek-jezelf-begin-bij-west-europa-save-ku-leuven-s-slavonic-eastern-european-studies

Save KU Leuven's Slavonic and Eastern European Studies

In December 2016, the Faculty of Arts at KU Leuven decided to freeze, or in other words, suspend, the bachelor and masters degrees in Slavonic and Eastern European Studies because of "faculty recovery measures".

This is a choice that seems difficult to understand in the light of the societal relevance of the discipline in the current geopolitical situation. The same applies to the other small and not so small disciplines being subjected to budgetary cuts as well..

Moreover, the budgetary measures were implemented without consulting any of the parties involved. Given the exemplary role university is to play in society, we were dissapointed by KU Leuven’s undemocratic and non-transparent position during and after this decision-making process. .

We should consider how we could safeguard the further existence of disciplines that do not prove efficient from a market logic perspective, but do nonetheless produce valuable knowledge and expertise. .

With this petition, we would like to advocate for reconsidering the suspension of Slavonic and Eastern European Studies at KU Leuven and encourage a democratic and transparent discussion on the topic, during which justifications and financial figures would be made available for open discussion. In this way, an attempt could be made to reach a more widely supported alternative.

Přečetli jsme:

Digitální zrady vzdělanců

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Nastává doba digitálního barbarství, kdy krutost moderní civilizace stupňují nebývalé technologické možnosti jak kontrolovat společnost. Tento stav kdysi popisoval Anthony Burgess v románu Mechanický pomeranč: původní násilí, nesmyslné a bezúčelné jako sama lidská existence nebo civilizace, je vyvráceno a podmaněno „vyšším principem“ lékařské vědy ve službách státní moci.

Postpravda je jiný název pro barbarství skrývající se v civilizaci. Jeho růst ruku v ruce s technickou vyspělostí zachytil i James Graham Ballard v experimentálním románu Výstava krutosti vydaném v roce 1970, v němž masmediální realita postupně ničí zdravý rozum. Ballardovy dystopické obrazy osamění a rozkladu lidské mysli, společnosti i životního prostředí pak inspirovaly celou generaci spisovatelů, filmových i divadelních režisérů, výtvarníků či muzikantů, jako byl například Ian Curtis – zpěvák a textař skupiny Joy Division, jejíž rockové skladby z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let už předjímaly novou digitální podobu tohoto barbarství, do níž se však stále promítají odvěké stavy existenciálního utrpení a marnosti.

Postpravdivá společnost znamená nástup stále vybičovanějších vášní, které nelze krotit. Exces vládne nad uvážlivostí, lehkost ironické soudnosti drtí tíha demagogie a proti literární i politické otevřenosti se srocují davy uzavřené do sebe a vyhrožující všem, kdo se od nich jakkoli liší.

Celý text: ZDE

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Švédsko zaútočilo na Trumpa a hájí svou otevřenou prouprchlickou politiku

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek Švédsko zaútočilo na kritiku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Postavilo se energicky na obranu své otevřené imigrační politiky a zdůraznilo, že diverzita, vznikající v důsledku příchodu tisíců žadatelů o azyl posílí švédskou společnost.

"Doufám, že až se bude příště americký prezident chystat mluvit o Švédsku, bude lépe informován o tom, jaká je tady ve skutečnosti situace," řekl Morgan Johansson, švédský ministr spravedlnosti a migrace. Švédská nezaměstnanost dál klesá a veřejné finance jsou v perfektním pořádku, navzdory rekordnímu počtu imigrantů, zdůraznil Johansson.

Naopak ultrapravicová strana Švédských demokratů tvrdí, že situace ve Švédsku je ještě horší, než jak ji vykreslil Trump.

Její tvrzení odmítla Stina Holmbergová ze Švédské rady pro prevenci zločinnosti. "Vyskytlo se jen opravdu velmi málo případů, kdy by žadatelé o azyl spáchali trestné činy," řekl Johansonnová. "Když si uvědomíte, že jsme od roku 2011 poskytli ochranu 143 000 syrským uprchlíkům, ve statistikách zločinnosti se skoro vůbec nevyskytují."

Nezaměstnanost je však mezi novými příchozími třikrát větší než mezi občany, kteří se ve Švédsku narodili. Johanssonová přiznala, že je nutno pro imigranty toho dělat víc, ale dodala: "My jako Evropané se svou historií dobře víme, kde můžeme skončit, pokud budeme záměrně vyvolávat konflikty mezi různými náboženskými nebo etnickými skupinami. To nikdy nekončí dobře."

Američtí Republikáni se na místních shromážděních distancují od Trumpovy agendy

24. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Když se volič v Iowě zeptal, zda senátor Charles E. Grassley podporuje vyšetřování daňových poměrů prezidenta Trumpa, Republikánský senátor odpověděl rozhodným "ano". Ve Virginii člen Sněmovny reprezentantů David A. Brat dotázaný na ruské vměšování do prezidentských voleb prohlásil, že vyšetřovatel by měl "sledovat vládu zákona, ať vede kamkoliv". A v Arkansasu senátor Tom Cotton sdělil 1 400 lidí namačkaným jako sardinky v auditoriu střední školy, že zákon o všeobecné zdravotní péči "pomohl Arkansasanům".

Rusko "bojuje s islámem" ve věznicích prostřednictvím kriminálníků

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Minimálně deset procent konverzí k islámu v Rusku probíhá ve vězení nebo v trestných táborech, napsal Bachťar Aripov. Tito lidé, kteří často patří k nejradikálnějším, jsou pak dále radikalizováni aliancí státu s organizovaným zločinem. Upozornila na to nedávná kauza násilného střetu mezi gangy a islamisty v ruské věznici Tuvin.

Donald Trump chce rozšířit americký jaderný arzenál

23. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump řekl v rozhovoru s tiskovou kanceláří Reuters, že chce rozšířit arzenál jaderných zbraní USA, aby byly Spojené státy "na vrcholu smečky". Je také proti "jednostranné" nové dohodě s Ruskem, která by omezila počet jaderných hlavic.

Reuters: Trump nepodporuje "jednostrannou" novou dohodu START o jaderných hlavicích:

Trump si také stěžoval, že Rusko použilo střelu s plochou dráhou letu a porušilo tím dohodu o kontrole zbrojení a uvedl, že o tom bude při příští schůzce jednat s Vladimírem Putinem.

Trump dodal, že Čína má možnost "velmi lehce vyřešit bezpečnostní problémy se Severní Korepo, kdyby chtěla". Trump prohlásil, že ho nedávný severokorejský test balistické středy "velmi rozčílil" a dodal, že mezi mnoha možnostmi, o nichž se uvažuje, je zrychlení výstavby protiraketové obrany pro americké spojence Japonsko a Jižní Koreu.

O zaměstnancích a podnikatelích

23. 2. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 6 minut

Rád bych se vyjádřil k diskuzi vedené na téma vyvolávání xenofobní nenávisti. Bohužel je třeba si uvědomit realitu a zejména ozřejmit fakta (týkající se platů, chudoby, daní a odlivu kapitálu). V České republice je opravdu zřejmě nejnižší podíl lidí žijících pod hranicí chudoby, ale je třeba si uvědomit, že velká část populace má o pár stovek více než je tento limit. Což ostatně vyplývá i z dalšího faktu, který zmínil Dr. Čulík, a to je malá příjmová nerovnost. Je třeba dodat, že analyzovány jsou jen platy a mzdy – příjmy podnikatelů nikoliv.

Praotec v říši divů

23. 2. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

V těchto časech není svět nedostupně rozsáhlý k širšímu poznávání; víry se nebezpečně protínají, vtíravě zasahují do všedního života rozpolcených bytostí, ideologie uhasínají, ale stále doutnají. Co bývalo neústupně levicové, pravicově dobrodružné, středově rozkomíhané – zkrátka obskurní, hrozí v budoucnu k nežádoucím návratům společensky odsunutých hlasatelů, trubačů a bubeníků, kokrhajících, jak naložit s planetou k údivu mimozemských civilizací.

Pokřikujeme radostně o míru a po zeměkouli umírají lidé; spolky ochrany a pomoci působí směšně, třeba i proto, že jejich vlády dodávají šílencům zbraně a rozhodují jaksi z bezpečného povzdáli, komu zbraně dodat, komu sebrat, koho podpořit za každou cenu a komu upírat právo obrany. Nahlíženo kapitány válečných dravců, padni, komu padni, nám se vyhni.

Sýrie: Děti jsou na tom nejhůř

23. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Stephen O´Brien, OSN: "Děti, které uvízly v této válce, jsou na tom nejhůř. Jsou zabíjeny a mrzačeny. Přicházejí v násilí o rodiče, trpí fyzickými i psychockými traumaty, jsou nuceny do předčasných manželství a zaostávají za ostatními o mnoho let ve školní docházce. Verbování, často prostřednictvím indoktrinace, únosů, zatýkání a násilí je běžně praktikováno ve všech oblastech. Příští měsíc zaznamenáme děsivé výročí. Šest let války, která zničila jeden národ, jeho lidi i jeho děti. Syřané jsou svědky toho, že jejich země byla proměněna v trosky. Jejich nejbližší jsou zabíjeni nebo mrzačeni. Většina obyvatelstva, asi třináct a půl milionu lidí, zoufale potřebují ochranu a humanitární pomoc. Ve čtyřech obklíčených městech Al-Zabadani, Al-Fu´ah, Kafriya a Madaya, do nichž byl naposledy přístup 28. listopadu, je katastrofální situace. Více než 64 000 civilistů je tam obětí cyklu každodenního násilí a útrap. Lidé tam trpí podvýživou a absencí řádné lékařské péče. Situaci zhoršuje skutečnost, že mezi těmito čtyřmi městy dochází k pravidelné odvetě. To znamená, že přístup humanitárních pracovníků je omezen nutností neuvěřitelně obtížného vyjednávání, která jsou vázána na politické a oportunistické okolnosti a nikoliv na humanitární zásady a povinnosti."

Situace ve Švédsku je v rozporu s trumpovskými fantasmagoriemi, které šíří Parlamentní listy

Jak je to vlastně s tím Švédskem?

23. 2. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Parlamentní listy se rozplývají nad údajnými věšteckými schopnostmi Donalda Trumpa (který si po zhlédnutí zmanipulované reportáže na jeho oblíbené televizní stanici Fox News vymyslel incident s imigranty ve Švédsku), neboť pár dní poté vypukly v jedné ze stockholmských čtvrtí nepokoje mezi imigranty. PL tedy pro svou nepolevující protiuprchlickou a protiimigrační kampaň získaly další kouřící revolver, důkaz údajné naprosté nekompatibility cizorodého elementu v podobě převážně muslimských přistěhovalců s homogenní evropskou kulturou, tentokrát na tolerantním Severu. I když je naprosto přirozené, že každá země řeší řadu specifických a mnohdy spletitých problémů, podle hodnověrných zdrojů švédská společnost čelí poněkud odlišnému riziku, byť s imigrací souvisí.

Rozhovor Britských listů 97:

Zpátky na pískoviště. Lze demokracii zachránit dobrým školstvím?

17. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s mezinárodním kurátorem Jaroslavem Andělem o jeho globálním projektu nazvaném "Zpět na pískoviště. Umění a radikální pedagogika". Projekt se zabývá problémy demokracie v současném světě a otázkou, zda je dnes demokracie na ústupu. Argumentuje, že jedině dobré vzdělávání dokáže společnost pozitivně změnit. Jaroslav Anděl si vytvořil mezinárodní síť lidí usilujících o pochopení, co je učení a vzdělávání dnes a jak je ho třeba zreformovat. Organizuje stále se proměňující putovní mezinárodní výstavu, která informuje o reformní pedagogice a rozvíjí ji. Česká republika o projekt ovšem neprojevila zájem. Není divu: když se mezinárodně zkoumalo, v kterých zemích chodí děti rády do školy, Česká republika skončila skoro na úplně posledním místě. Česká škola totiž zcela zanedbává kreativitu. - Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. února 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Ironická "Modlitba za Švédsko"

23. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

V Kodani se tento pátek od 17 hodin bude před tamějším švédským velvyslanectvím konat ironická "Modlitba za Švédsko". Mnoho lidí bylo zmateno, když americký prezident nedávno tvrdil, že ve Švédsku došlo k neexistujícímu atentátu. Dánský umělec Artpusher nyní zorganizoval plánovanou ironickou vigilii na počest "obětí" neexistujícího atentátu. Je to protest proti dezinformacím a fake news. Protest je podle umělce "výzvou, aby lidi mysleli samostatně a kriticky a činili svá rozhodnutí na základě faktů." Asi 1200 lidí přislíbilo, že se protestu účastní.

Oxfordská univerzita se distancovala od Trumpova budoucího velvyslance v Bruselu kvůli jeho lživým tvrzením v životopise

23. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Oxfordská univerzita se distancovala od politologa, který se chce stát Trumpovým velvyslancem u Evropské unie v Bruselu. Obvinila ho, že falešně tvrdil, že je tzv. "fellow" (člen) dvou oxfordských kolejí.

Ted Malloch, který srovnal Evropskou unii s bývalým Sovětským svazem, do loňska vyučoval na Saidově podnikatelské škole v Oxfordu.

Cestování, když je člověk muslim: Prej proč mám vousy?

23. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Channel Four bude od 2. března 2017 vysílat dokumentární seriál s názvem "Extremně britští muslimové". Potíž je, že v České republice se uměle konstruuje strach z muslimů a uprchlíků, avšak muslimové a uprchlíci tam nikdy nedostanou hlas.

V západních zemích je tomu jinak.

Waz a Nav jsou britští muslimové z Birminghamu. Cestují po světě a pomáhají uprchlíkům:

"Samozřejmě, že vás zastaví. Vypadáš jako poslední osoba, co byla ve zprávách - a dělala něco... Samozřejmě, dělají to čistě pro bezpečnost všech, že."

"Rozdáváme tady dárky dětem."

Někdy je cestovat obtížnější, než by se to mohlo zdát:

"Všiml sis, kolik lidí se na nás v tom vlaku dívá? Tobě se to asi děje hodně, mně se to tak často neděje."

"Nemyslím, že by se na mě lidi tolik dívali, brácho. Já se tomu vyhýbám."

"Je to asi stereotyp. Oni si asi myslí, že je pravděpodobnější, že se vyhodíš do povětří ty a ne já."

Jeremy Corbyn a Donald Trump jsou politici ze stejného materiálu

22. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Řada podobností mezi lídrem britské Labour Party a americkým prezidentem zahrnuje obracení hněvu voličské základny proti statu quo, aby tím sami získali "povstalecké" vítězství. V geopolitických pojmech jsou oba proruští a proti NATO, proti globalizaci a za protekcionismus. Osobně jsou si podobní vrozenou nedůvěrou k médiím, na něž reagují velmi nevlídně, napsal Matthew Norman.

Czech extremists have burned the Quran, in support of a Slovak woman who has been charged for the same act

23. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

A Slovak woman (24) has torn up, urinated upon, and set a copy of the Quran on fire and placed a recording of her actions on Facebook. As a result, she has been charged by the Slovak police with the criminal offences of manufacturing extremist materials, and of slandering a nation, a race and a religious belief.

In support of the woman, Czech islamophobes have also organised a burning of the Quran in the Prague park of Stromovka:

Burning books is not a criminal offence in the Czech Republic, so the perpetrators of the burning of the Quran in the Czech Republic will not be prosecuted. Source in Czech HERE

ČR a Slovensko "patří k nejtoxičtějším zemím v Evropě, jsou na úrovni Ruska"

22. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Organizace Eco Experts vypracovala žebříček 135 zemí světa na základě pěti ekologických faktorů: spotřeba energie na jednoho obyvatele, emise CO2 ze spalování paliva, znečištění ovzduší, počet úmrtí způsobených znečištěním ovzduší a obnovitelná výroba energie.

Nejtoxičtější na světě jsou podle těchto měřítek Saúdská Arábie a Kuvajt, Česká republika a Slovensko patří k nejtoxičtějším zemím v Evropě, i když totální prim v tomto ohledu vedou Bulharsko, Bosna-Hercegovina a Lucembursko:

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Muslimové sebrali mezi sebou 55 000 dolarů na opravu zvandalizovaného židovského hřbitova

22. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Poté, co antisemité znesvětili a poničili židovský hřbitov v americkém městě St. Louis, zorganizovali američtí muslimové mezi sebou crowdfundingovou sbírku na jeho opravu. Sbírka byla vyhlášena v pondělí a do středy se vybrallo 55 341 dolarů.

Britský Nejvyšší soud potvrdil, že britská vláda smí rozdělovat rodiny, pokud dost nevydělávají

22. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Je ohromující, že britský Nejvyšší soud schválil předpis britské vlády, podle něhož nemají britští občané právo přivézt si do Británie svého manžela či manželku ze zemí mimo Evropskou unii, pokud vydělávají méně než 18 600 liber ročně. Příjem cizího manžela či manželky se nezapočítává. Podle odhadů z roku 2015 tento předpis, který zavedla r. 2012 Theresa Mayová, když byla ministryní vnitra, brání 41 procentům britské populace, a 55 procentům britských žen, aby si do Británie přivezli svého manžela či manželku a způsobuje, že zůstávají rozděleny tisíce rodin. Až 15 000 dětí má možnost s jedním ze svých rodičů mluvit pouze po Skypu.

Britský Nejvyšší soud ve středu sice přiznal, že předpis "tvrdě postihuje tisíce rodin", ale rozhodl, že nijak neporušuje článek 8 Evropské konvence o lidských právech o právu na rodinný život a je "legitimní součástí vládní strategie omezit imigraci".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hrozbou londýnské City "ohrožuje brexit evropskou finanční stabilitu"

22. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Londýnská City, hlavní evropské finančnické středisko, varuje, že rozptýlení londýskách bankéřů do měst v EU v důsledku brexitu zřejmě ohrozí britskou finanční stabilitu i stabilitu celé Evropské unie.

Z rozhovorů s vysoce postavenými bankéři a podnikateli v londýnské City vyplývá, že hrozba, že londýnské banky ztratí přístup na jednotný evropský trh, povede k tomu, že během letoška budou nuceny mnohé z nich se přesunout do Evropské unie a zároveň dojde k likvidaci celé řady institucí, které práci finančnictví podporují.

Douglas Flint, předseda správní rady banky HSBC, varoval před vznikem turbulence v celém finančním systému:

"Klíčově důležitý je nynější ekosystém. Ten propojuje manažery investičních fondů s poskytovateli likvidity, s poskytovateli pojišťovacích služeb a s poskytovateli úvěrů. Všechno to funguje, protože jsou přítomny všechny prvky," uvedl Flint.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ČR má v EU nejmenší míru chudoby a nejmenší příjmovou nerovnost

21. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Česká republika má rekordně nejnižší úroveň chudoby v celé EU

Podle statistiky Eurostatu je v ČR ohroženo chudobou méně než 10 procent obyvatelstva. Je to nejméně ze všech zemí Evropské unie. Argumentace, že nenávist vůči uprchlíkům pramení z toho, "že jsme chudí a odíraní", je proto poněkud nepřesvědčivá. (JČ)

ČR má také ze všech zemí Evropské unie nejmenší příjmovou nerovnost, jen cca 3,5:

Zdroj ZDE

Od roku 2004 do r. 2015 dostala ČR od EU 522 miliard Kč

21. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

V roce 2015 dostala Česká republika od Evropské unie o 550 euro (14 850 Kč) na každého obyvatele více, než kolik do fondů EU sama přispěla. Od vstupu do EU do roku 2015 obdržela Česká republika z EU celkem o 19,935 miliard  euro (522 miliard Kč) více, než kolik do fondů EU sama přispěla. Tyto informace se týkají pouze přímých fiskálních transferů a nikoliv dalších nákladů a benefitů spojených s Evropskou unií (administrativní náklady, spolufinancování projektů EU, dopady legislativy EU na domácí české ceny, atd.)

Zdroj v angličtině ZDE

Britskému muslimskému učiteli matematiky bylo zabráněno letět se studenty do USA

22. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Britského učitele matematiky Juhelu Miahovi, který se narodil v Británii a vlastní jenom britský pas, nevpustili v Reykjavíku američtí imigrační úředníci do letadla směřujícího do New Yorku a nikdo nevysvětlil proč. Třída jeho středoškolských studentů z Walesu cestovala na výlet do USA, jejich učitel matematiky se musel po osobní prohlídce, při níž nic nebylo nalezeno, vrátit zpět do Británie. Nikdy nenavštívil žádnou z Trumpem zakázaných zemí. Měl vízum ke vstupu do USA. Držitelé britských pasů nemají být podle amerických úřadů blokováni při cestě do USA.

Americké velvyslanectví v Londýně se k věci odmítlo vyjádřit.

Welšská vláda požaduje bezodkladné vysvětlení tohoto případu od britského ministerstva zahraničí.

Amnesty International: Toxická politická agenda připomínající třicátá léta nyní dehumanizuje celé skupiny obyvatelstva

22. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Celosvětově v roce 2016 porušilo mezinárodní právo 36 zemí. Ty nutily uprchlíky vrátit se do válečných zón anebo do míst, kde byla ohrožena jejich lidská práva.

Výroční zpráva lidskoprávní organizace Amnesty International varuje, že agresivní politická rétorika vytváří "nepřátelské prostředí pro uprchlíky a migranty". Tato rétorika má ozvěny třicátých let dvacátého století a vyvolává nenávistné verbální projevy po celém světě, včetně Británie a USA. Týden po brexitu vzrostl počet nenávistných trestných činů v Británii o 57 procent.

Evropa drakonicky mučí uprchlíky dlouho před tím, než o tom Trump začal hovořit

22. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Protestuje se, že se Donald Trump chová výjimečně drakonicky ve své protimuslimské rétorice. Ve skutečnosti jeho přístup pomohla legitimizovat svými drakonickými postoji vůči uprchlíkům právě Evropa

Pokud jste uprchlík, který se na proděravělém člunu přibližuje ostrovu Lesbos, zacházení, jehož se vám dostane od Frontexu, pohraniční kontroly Evropské unie, nebude o nic méně nepřátelské, než co zavádí Trump. Z Tunisu přišlo minulý týden video, na němž tuniská pohraniční policie bičuje choulící se uprchlíky, příchozí z jiných částí severní Afriky. Tuto brutalitu sponzoruje Evropská unie. Stejně jako Libye, Maroko, Turecko a Egypt dostává Tunisko výcvik a finanční podporu z Bruselu, prostřednictvím takzvané Evropské sousedské politiky. V rámci této strategie a tohoto programu zajišťují tyto země, sousedící s EU, že jsou uprchlíci zastavováni a vraceni - anebo, jako v Libyi, posíláni do vězení a mučeni.

Rusifikace Ameriky

22. 2. 2017

čas čtení 3 minuty


Tato Mnichovská bezpečnostní konference byla jiná. Francouz bránil NATO proti americkému prezidentovi. Ruský ministr zahraničí zde byl, ale fantomatický americký nikoliv. Bývalý švédský premiér musel odpovídat na "záležitost z minulé noci ve Švédsku" - incident představující zlé znamení pro skandinávský stát, který se stal terčem uprchlického deliria Donalda Trumpa, napsal Roger Cohen.

Lidé, kteří nejsou schopni vcítit se do druhého, jsou hloupí

22. 2. 2017

čas čtení 4 minuty

Pojďme zkusit rozklíčovat problém nenávisti v České republice, píše Michal Dajč.

Potíž je v tom, že počet rasistů a xenofobů v různých vrstvách společnosti se rovná. Není pravda, že bude mít z nějakého důvodu víc příznivců u lidí s nižším či středním vzděláním než s tím vysokým.

Pracuji v obchodě jako prodavač, kde denně obsloužím desítky zákazníků a potkávám dobré i horší, s názory takovými či onakými, v čem je ale problém, je pravděpodobně prostě a jednoduše hloupost.

V Libyi bylo na pobřeží vyplaveno 74 mrtvol uprchlíků

22. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Mrtvoly nejméně 74 uprchlíků byly v pondělí nalezeny na pobřeží u libyjského města Zawiya. Humanitární pracovníci strávili mnoho hodin sbíráním mrtvol. Další mrtvoly se objevily nedaleko. Na místě byl také nalezen roztrhaný gumový člun a je pravděpodobné, že se utopilo více uprchlíků, neboť na takových člunech bývá kolem 120 lidí.

Mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci upozornila, že "pašeráci z člunu odstranili motor a nechali ho bezcílně plout na moři". "Zdá se, že šlo o úmyslnou vraždu uprchlíků".

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2017

3. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

V lednu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 64 488.51  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 62 049 Kč. 

Zůstatek byl koncem ledna  2017 186 000.31 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
42398