Trumpa po třech týdnech už "nebaví prezidentování"

12. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Spojenci nového prezidenta svědčí, že je Trump překvapen, že se stát nedá řídit jako firma

Být prezidentem je obtížnější, než si Donald Trump myslel. Jeho poradci a stoupenci svědčí o tom, že je Trump silně frustrován tím, jak složité je řídit obrovský federální administrativní systém.

Více než dvacet lidí, kteří s Trumpem v týdnech od jeho inaugurace trávili čas, hovoří o tom, že jeho nálada se pohybuje mezi překvapením a vztekem, vzhledem k tomu, že čelí při svém rozhodování množství překážek, ať jde o odklady v Kongresu při schvalování členů jeho vlády, anebo o blokaci jeho agresivních iniciativ americkým soudnictvím, anebo o prozrazování informací z Bílého domu.

Trump často pokládá jednoduché otázky ohledně politické strategie, návrhů a personálu. A když zajde diskuse do podrobností, rychle změní téma - "aby vypadal, že má neustále nad situací kontrolu" - anebo otázky na podrobnosti směřuje na svého hlavního stratéga Steva Bannona, anebo na zetě Jareda Kushnera či na předsedu sněmovny Paula Ryana. Soukromě se Trump vyjádřil, že nevěří, že soudci, byrokrati či poslanci budou mít schopnost zdržet - nebo dokonce blokovat - jeho rozhodnutí určité lidi jmenovat nebo realizovat určitá rozhodnutí.

Poté, co se Trump rozzuřil, když vyšly najevo podrobnosti jeho agresivních telefonních rozhovorů se zahraničními představiteli, bylo zahájeno vyšetřování, kdo to prozradil. Zaměstnancům Rady národní bezpečnosti bylo nařízeno, aby s vyšetřováním spolupracovali a musejí předložit svá elektronická zařízení ke kontrole. Není jasné, zda jde o oficiální vyšetřováním, jak daleko dospělo anebo kdo ho provádí.

Vláda uvažuje o omezení přístupu zaměstnanců Bílého domu k transkriptům Trumpových rozhovorů se zahraničními politiky.

Trump a jeho spojenci jsou přesvědčeni, že kariérní zaměstnanci Rady národní bezpečnosti, vyslaní z jiných státních institucí, mají za úkol "je dostat".

Naproti tomu řada pracovníků Rady národní bezpečnosi zastává názor, že Trump nemá schopnost porozumět podrobnostem a jemnostem, jaké je zapotřebí při rozhovoru o citlivých otázkách v zahraničních telefonátech, a že Radu národní bezpečnosti zpolitizoval, když do ní jmenoval Steva Bannona.

Nedávno řekl Trump jednomu svému společníku, že má už plné zuby osobních potyček mezi jeho zaměstnanci Bílého domu i neustálého prozrazování interních informací "protože se to odráží na mně" a že zamýšlí k zaměstnancům Bílého domu promluvit a říci jim, "aby s tím blbnutím přestali".

Napětí v Bílém domě se zintenzivnilo v důsledku automatické Trumpovy reakce začít se plést do rozhodování o nejmenších podrobnostech vždycky, když zaznamená nějaký neúspěch a v důsledku sporů mezi zaměstnanci, kteří na sebe navzájem svalují vinu za neúspěchy, nebo si přisvojují zásluhy za úspěch.

Svědci hovoří, že atmosféra v Bílém domě je jako sud střelného prachu, kde jsou popisy jednotlivých pracovních míst nejasné, takže nikdo neví, co kdo má dělat, morálka mezi zaměstnanci je nízká, rozhádanost zaměstnanců je všudypřítomná a všichni jsou vyčerpáni. Dva návštěvníci Bílého domu minulý týden konstatovali, že byli překvapeni, když viděli, jak unaveně vypadají tamější zaměstnanci.

Jestliže však byly první týdny Trumpova prezidentství problematické a nekonvenční, mnoha jeho obdivovatelům to nevadí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9238

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2017