Trump zaútočil na Floridě na "nepoctivá média" a znovu tvrdil různé lži

19. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Trump řekl na Floridě: "Jen se podívejte, co se včera stalo ve Švédsku." Švédi netuší, o čem mluvil. Další lež a výmysl. K žádnému incidentu ve Švédsku nedošlo.


Donald Trump pocítil potřebu zažít znovu obdiv svých stoupenců, tak překvapivě uspořádal na Floridě své představení před davem asi 9000 svých vášnivých stoupenců, jako by stále ještě vedl předvolební prezidentskou kampaň.

Ve svém vystoupení znovu útočil na sdělovací prostředky. Tvrdil svým stoupencům: "Mají svou vlastní agendu. A jejich agenda není vaší agendou."

Jak Trump vyvolával nenávist vůči médiím, nepřátelství jeho stoupenců vůči novinářům bylo intenzivní a téměř osobní, svědčí reportér televize BBC. "Kolega fotografoval a jakýsi muž z davu mu zakrýval objektiv. Když jsme z hangáru odcházeli, jiný muž nám řekl: 'Sbohem, lživá média.'" Na údajně "lživá média" ("Lügenpresse") útočili ve třicátých letech němečtí nacisté. Kam to vedlo, je známo.

Trump pokračoval: "Život je předvolební kampaň. Udělat naši zemi velkou je kampaň. Pro mě je to kampaň. Udělat Ameriku velkou je absolutně kampaň. Není to lehké, když také bojujeme proti tisku."

"Nedovolíme fake news, aby nám nařizovali, co máme dělat, jak žít a v co věřit," řekl. "Jsme svobodní nezávislí lidé a budeme rozhodovat sami."

Trump také tvrdil, že po Obamovi zdědil "jedinou velkou spoušť". Znovu se vychloubal, kolik lidí na shromáždění prý přišlo a že zvítězil nad Demokratickou stranou, která "utrpěla největší porážku v historii této země."

Snažil se popírat systematicky přicházející zprávy, že jeho první měsíc v Bílém domě byl charakterizován chaosem, vzájemnými boji mezi jeho zaměstnanci a zmatkem v Bílém domě. Útočil také znovu na federální soudy, které suspendovaly jeho zákaz vstupu do USA pro občany sedmi převážně muslimských zemí. Tvrdil, že má ústavní právo zavést tento zákaz - soudy se k tomu dosud nevyjádřily - a tvrdil také, že "soudce nominoval Obama", přestože dva ze tří byli jmenováni Jimmym Carterem a Georgem W. Bushem.

Trump také tvrdil, že Spojené státy "nic nevědí" o uprchlících a držitelích viz ke vstupu do USA, přestože tito lidé jsou intenzivně prověřování. Dodal, že vydá nový exekutivní příkaz v této věci.

Vychloubal se, že je jeho zásluhou, že firma Intel investuje 7 miliard dolarů do výstavby továrny v Arizoně a vytváří tím asi 3000 pracovních příležitostí. Tato firma však oznámila toto rozhodnutí už v roce 2011 za vlády prezidenta Obamy.

Trumpův projev byl silně ovlivněn nacionalistickou rétorikou jeho hlavního stratéga Steva Bannona, který často útočí proti globalizaci, proti bohatým "elitám" a mezinárodním obchodním dohodám. Trump také znovu pochválil rozhodnutí Anglie odejít z Evropské unie.

"Likvidace hranic nezpůsobuje, že by lidé byli bezpečnější a víc prosperovali. Ochromuje to demokracii. Národní stát je nejlepším modelem pro lidské štěstí a americký národ zůstává největším symbolem svobody."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6014

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2017