BBC: V diplomacii nevítězí síla, ale kompromis

8. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Rozhlas BBC vysílá tento týden vysoce zajímavý dokumentární seriál s názvem "Přátelé a nepřátelé: Narativní historie diplomacie". V úterý v něm profesor David Rothkopf hovořil o kubánské raketové krizi z října 1962, kdy málem skončil svět v jaderné válce mezi Sovětským svazem a Amerikou. Sovětský vůdce Chruščev totiž náhle rozmístil jaderné rakety, které měly schopnost doletět až na Floridu, na Castrově Kubě.

Tradičním vysvětlením této krize je, že Sovětský svaz ustoupil, protože proti němu Amerika zaujala razantně tvrdé postavení. Tato chybná informace se podle Rothkopfa traduje v americké diplomacii, kde jsou dodnes mnozí přesvědčeni, že nejefektivnějším způsobem v diplomacii je razantní použití síly, protože protivník před drtivou mocenskou převahou ustoupí. Bohužel, kdykoliv nedávno američtí politikové a diplomaté jednali ve snaze prosadit v konfliktu svou tvrdou sílu, výsledkem byla katastrofa. Například ve Vietnamu. Protože druhá strana se tvrdé síle nikdy nevzdá, argumentuje Rothkopf.

Už patnáct let ale víme, že řešením kubánské krize nebyl ultranásilný americký postoj, ale kompromis.

Chruščev napsal prezidentu Kennedymu, že rakety z Kuby stáhne, pokud se Amerika zaručí, že na Kubu neprovede invazi. To mu Kennedy písemnou odpovědí přislíbil, ale Chruščevovi to nestačilo. Poslal Kennedymu druhý dopis, v němž požadoval, aby Amerika nejprve stáhla své rakety z Turecka.

Rothkopf v pořadu argumentuje, že při řešení problémů je nesmírně důležité, aby ani jedna strana neztratila tvář. Kennedy na druhý Chruščevův dopis neodpověděl, poslal ale svého bratra Bobbyho a další lidi na vyjednávání se sovětským velvyslancem Dobryninem. Vyjednávání došlo k dohodě, kdy Kennedy tajně souhlasil se stažením amerických raket z Turecka - byly stejně zastaralé a nepoužitelné, avšak veřejně to vyhlášeno nebylo, protože ani Kennedy nemohl veřejně ztratit svou tvář a dát najevo, že ustoupil. Ovšem tajná informace, že USA Sovětskému svazu ustoupily a americké rakety z Turecka budou zlikvidovány, umožnily Chruščevovi v sovětském politbyru argumentovat, že jeho strategie byla úspěšná, a že tedy je možno bez ztráty tváře sovětské rakety z Kuby stáhnout. Tak došlo k vyřešení kubánské krize kompromisem, nikoliv neústupným americkým postojem.

Kennedy a další američtí prezidenti pak systematicky vyjednávali s Castrem o normalizací vztahů s Kubou. Tato jednání trvala léta a vyvrcholila nedávnou Obamovou návštěvou Kuby.

Princip, že v diplomacii kompromis funguje a že s nepřítelem je nutno vyjednávat, je potvrzen i ze Severního Irska. Zatímco Margaret Thatcherová veřejně prohlašovala, že Irská republikánská armáda jsou vrazi a s teroristy se nevyjednává, tajně s nimi samozřejmě vyjednávala, až to nakonec vedlo k ukončení severoirského konfliktu.

Pořad profesora Rothkopfa v angličtině (audio) ZDE

0
Vytisknout
7112

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2017