Trump prý dohodu NAFTA "jen mírně upraví"

14. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump řekl kanadskému premiéru Justinu Trudeaovi, že vzájemné obchodní styky v hodnotě 545 miliard dolarů "budou jen mírně upraveny".

Na tiskové konfrenci ve Washingtonu, Trudeau, zastánce volného obchodu, pomoci uprchlíkům a feminismu, a Trump, ochranář, který chce uzavřít americké hranice, zdůraznili své "hluboké sdílené ekonomické zájmy".

Trump uvedl, že Kanada je prý v "mnohem méně vážné situaci než to, co se děje na jižní hranici USA". Trump chválil "velmi, velmi produktivní jednání", které vedl s Trudeauem v pondělí dopoledne a zdůraznil význam bezpečnostních opatření a společný boj proti terorismu "v nebezpečných dobách".

Oba politikové se vyhnuli otázkám o imigraci, potenciálně konfliktním, protože Kanada letos plánuje přijmout 25 000 syrských uprchlíků.

Navzdory nátlaku v Ottawě odmítl Trudeau kritizovat v této věci amerického prezidenta. Vyjádřil se, že "nebude poučovat jinou zemi, jak si má vládnout".

"Mým cílem je vládnou způsobem, který odráží přístup Kanaďanů a tak, abychom byli ve světě pozitivním příkladem," řekl a zdůraznil, že Kanada si udrží otevřenou politiku vůči uprchlíkům a imigrantům, zatímco Trump přislíbil, že ze země "vyžene členy gangů, drogové mafiány a zločince".

Trudeau měl ve Washingtonu stejný problém jako vedoucí politikové z Londýna z Canberry i odjinud: jak se s Trumpem nepohádat a zároveň si neodcizit voliče, kteří ho nemají rádi.

Trudeau ve středu promluví v Evropském parlamentě a setká se s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Je to prý pokus ukázat jednotný postoj západního světa. Trudeau v posledních dnech hovoří o větší roli Kanady v liberálním světovém pořádku. Pozorovatelé doufají, že by Kanada mohla Trumpa trochu zkrotit. "Kanada chce vyprávět opravdu důležitý příběh a je důležité, abychom ho skutečně vyprávěli," řekl Trudeau v pátek a přislíbil, že zůstane věrný kanadským hodnotám v "stále více se globalizujícím a pluralističtějším světě".

Političtí oponentni v Kanadě Trudeaua kritizovali, že nezaujal vůči Trumpovu zákazu vstupu do USA pro občany sedmi převážně muslimských zemí tvrdší postoj.

0
Vytisknout
7849

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2017