Merkelová: Islám není zdrojem terorismu

18. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že islám není zdrojem "terorismu" a že spolupráce s převážně muslimskými zeměmi v boji proti terorismu je životně důležitá.

Merkelová, která zaujala kritický postoj proti pokusům Donalda Trumpa zakázat vstup do USA občanům sedmi převážně muslimských zemí, promluvila v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově, jíž se účastní i americký viceprezident Mike Pence.

Merkelová zdůraznila, že styky s Ruskem zůstávají problematické, nicméně je důležité s Ruskem spolupracovat v boji proti Islámskému státu.

Kancléřka konstatovala, že je zapotřebí zachovat a posílit multilaterální struktury, jako je EU, NATO a OSN, v situaci, kdy se zdá, že Trumpova vláda v USA nemá valný zájem o spolupráci na mezinárodních fórech.

"Společná akce posiluje všechny," řekla Merkelová. "Musíme si uvědomit, že multilaterální struktury nejsou na mnoha místech dost efektivní."

Mike Pence zdůraznil, že Trump bude podporovat NATO a nikdo by neměl o tom pochybovat poté, co došlo k tolika obětem na obranu této organizace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

MN

0
Vytisknout
7759

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2017