Některé americké výzvědné agentury začaly utajovat výzvědné informace před Bílým domem

13. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Americké rozvědky a její západní kolegové se obávají, že Trumpův Bílý dům je příliš nekompetentní a příliš přátelský vůči Moskvě. To může mít vážné dopady pro mezinárodní bezpečnost, zejména ve velmi důležité oblasti boje proti terorismu, píše John R. Schindler na americkém serveru Observer.

Americká výzvědná komunita je především znepokojena Mikem Flynnem, Trumpovým šéfem Rady národní bezpečnosti. Flynn je ve Washingtonu velmi nepopulární, protože dává přednost konspiračním teoriím před výzvědnými fakty. Flynna předtím vyhodili z funkce šéfa americké vojenské rozvědky pro špatný úsudek a manažerskou nekompetenci. Nyní byl jmenován šéfem daleko mocnější Rady národní bezpečnosti.

Flynn má podivné vazby na Moskvu. Od listopadových amerických prezidentských voleb Flynn opakovaně telefonoval na ruské velvyslanectví ve Washingtonu a jednal tam o příchodu Donalda Trumpa do Bílého domu. Tento týden odhalil list Washington Post, že Flynn zkresloval a bagatelizoval své rozhovory se Sergejem Kisljakem, ruským velvyslancem. Ukázalo se, že jde o pravidelný dialog s ruským velvyslanectvím a že Flynn s Kisljakem hovořil o možném zrušení protiruských sankcí. V této věci prý Flynn lhal i viceprezidentu Mikeu Pencovi, jemuž popřel, že by s Kisljakem hovořil o ruských sankcích.

CNN informovala že důležité části výzvědného dokumentu o Trumpových vazbách na Moskvu byly prokázány na základě záznamů odposlechů telefonních hovorů. Potvrzeny byly nesexuální části tohoto dokumentu, zejména ty části, podle nichž vysocí ruští činitelé pomáhali Trumpovi vyhrát americké prezidentské volby.

CIA nyní odmítla poskytnout bezpečnostní osvědčení Flynnovu spolupracovníku Robu Townleymu. Některé americké výzvědné agentury začaly utajovat některé výzvědné informace před Bílým domem. Vysoký činitel z Pentagonu se vyjádřil, že "od 20. ledna předpokládáme, že Kreml má v situační místnosti Bílého domu své uši". "Není toho moc, co v této chvíli Rusové nevědí," dodal tento činitel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6755

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2017