Zde jsou zprávy o dánských útocích, které podle Trumpa neexistují

8. 2. 2017

čas čtení 3 minuty


V rámci eskalace jím vyhlášené "války s médii" americký prezident Donald Trump a jeho administrativa obvinili západní média z konspirace, která se vyhýbá zpravodajskému pokrytí teroristických útoků.


"Radikální islámští teroristé jsou rozhodni útočit na naši domovinu, jako to udělali 11. září 2001, jak to udělali od Bostonu přes Orlando po San Bernardino. A po celé Evropě jste viděli, co se stalo v Paříži a Nice. Děje se to po celé Evropě. Došlo to do bodu, že to ani není zpravodajsky pokryto a v mnoha případech si velmi, velmi nečestný tisk nepřeje o tom psát. Mají své důvody a vy to chápete," prohlásil Trump v pondělí před vojáky na Floridě.

Trumpův tiskový tajemník Sean Spicer později tvrdil, že některým útokům se "nedostalo zpravodajského pokrytí, které si zasluhovaly". Ve snaze podložit své tvrzení Bílý dům vydal seznam 78 teroristických útoků, které podle Trumpa nebyly dostatečně pokryty.

Zahrnoval široce pokryté útoky v Paříži na kancelář Charlie Hebdo a koncertní klub Bataclan, útok v Nice a berlínský vánoční útok. Také na něm jsou tři incidenty z Dánska, o nichž dánská média psala.

Útok na kulturní centrum a synagogu v únoru 2015 spáchal Umar al-Husejn, dvaadvacetiletý dánský občan palestinského původu. Vypálil nejméně 30 ran na akci švédského karikaturisty Larse Vilkse, zabil pětapadesátiletého filmaře Finn Nørgaard. Poté zavil dobrovolnou bezpečnostní stráž Dana Uzana před kodaňskou Velkou synagogou, než byl zastřelen policií. Jen list The Local o tématu publikoval 89 článků.

Případ pobodání policisty v dánském azylovém centru v září 2015. Palestinec, který měl být vypovězen, byl zatčen, když se pokusil zabít nožem dánského policistu v Center Sandholm. Policista přežil a později se ukázalo, že pachatel "mohl být radikalizován a mít sympatie pro islámský stát" a že předtím zaútočil na ministra migrace Morgana Johanssona hasícím přístrojem.

Střelba na policii v Christianii. Pozdě večer 31. srpna 2016 byli dva policisté a civilista postřeleni při incidentu, který policie označila za čin pod vlivem drog na notoricky známém trhu s konopím v kodaňské enklávě Christiania.

Jeden z policistů utrpěl kritické zranění, ale po dvou týdnech přišla zpráva, že bude brzy propuštěn z nemocnice. Další dvě zranění nebyla vážná.

Podezřelý pětadvacetiletý Mesa Hodźić byl později zastřelen policií.

Ačkoliv se islamisté snaží tvrdit, že pachatel byl "vojákem islámského státu" a kodaňská policie zjistila, že měl spojení na radikální skupinu Millatu Ibrahím, podle policie do této chvíle neexistují důkazy, že střelbu vyvolal extrémismus.

Seznam Bílého domu byl možná připraven ve spěchu a uvedl název Dánska jako "Denmakr", "San Bernardino" jako "San Bernadino" a útočníka označil výrazem "attaker" místo řádným anglickým "attacker".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6467

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2017