Jsem židovka. Nevidím rozdíl mezi třicátými lety a dneškem. Je to stejná trajektorie

12. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


V sobotním diskusním pořadu rozhlasu BBC Any Answers mě ohromila jedna telefonující posluchačka, která přesně definovala problém naší doby. Děsivé je, jak přesně platí tento popis i na Českou republiku, poznamenává Jan Čulík a dodává: Mrazí mě z toho, jak přesná je to analýza:

Moderátorka: Carol Hedges nám telefonuje z Lutonu v Bedfordshiru, dobré odpoledne.

Carol Hedges: Dobré odpoledne. Poslouchám všechny ty komentáře. Můj původní email pro vás byl ve skutečnosti k té otázce, zda je Trump fašista a co se vlastně děje. Ráda bych obě věci spojila. Protože poslouchám všechny ty komentáře, z obou stran, a z mého hlediska, pro mě je to důkazem, jak se změnily naše postoje vůči skupinám lidí a lidem. Když se podíváme na tu trajektorii, na které teď jsme... Já jsem židovka. Moji prarodiče zahynuli v Osvětimi. Odmítli utéci z Německa, protože si mysleli, že Němci jsou civilizovaní lidé, kteří Hitlera prohlédnou a prohlédnou všechnu tu politickou manipulaci, k níž v Německu docházelo. Tak zahynuli.

A to, čeho já jsem teď svědkem, a co slyším od lidí a co teď každý den čtu na Twitteru, to je stejná trajektorie. Protože máme jízdu vůdců, jako je Trump, Mayová v naší zemi, kteří všichni slibují, že učiní naši zemi znovu velikou a zachovají naši suverenitu a naši totožnost. A zároveň jsme svědky toho, jak se některým skupinám lidí, některým menšinám ve společnosti nenápadně připisuje vina. V éře mých prarodičů to byli židé. Dnes to jsou muslimové, migranti, občané Evropské unie, uprchlíci. A teď se nám nenápadně slibuje, že jakmile tyto lidi z naší země odstraníme, anebo jim zabráníme, aby do naší země přicházeli, jakýmsi záhadným způsobem bude obnovena naše někdejší sláva a prosperita.

A také jsme svědky toho, že naši politikové, vidíme to u konzervativní ministryně vnitra Amber Ruddové, a bulvárnější tisk, odmítají jasně promluvit a jasně odsoudit útoky na menšiny a xenofobii.

Nevidím žádný konkrétní rozdíl mezi Německem ve třicátých letech a tím, co se děje dnes. Jsme obětí sémantické maniupulace. Máme nyní alt-pravici, máme alt-fakta a máme alt-pravdu. A myslím, že to, co se dnes děje, je alt-fašismus.

Máme dnes určitý druh myšlení, jde o snahy lidi segregovat, rozdělovat je do rasových nebo do náboženských skupin. Snahy démonizovat tyto lidi a připisovat jim vinu za všechny problémy, s nimiž země zrovna zápolí. Ve společnosti začíná mezi lidmi převládat alt-fašistický postoj.

Zdroj v angličtině (audio) ZDE (od minuty 12.30)

0
Vytisknout
8775

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2017