Tomáš Prouza obvinil Theresu Mayovou ze lži, píše Guardian

9. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Velký prostor dává na své titulní stránce deník Guardian přednášce Tomáše Prouzy, českého náměstka ministra zahraničí pro otázky Evropské unie, přednesené na Karlově univerzitě. Prouza v ní obvinil Mayovou ze lži ohledně dopadu imigrantů z EU na Británii. Ten je pozitivní a nikoliv, jak Theresa Mayová uvádí, negativní.

"Prouza: Naším dědictvím pro příští generace nemůže být svět, kde se hodiny vrátí o sto let nazpět a všichni budou nepřátelé. Toho ale nemůžeme dosáhnout, jestliže budeme činit o sobě navzájem nepodložená tvrzení. Hovořím o pokračující a rostoucí agresi v Británii vůči občanům jiných zemí, zejména občanům ze střední Evropy. Znovu a znovu, čísla dokazují, že občané z EU přispívají do britské ekonomiky větší mírou, než co si z ní berou. Přesto však tento alternativní fakt - anebo to nazvěme tím, co to ve skutečosti je, totiž lež, se znovu objevil v projevu Theresy Mayové. Opusťme takovou taktiku a budujme svůj nový vztah na faktech a na respektu, ne na populismu a na lžích."

Prouza reagoval na pasáž v projevu Mayové v Lancaster House, kde britská premiérka hovořila o tom, že imigrace má negativní dopad na komunity:

"Za posledních přibližně deset let jsme svědky rekordní migrace do Británie a ty obrovské počty vyvolaly tlak na veřejné služby jako školy, zatížily naši infrastrukturu, zejména bytový fond, a stlačují mzdy pro dělníky."

(Komentátoři poukazují na to, že tlak na veřejné služby v Británii a na infrastrukturu vyvolaly drastické škrty konzervativní vlády a tlak na bytový fond skutečnost, že vláda nezajistila, aby se stavělo 200 000 bytových jednotek ročně, přestože už před deseti lety varovali odborníci, že pokud se to nebude dít, bytový fond se octne v krizi.)

Prouza také Británii kritizoval za lživá tvrzení Mayové, že se chce Británie "otevřít světu", jenže "blokací příchodu nejchytřejších a nejpracovitějších lidí do Británie": "Jak chcete 'dosáhnout mimo Evropu', když je vaším plánem uzavřít se světu a přátelíte se s mužem, který založil svou novou vládu na zrušení svých mezinárodních vazeb?"

Plně souhlasím a blahopřeji Tomáši Prouzovi, že to řekl Mayové takto naplno. Konečně hrají Češi správnou a výraznou roli v Evropě, poznamenává Jan Čulík.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6855

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2017