Proč je dnes mezi tolika lidmi v ČR tak populární nenávist?

8. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Populistické nesmysly a nenávist vůči lidem, kteří jsou svévolně považováni za "jiné", se šíří po celé Evropě, avšak ve střední Evropě, včetně České republiky je ta nenávist absolutně rekordní.

Proč je tomu tak: Proč tolik Čechů nenávidí uprchlíky, kteří jsou naprosto nevinnými lidmi, kteří nikomu nic neudělali, a často jsou o hodně vzdělanější a schopnější než lidi žijící v Česku? Že by to bylo právě proto? Proč tolik lidí obdivuje Vladimíra Putina a jeho mafiánský stát, když je dokázano, že je to zločinec a vrah, vinný smrtí tisíců lidí v Sýrii a v Čečensku? Omezující stále tvrději život svých spoluobčanů. Chtějí tito lidé zavést v ČR také autoritářský útlak? Proč se jim to líbí? Vůbec tomu nerozumím. Co se to stalo tolika spoluobčanům?

Proč se tolik lidí tak nadšeně a rychle zbavuje lidskosti a překračuje tu nepřekročitelnou červenou čáru k sobectví a nenávisti, jak před tím varoval už Karel Čapek, který dobře věděl, že vzdáme-li se základních zásad humanity, dojde k smršti vražedné celosvětové katastrofy.

Opravdu by mě zajímalo, vážení čtenáři, proč tolik lidí tak nadšeně dnes věří nesmyslům, šíří je a vášnivě, s obrovskou vnitřní zlobou, je podporuje. Můžete to vysvětlit? Rád bych o tom vyvolal v Britských listech diskusi. Napište nám.

Zde je pro inspiraci k tomuto tématu krátký dialog, který jsem vedl s Janem Rovenským:

Jan Čulík: Ale zajímalo by mě, proč ti lidé patologické názory zastávají. Vůbec tomu nerozumím.

Jan Rovenský: Začnu od konce: nad tím se samozřejmě trápím taky. Už proto, že tomu propadají i někteří mí přátelé (a máma, které je 65, už kvůli tomu přišla prakticky o všechny kamarádky, protože její humanismus prostě nesnesou.

Myslím, že jednoduchá odpověď neexistuje, ale mám tři základní hypotézy, které se IMHO nevylučují, ale doplňují:

a) ekonomická a politická frustrace vedoucí k nenávisti k současnému systému jako celku a touze po jeho zničení bez ohledu na následky. V zásadě odpovídá klasické levicové teorii o naštvaných proletářích, kteří Hitlera volí jen proto, že jsou naštvaní na kapitalismus a nechali se zblbnout.

U některých lidí to určitě platí, ale háček je v tom, že většině autoritářů v mém okolí kapitalismus, ba ani zastupitelská demokracie zásadně nevadí - to, co je štve, je liberalismus (jejich snem je obvykle iliberální demokracie podle Zakarii).

b) Adornova autoritářská osobnost. Osobně tenhle vliv na základě sledování lidí ve svém okolí považuji za převažující (alespoň mezi inteligentnějšími a vzdělanějšími autoritáři). Ti lidé prostě mají už psychologickou dispozici k obdivování síly a hierarchických struktur - mají rádi silné vůdce a slabými pohrdají.

Jako pro humanistu bylo pro mě tohle zjištění dost šokující - byl jsem vždy nezvratně přesvědčen, že všichni lidé jsou v zásadě dobří. No, už si to nemyslím.

c) Pohodlnost a zbabělost. Používat kritický rozum je, jak víme, pracné a bolestivé - člověk se neustále konfrontuje se zjištěními, které rozbíjejí jeho dosavadní představu o světě, a vytvářejí nejistotu. Patrně každý z nás trpí kognitivní disonancí a halo efektem. Někteří lidé si z nich udělali (nepochybně velmi pohodlný) pilíř svého gnoseologického aparátu. Zjevné rozpory se skutečností řeší potlačení skutečnosti. Proč? Protože to je pohodlné a člověk se tak vyhne nejistotě a bolesti.

Vynechávám prostou stupiditu (i když ta určitě také hraje významnou roli) a legitimní obavy z vývoje světa, jejichž odmítání některé z lidí pomůže zahnat někam, kam názorově vlastně nepatří (typický příklad - očividně laskavé a uprchlíků upřímně se bojící babičky z vesnic na Vysočině na Bartošově demonstraci, kde pochodovali v jednom chumlu s neofašisty, a když jsem se jich ptal, jestli jim to nevadí, odpovídaly obvykle ("no, vadí, ale co máme dělat?")

Jan Čulík: Nemyslím si, že nenávist vůči systému je v ČR motivována chudobou. Nejsprostší jsou právě nižší střední třídy. Maloměstští pánové, jimž se jinak zle nevede.

A že by Trump byl obdivuhodná autoritářská osobnost? Problém je přece, že Trump je chaotik a omezenec. Ano, je agresivní, ale to neznamená, že je silmá osobnost. Jakto, že to ti lidi nevidí?

Jan Rovenský: Hitler byl taky chaotik a blbec. nerozhodují schopnosti, natož pak inteligence, ale charisma. I když jde o charisma žumpy. Psychopaty bohužel velká část lidí za charismatické považuje.

Jan Čulík: Ale on ani není charismatický. Viděl jste ty satirické scénky Saturday Night Live? Trump vyvolal v Americe vlnu opravdu neuvěřitelně zábavné satiry.

Tohle je z víkendu:

6 milionů diváků jen na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=pZOF9q5fzfs

12 milionů diváků: https://www.youtube.com/watch?v=UWuc18xISwI

Jan Rovenský: Jo, je to strašnej kašpar. Ale to přece Hitler taky. Vemte si Great Dictatora od Chaplina či Osvobozené divadlo z třicátých let. Věta "dnes už člověk nepozná, komu se má smát, a koho se bát" očividně nezestárla.

Což je mimochodem další zajímavej postřeh: část z těch mámy kamarádek, které mají rády Trumpa a volí Okamuru a Konvičku, to dělají proto, že jim zmínění pánové přijdou "zábavní" a "je s nima aspoň sranda". Jako že fakt.

0
Vytisknout
12325

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2017