Niedermayer kontra Babiš

13. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pan Luděk Niedermayer, který včera v Otázkách V. Moravce mluvil podle mého názoru velmi rozumně, korektně a zejména kompetentně, bohužel není přední český politik a není hlavní představitel nějaké „tradiční politické strany“. Jedině osobnosti jeho typu mohou ovšem těmto stranám vrátit důvěru voličů. Řekl v pořadu klíčovou věc: finanční správa není bezmocná proti tzv. daňové optimalizace pomocí korunových dluhopisů a může, pokud se jí podaří zjistit, že tyto dluhopisy byly zneužity k neplacení daní, tuto daň zpětně vybrat.

Bohužel ministr financí, který byl v tomtéž pořadu oponentem pana Niedermayera, se touto informací pořádně nezabýval. Naopak stále dokola trapně a téměř jako malé dítě opakoval, že jeho firmy nemají žádný problém, že on žádnou daňovou optimalizaci nedělal atd. Je až s podivem, jak tento navenek úspěšný byznysmen nedokáže udržet nervy na uzdě a jak snadno propadá křiku a hysterii. Pro Babiše to dlouho vypadalo jako ztracená hra… až do chvíle, kdy přišel s tím, že bude prosazovat zákon, který umožní zdanění korunových dluhopisů od začátku roku 2018. A to je podle mne geniální tah.

Jedna věc je totiž to, že finanční správa něco může, že tu máme taková a taková pravidla a takovou a takovou rétoriku, jiná věc je realita. Solární baroni jsou realita za podporou obnovitelných zdrojů. Dodnes pořádně nevíme, kdo na tomto tunelu na státní peníze vlastně skutečně zbohatl, jaké jsou tam vazby na politiky atd. A nejspíše se to nedozvíme nikdy. Stejně tak daňová optimalizace je realita za korunovými dluhopisy. Netýká se zdaleka jen Babiše, je to problém, který jde napříč společností. Mnoho lidí a institucí případným placením daní za korunové dluhopisy ztratí hodně peněz (samozřejmě to nebudou ti nejchudší. Kdo ostatně o téhle fintě mohl vědět?).

Jestliže s tím Babiš přijde do Sněmovny, můžeme očekávat potíže od poslanců tradičních stran, zapletených do daňových optimalizací pomocí korunových dluhopisů. Bude se jistě hodně lobovat. A korunové dluhopisy se jako bumerang obrátí proti těm, kdo je chtěli použít jako bič na Babiše. Ono je totiž asi celkem obtížné na Babiše najít něco, co by dělal jako solitér a nikoli jako součást systému, systému, který tu od listopadu 1989 vybudovaly tradiční strany.

Kauza korunových dluhopisů takto nakonec skončí nejspíše vítězstvím Babiše, stejně jako tzv. lex Babiš a obecně bezzubé poukazování na to, jak je Babiš špatný. Je s podivem, že tradiční strany ani po třech letech, kdy tato taktika naprosto selhává, tohle nedokážou změnit… a právě to, že to nedokážou změnit, to může v očích veřejnosti vyvolávat jen stále silnější pocit, že jsou nenapravitelné. Nemají před sebou budoucnost, nechtějí se změnit a napravit, ale chtějí jen vést bitvu o to, kdo je horší a ještě horší, zda ony, nebo Babiš. Tuhle bitvu nemohou však vyhrát.

0
Vytisknout
9954

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2017