Turecké vojáky "závodící" s asadisty o obsazení strategického města al-Báb v Sýrii zabil ruský nálet

10. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Tři turečtí vojáci byli včera zabiti a jedenáct dalších zraněno, když ruský letoun zaútočil na budovu, v níž byli umístěny turecké jednotky, oznámila armáda.


Letoun měl usilovat o útok na cíle spojené s IS, ale "kvůli nehodě tři naši hrdinní vojáci byli obětováni, když byla bombardována budova, kde se nacházely naše jednotky," oznamuje prohlášení.

Ruský prezident Vladimir Putin už kontaktoval svůj turecký protějšek Recepa Erdogana a vyjádřil "smutek a soustrast".

"Ruští představitelé prohlásili, že incident Byla nehoda a vyjádřili svůj smutek a soustrast," tvrdí armáda a dodává, že probíhá vyšetřování na obou stranách.

Jedenáct dalších vojáků bylo zraněno, jeden velmi vážně.

Turecko 24. srpna zahájilo bezprecedentní tažení v Sýrii proti IS a kurdským milicím, které na počátku přineslo rychlý postup, ale změnilo se ve smrtící zápas s IS, když v prosinci začala operace směřující k obsazení strategického města al-Báb.

Zatímco Turecko neposkytlo detaily, Moskva tvrdí, že k němu došlo v okolí al-Bábu, kde ruské síly provádějí nálety.

Než byl ohlášen čtvrteční incident, agentura Dogan oznámila zabití 66 tureckých vojáků v Sýrii od zahájení operace Eufratský štít. Většina z nich zemřela při útocích IS.

Turecko a Rusko byly v Sýrii na opačných stranách konfliktu a vztahy se vyhrotily v listopadu 2015, když turecká letadla sestřelila ruskou stíhačku za hranicí.

V létě následujícího roku byly vztahy normalizovány a obě strany ve věci syrského konfliktu úže spolupracují.

V současnosti probíhají dvě operace vedené Tureckem a asadisty podporovanými Moskvou s cílem obsadit džihádisty držený komunikační uzel al-Báb na severu Sýrie.

Město je obleženo od pondělí, kdy asadisté postupující z jihu odřízly silnici vedoucí do města.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5478

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2017