Levice je nová pravice?

18. 2. 2017 / Anežka Michnová

čas čtení 5 minut


Prezident Zeman svými výroky opět dokázal, že jeho předsednictví v ČSSD je dávnou minulostí, ačkoli ho mnozí sociální demokraté stále považují za levicově orientovaného politika. Ve středu se na návštěvě Královéhradeckého kraje totiž nechal slyšet, že zrušení stokorunového poplatku za hospitalizaci v nemocnici byla chyba. Podle serveru Aktuálně.cz

(https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zeman-kritizoval-zruseni-poplatku-za-hispitalizaci-penize-mo/r~28fb2a8cf37b11e681eb0025900fea04/)

prohlásil, že „zdravotnictví přišlo o dvě miliardy korun ročně, které by se mohly věnovat na zlepšení platové úrovně, ne lékařů, ti mají podle mého názoru už více než dost, ale především sester a pečovatelek v této oblasti.“


Na první pohled bychom mohli být potěšeni, že prezidenta tolik zajímá špatné finanční ohodnocení zdravotních sester, nicméně – pojďme se podívat, kde chce peníze pro tyto ženy (a muže) získat. Bývalý sociální demokrat se obrátil na své vrstevníky, starobní důchodce. „Stovka denně za hospitalizační poplatek přece nikoho nezabije. Bude vás to stát tři tisíce měsíčně. Průměrný starobní důchod je 11 tisíc, pořád nebudete o žebrácké holi,“ cituje opět server Aktuálně českého prezidenta.

Na stránkách České správy sociálního zabezpečení

(http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/media/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2016/20160427-11-400-korun-takova-byla-prumerna-vyse-starobniho-duchodu-v-prvnim-ctvrtleti-2016.htm)

najdeme informaci, že k 31. březnu minulého roku pobírali Češi průměrný důchod 12 602 korun a Češky dokonce jen 10 351 korun. Ovšem mnohem víc vypovídající než průměr je medián, který v roce 2015 činil 9 528 korun. Podle zjištění Českého statistického úřadu

(https://www.czso.cz/documents/10180/26971264/tk_silc2015_souhrnny_popis_20160512_final_kor_mbss+_1.pdf/11d58863-1d8d-4fa6-947a-369230284ee8?version=1.1)

je jednotlivec ohrožen chudobou, jsou-li jeho příjmy nižší než deset tisíc korun.

Je udivující, jak mohlo politika spojovaného s levicí vůbec napadnout přilepšovat zdravotním sestrám a ošetřovatelkám z peněz lidí, kteří jsou ohroženi chudobou a mnozí již pod její hranicí jsou.

Tři tisíce korun je snesitelná částka pro člověka s průměrným platem, nikoli pro důchodce. Zeman argumentuje tím, že mnoho lidí umisťuje své staré rodiče na sociální lůžka, aby ušetřili, avšak toto vysvětlení je absurdní. Za zneužívání systému by měli být potrestáni pachatelé, nikoli ti, kteří se ničeho nedopustili a často jsou oběťmi.

Jistě, zdravotní sestry by měly být za svou zodpovědnou, fyzicky i psychicky náročnou práci spravedlivě odměněny, to nikdo nerozporuje. Ale opravdu se v rozpočtu nenajdou dvě miliardy, aniž by si museli důchodci a důchodkyně zvláště utahovat opasky na poslední dírku? Věnujme krátkou vzpomínku tunelu Blanka, stále zdražovanému z původních 21 na konečných 38 miliard korun.

Sociální demokracii zachraňuje (zbytky cti) její současný předseda a premiér. „Myslím, že pan prezident si neumí představit, s jakými penězi musí mnozí důchodci vyžít,“ napsal Sobotka na twiteru a neodpustil si pochvalu: „Jsem rád, že jsem prosadil zrušení poplatků.“

Mou babičku Věru prezidentovo prohlášení rozrušilo a přes facebook mu vzkazuje:

Tak pane Zemane, nikdy jsem vás nevolila a nemám vás ráda, žil jste na Vysočině jako vlk samotář, bez ženy, měla vás tehdy ráda? A nyní k tematu, mám 8 tisíc důchodu, je mi 76 r. mám 4 vnoučata, která mi zůstala po zemřelé dceři, takže bych jim chtěla třeba přilepšit, řekněte mi z čeho? Obklopujete se normálními lidmi, když tohle vysíláte do etéru? Snad paní Ivana by mohla mít vřelejší srdce, když jsem ji pozorovala na plese, prosím ji, aby zasáhla, protože vy jste bez srdce!!!!!

Česká levice to nemá jednoduché, stejně tak levicoví voliči a voličky. Komunisté oslovují specifickou skupinu, stejně tak i Zelení – i když z úplně jiného spektra. Boris Cvek na facebooku poznamenal, že jejich vývoj „probíhal zejména proti režimu na bázi občanské, intelektuální a nikoli politické… proto dodnes mají zelení příznivce zejména mezi městskými liberály, intelektuály, vysokoškoláky.“ Pro sociálně cítícího člověka, pro něhož jsou komunisté nepřijatelní a Zelení příliš alternativní, dříve zbývala ČSSD. Dnes? Skutečný sociální demokrat v politice je vzácným úkazem. Mnohem častěji se mezi nimi skrývají levicoví populisté, kteří si podávají ruce s pravicovým populismem. Jen se nezaštiťují volným trhem, ale lidem. Opravdový sociální demokrat by měl lidem sloužit, ne si je brát za rukojmí.

0
Vytisknout
9253

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2017