Rusko vede "válku" proti internetu a zavírá jeho uživatele

8. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Prominentní ruská lidskoprávní organizace varovala před potlačováním uživatelů internetu, když soudy aplikují tvrdé tresty vězení za posty vyjadřující politické názory.


"Ruské úřady začaly pohlížet na internet jako na bojiště, jak v uvnitř, tak vně země," kde i na nejmenší kritiku "je pohlíženo jako na ozbrojený útok," uvádí zpráva organizace Agora.

Agora sdružuje asi 50 právníků specializujících se na lidskoprávní případy, včetně kauzy Pussy Riot a radikálního performera Pjotra Pavlenského.

Skupina tvrdí, že státní politiku na ruskojazyčném internetu - známém jako Runet - lze shrnout do výrazů "útok", "tažení" a "nepřátelé".

Ruská vláda se také zaměřuje na vnější hrozbu, kde bezpečnostní služba FSB tvrdí, že vloni zabránila 70 milionům útoků. Agora tento údaj zpochybňuje.

Skupina zaznamenala sedm trestních kauz proti Rusům vyjadřujícím názory online v roce 2016, z nichž pět skončilo rozsudkem a čtyři vězením.

Zmiňuje případ novináře a blogera Alexeje Kungurova z města Ťumeň na Urale, který byl vojenským soudem odsouzen k dvouletému trestu za kritiku ruského bombardování Sýrie.

V prosinci byl odsouzen za veřejnou obranu terorismu kvůli příspěvku na stránce Live Journal.

Elektroinženýr z města Tver ve středním Rusku Andrej Bubejev byl v květnu odsouzen na dva roky a tři měsíce v trestní kolonii za "podporu extrémistické aktivity" a porušení ruské územní integrity poté, co republikoval proukrajinský článek.

Agora uzavírá: "To vše nám umožňuje udělat celkový závěr - Runet vstoupil do stavu stanného práva."

Agora vloni zaznamenala 97 návrhů politiků a státních představitelů na posílení kontroly internetu.

V Rusku je zhruba 66 - 84 aktivních uživatelů internetu ze 146 milionů obyvatel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7309

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2017