Pence prohloubil americké neshody s Evropou ohledně financování NATO

18. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Během své první cesty do Evropy od převzetí svého úřadu řekl americký viceprezident Mike Pence v Mnihově, že "někteří naši spojenci nemají důvěryhodnou trajektorii" vůči placení férového podílu do organizace NATO. Nejmenoval konkrétní země, ale týkalo se to Německa, Francie a Itálie. "Přišel čas udělat víc," řekl Pence.

Na jeho projev reagovali přítomní delegáti na mnichovské bezpečnostní konferenci vlažným potleskem.

Těsně před jeho projevem dala Angela Merkelová najevo, že se nenechá ohledně výdajů na obranu zastrašovat Spojenými státy. Uvedla, že Německo přislíbilo, že zvýší výdaje na obranu během nadcházejícího desetiletí a že tento příslib splní a nenechá si vnutit rychlejší zvyšování výdajů.

Merkelová dodala, že důraz na vojenské výdaje může být matoucí. I kdyby Německo mělo dát větší peníze na zbrojení, neexistují vojenské kapacity, do nichž by bylo možno investovat. Dodala, že Německo považuje výdaje na podporu rozvoje zemí v Africe a jinde stejně tak životně důležité jako vojenské výdaje.

Pence zdůraznil, že přestože USA se cítí zavázány článkem 5 charty NATO, že útok na jednoho člena na útok na všechny, připomněl přítomným, že článek 3 charty NATO obsahuje závazek sdílení finančního břemena, a připomněl tak Trumpovo varování, že se necítí zavázán přijít na obranu zemí, které neplatí svůj podíl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5990

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2017