Britská vláda ze vzdala plánu, že by Trump promluvil v Dolní sněmovně

10. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Státní návštěva Donalda Trumpa se bude konat během prázdnin v britském parlamentě, aby se Trump vyhnul urážce od britských poslanců poté, co předseda Dolní sněmovny John Bercow v minulých dnech vyloučil, že by dovolil Trumpovi pronést projev v Dolní sněmovně.

Trumpova návštěva v Británii, kterou mu během své návštěvy ve Washingtonu přislíbila Theresa Mayová, se uskuteční od čtvrtka do neděle v pozdním létě nebo začátkem podzimu, kdy jsou parlamentní prázdniny. To znamená, že Trump nebude vůbec pozván, aby v parlamentě promluvit. Vládní činitelé také zamýšlení omezit Trumpův kontakt s veřejností a omezit počet příležitostí k protestům a nepořádku během ceremoniálních státních akcí. Trump stráví v Londýně jen málo času a většina jeho návštěvy se uskuteční za přísným bezpečnostním kordonem.

Vzniká také citlivá otázka, zda by Trumpa měla přijmout britská královna. Královskému páru je nad devadesát let a normálně tráví srpen a září na svém zámku Balmoral ve Skotsku.

Je možné, že Trump mohl strávit větší část své státní návštěvy ve Skotsku, jenže by to vyvolalo delikátní politické problémy u skotské vlády a u skotské premiérky Sturgeonové, která Trumpa otevřeně kritizovala za jeho mizogynii a rasismus.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5750

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2017