Strach z migrantů a terorismu jako únik od reálných problémů

10. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Lidé v České republice se prý bojí zejména migrace a terorismu, tedy něčeho, co tu není. Není přitom vůbec pravděpodobné, že bychom i při celoevropském systému kvót měli někdy u nás větší počet migrantů nebo teroristických útoků než v Německu nebo Rakousku, což jsou země, které nás výrazně překonávají životní úrovní.

Kupodivu nevidíme na prvním místě strach z toho, co nám reálně hrozí, totiž že ani za 20 nebo 50 let nedoženeme západní Evropu v úrovni mezd, ve fungování veřejné správy, v průhlednosti politiky, ve kvalitě justice, v znečištění ovzduší, které ročně v ČR způsobuje tisíce předčasných úmrtí, apod.

Strach z migrace a terorismu, pokud je mezi lidmi tak rozšířený, může vyvolávat dojem, že se nám tu vlastně oproti Západu žije dobře. To, že se nekoná hromadný útěk občanů západních vyspělých zemí do Česka nebo Polska, je pak zdůvodněno pohodlně tím, že mají vymyté mozky sluníčkářskou ideologií a nechají se zaslepeně týrat a vraždit. Je to samozřejmě naprosté blouznění, ale právě nebezpečí, které tu není, nýbrž údajně teprve hrozí, dokáže představivost nafouknout do nejhorších rozměrů.

Vlastně to může být i příjemné. Nemusíte se pak dívat na schopné lidi, kteří jdou studovat nebo pracovat na Západ se závistí, jejich vzdělání, vysoké platy, jejich život ve vyspělé společnosti, možnost cestovat a rozvíjet se přebijete představami o tom, jak se vystavují imigrantům a teroristům. Stejně tak na zprávy o nepořádcích u nás můžete pohodlně a rezignovaně říci: hlavně že tu nemáme teroristy. A čím vás nefungující český stát drtí více, tím sladší nakonec takové pomyšlení tváří v tvář vlastním poutům může být.

Češi se bojí uprchlíků, terorismu a vlastních nemocí ZDE

0
Vytisknout
8572

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2017