Maďarsko plánuje věznit migranty v přepravních kontejnerech

10. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Budapešť prohlásila, že všichni migranti budou odesláni do detenčních center, zatímco jejich žádost o azyl je vyřizována. Premiér Viktor Orbán připustil, že to staví jeho zemi do "otevřeného konfliktu" s Evropskou unií.


Maďarsko oznámilo nový plán držet všechny uprchlíky v přepravních kontejnerech spojených v tábory umístěné na hranici. Toto opatření ovlivní všechny migranty čekající na vyřízení žádosti o azyl, i když už jsou ubytováni v jiném zařízení.

Tento krok je poslední v řadě tvrdých opatření zavedených pravicovým premiérem Viktorem Orbánem, který se netají antipatií k migrantům. Orbán se často dostává do konfliktu s EU a dalšími evropskými politiky kvůli své odpovědi na uprchlickou krizi, jako je odmítání podílet se na přerozdělení podle kvótního systému nebo výstavba žiletkového plotu na hranici se Srbskem.

"Svoboda pohybu lidí bude odstraněna, budou moci zůstat jen na místě pro ně určeném," prohlásil Orbánův personální šéf János Lazar při oznámení nového plánu. "Toto místo bude na státní hranici, kde budou umístěny kontejnery vhodné pro ubytování 200-300 lidí. Migranti zde budou muset čekat na právně závazné rozhodnutí o svých tvrzeních."

Lazar dodal, že nové nařízení bude zavedeno v rámci výjimečného stavu vyhlášeného kvůli masové migraci, jaká existuje právě teď.

Orbán, který je silným příznivcem amerického prezidenta Donalda Trumpa, označil taková opatření za nezbytná pro zastavení teroristických útoků v Evropě. Premiér připustil, že faktické uvěznění všech migrantů může odporovat evropské legislativě, ale "jakákoliv právní norma která podporuje teroristické činy musí být změněna v zájmu naší sebeobrany".

Maďarský lídr si nic nedělá z "otevřeného konfliktu" s EU. Často hovoří o přistěhovalectví jako o "jedu" a tvrdí, že muslimští uprchlíci nemají v křesťanské Evropě místo.

I když Maďarsko obdrželo v roce 2016 téměř 30 000 žádostí o azyl, udělilo jej (nebo stanovilo podobný ochranný režim) jen 425 lidem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6375

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2017