Zkušenosti z hospody:

Neznalost, zaujatost, stádovitost a neochota kriticky myslet

9. 2. 2017

čas čtení 6 minut

Jan Kočař:

na Vaši otázku ohledně toho, proč je tak mezi lidmi v ČR populární nenávist, je velmi těžké nalézt odpověď. Když uvedu příklad, rád si občas namátkou přisednu k lidem v hospodě a ptám se jich například na jejich názor, co si myslí o EU, a nestačím se divit, co z nich vylézá za "iracionality". Jejich odpověď často není vůbec postavená na reálných základech, většinou se jedná o odpor vůči byrokracii (počet úředníků nikdo nezná, je jich ale dozajista moc), vůči hloupým zákonům (aniž by je aspoň lehce znali), které jsou nám vnucovány z Bruselu, klasicky si myslí, že více peněz do EU posíláme než dostáváme atd. (Ve skutečnosti je ČR příjemcem obrovských dotací z Bruselu, pozn. red.)

Na mou prostou odpověď, že mnohdy jsou právní normy vzešlé z EU opravdu špatné, nicméně výhody, které nám členství přináší jako je volný pohyb osob (lidé už zapomněli, co je to stát dvě hodiny na hraničním přechodu, stačí vyjet např. na Ukrajinu), práce (velmi malá omezení) atd. převažuje nad negativy, mi často nikdo neodpoví, akorát mě nazvou eurohujerem.

Na hlavní argument, že je přece lepší, aby státy v EU byly propojené a zamezilo se válkám, které tento kontinent devastovaly od nepaměti, mi lidé odpovídají zpravidla tím, že Evropa a ČR to nějak přežije i bez toho. Nedávno, když mi odešli přátelé z hospody a zkusil jsem se takto bavit s lidmi u vedlejšího stolu, tak jsem po tom, co jsem chtěl slyšet konkrétní argumenty, byl od stolu vykázán a bylo mi řečeno, že se lidé do hospody přišli bavit a ne poslouchat hlouposti (do tématu o EU přitom debata probíhala velmi přátelsky).

A teď, když začneme hledat odpověď na Vaši otázku, proč jsou lidé tak "nakvašení" a hledají problémy tam, kde neexistují (např. právě EU), tak bych řekl, že je to forma neznalosti, nechtění kriticky myslet a jistá konformita a dlouho přehlížené problémy těchto lidí, které stávající systém neřeší. Ve starších kavárnických intelektuálech EU evokuje dobu minulou čistě na základě toho, že je nám "direktivně" vnucováno něco a tento pocit mnohdy stačí k tomu, aby se v nich evokovala nenávist.

Upřímně si myslím, že tyto emoce byly v lidech v ČR vždy, akorát teď stoupají na povrch s tím jak se klasické demokratické liberální režimy rozkládají a lide prostě přestávají věřit tomuto modelu uspořádání společnosti, přičemž si ale chtějí zachovat výhody, které tento systém přináší a zároveň jim je osud "demokracie" úplně ukradený a myslí, si že to nějak bude fungovat i bez ní (lépe), ale to je bohužel krutý omyl.

Osobně si myslím, že momentálně, a to i celosvětově převážila v lidech ničím nepodložená idea, že se dosavadní režimy tzv. přežily, že je potřeba zkusit jiné uspořádání společnosti (ano už jsme je zažili ve 30. letech) a že je dosavadní politický establishment přehlíží a nic jim nenabízí.(Což je mnohdy pravda, ale kdo se aktivně snaží tuto situaci v ČR změnit ?) Této struny se mistrně chopili demagogové, kteří často nemají o tyto lidi sebemenší zájem, nicméně budí zdání, že vše vyřeší, zpravidla hraním na strunu národní hrdosti a nacionalismu.

Přičemž mají se lidí opravdu lidé v ČR špatně, hrozí jim existenční likvidace? No, asi stěží. (Samozřejmě nechci tím říkat, že je vše v pořádku, to ani omylem, ale situace v ČR oproti ostatním částem světa, kde se válčí a lidé mají hlad, je minimálně stabilní.) Když bych uvedl přirovnání, pokud si budete dávat po dobu 25 let stejné jídlo a nic Vám nechybí, akorát je to samozřejmě fádní a trochu se nudíte a v 26. roce za Vámi přijde kuchař z protější nově otevřené restaurace (do té doby vůbec kuchaře nedělal) a řekne Vám, že do jídla Vám stávající kuchař sype sračky a že to jídlo Vám rozhodně neprospívá (zdravý jste jak rybička, ale na tom teď nezáleží) a že pokud ho budete jíst, tak Vás to zabije (samozřejmě lže, chce, abyste chodil na oběd k němu) do toho Vám zamíchá, že Váš stávající kuchař jezdí v BMW a Vy máte pouze starou škodovku a že je to hovado, co se o Váš žaludek nezajímá, tak se buď na místě zamyslíte, a začnete řešit, proč mi to říká, a prohlédnete ho, zároveň si sebekriticky řeknete, že opravdu za těch 25 let je ten oběd lehce fádní, ale jinak fajn, tak doporučíte Vašemu stávajícímu kuchaři, co by měl zlepšit a něco mu aktivně navrhnete, nebo uvěříte lháři a začnete chodit k němu, ale ten Vám přitom opravdu Vaří sračky a do roka máte rakovinu jak vyšitou.

Problém dnešní nenávisti v lidech je v tom, že "falešní" kuchaři začali míchat smrtelnou kašičku bludů, kterou krmí své nové strávníky a ti si tuto krutou skutečnost neuvědomují a až si ji uvědomí, pokud budou mít to štěstí a nebudou do té doby mrtví, tak už nebudou mít alternativu a z láskou budou vzpomínat na svého starého kuchaře, který nebyl dokonalý, ale vařil jídlo, které Vás nezabilo.

Myslím si, že bohužel nastal okamžik, kdy se v naší zemi od revoluce nakumulovala spousta problémů, přičemž velmi malá část společnosti se tyto problémy snaží aktivně řešit (včetně mě, typicky česky řeším tyto otázky u piva a tím to taky končí, nicméně aspoň mám pocit, že jsem na správné straně barikády) a v lidech převládá zlost, přičemž tohoto pocitu využívají lidé, kterým je bohužel demokracie někde, a vycítili příležitost, jak se chopit moci. No a pokud přikládáte do kotle a katalyzujete tyto emoce, tak bohužel jsou lidé čím dál více nenávistní vůči uprchlíkům, vůči cizincům, vůči Unii, ono to je opravdu pak vlastně jedno vůči čemu. Bohužel, zde momentálně nevidím, žádné velké osobnosti, které by tento stoupající plamen dokázaly uhasit.

PS: Díky za Vaši práci, Britské listy jsou jediné periodikum v ČR, které se dá číst.

0
Vytisknout
6437

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2017