Londýnská vláda zrušila Dubsův zákonný dodatek o přijímání dětských uprchlíků do Británie

9. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Člen Horní sněmovny Lord Dubs přijel jako dítě do Británie koncem třicátých let z Československa v Kindertransportu Nicolase Wintona. Kdyby ho tam tehdy britská vláda nevpustila, skončil by v koncentračním táboře. Dnes ovšem má britská vláda jiné hodnoty.

"Britská vláda říká, že Británie (počet obyvatel 64 milionů) má kapacitu přijmout jen 350 syrských dětí bez rodičů. Ubohé."

Loni přiměl Lord Dubs tehdejšího premiéra Davida Camerona, aby nechal schválit v Dolní sněmovně zákonný dodatek, podle něhož měla Británie přijmout 3000 z asi 80 000 dětských uprchlíků, uvízlých bez pomoci v Evropě. Realizace tohoto zákonného ustanovení však probíhala liknavě.

Se zuřivostí přivítala britská veřejnost nenápadné oznámení vlády Theresy Mayové, že ruší příslib přijmout tisíce zranitelných dětských uprchlíků bez rodičů z Evropy poté, co jich Británie přijala jen 350.

Reakce Británie je v ostrém kontrastu s krizí v bývalé Jugoslávii před 15 lety, kdy Británie přijala během tří let více než 200 000 uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6014

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2017