Izraelské letectvo zahájilo údery na Jemen

29. 9. 2024

čas čtení 11 minut

Libanonské ministerstvo zdravotnictví v neděli oznámilo, že při poslední sérii izraelských úderů bylo zabito téměř 50 lidí.


Libanonské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že podle předběžných údajů bylo při nedělním izraelském úderu poblíž hlavního jižního města Sidon zabito 24 osob a 29 osob bylo zraněno.

Později oznámilo, že izraelské nálety na oblast Baalbek-Hemel ve východním Libanonu „zabily 21 lidí a 47 zranily“, což je další předběžný počet obětí.

Další čtyři lidé zahynuli při náletu zaměřeném na Džúb Dženin v oblasti Bekaa, uvedlo ministerstvo.

Počet obětí izraelského útoku na jižní libanonskou vesnici Ajn el-Delb se podle libanonského ministerstva zdravotnictví zvýšil na 32.

Již dříve dnes ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že izraelské nálety zabily v neděli v Baalbek-Hemelu ve východním Libanonu 21 lidí.


Čtyři mrtví a nejméně 30 zraněných při izraelských úderech na Jemen

Podle agentury Agence France-Presse informují média ovládaná Húsíi o tom, že při posledních izraelských úderech na Jemen byli zabiti čtyři lidé a nejméně 30 jich bylo zraněno.

Mezi čtyřmi mrtvými je přístavní dělník a tři inženýři, uvádí televize Al-Masirah.

Třiatřicet lidí bylo zraněno, dodal deník.


Podle amerického senátora Marka Kellyho byla bomba, kterou Izrael použil k zabití šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha, vyrobena v USA.

V neděli Kelly, předseda podvýboru amerického Senátu pro ozbrojené služby v oblasti letectví, řekl televizi NBC, že Izrael použil bombu řady Mark 84 o hmotnosti 2 000 liber (900 kg).

„Vidíme, že se více používá řízená munice, JDAM [Joint Direct Attack Munitions], a my tyto zbraně nadále poskytujeme,“ řekl Kelly, informuje agentura Reuters.

„Ta 900kg bomba, která byla použita, je bomba řady Mark 84, která Nasralláha zlikvidovala.“

Izraelská armáda se nevyjádřila ke zbraním, které byly použity při útoku, jenž zabil Nasralláha a srovnal se zemí nejméně šest obytných budov, přičemž zabil několik lidí a desítky dalších zranil.

IDF potvrdily, že se desítky letadel podílely na útoku na „vojenské cíle patřící teroristickému režimu Húsíů“


Vzdušné útoky na jemenský přístav Hodeidah


Objevily se zprávy o leteckém útoku na přístavní město Hodeidah v Jemenu u Rudého moře. Podle agentury Reuters byly zasaženy palivové nádrže.

Přístav Hodeidah, který je pod kontrolou Húsíů od roku 2021, je klíčový pro dodávky potravin a dalších potřebných věcí pro jemenské obyvatelstvo, které je závislé na dovozu. Íránem podporovaní Húsíové v reakci na probíhající izraelský útok na Gazu vypálili na Izrael rakety a drony a narušili globální obchod přes Rudé moře.

Izraelské letectvo uvedlo, že nálet na Jemen provedly letouny F-15 z izraelské letecké základny Tel Nof, které doprovázely podpůrné letouny.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant na Twitteru uvedl, že nálet dokazuje, že žádné místo není pro Izrael příliš vzdálené, aby mohl zasáhnout.

„'Své nepřátele budu pronásledovat, dostihnu je a nevrátím se až do jejich konce' (Žalmy, kapitola 18, verš 38),“ napsal Gallant.

„Útok proti Húsíům jsem sledoval z řídicí místnosti letectva. Poselství je jasné - pro nás není žádné místo příliš daleko,“ dodal.


Vysoký představitel Húsíů Nasr ad-Dín Amer, který zároveň působí jako šéf jemenské tiskové agentury Saba, napsal na Twitteru

Útoky se nezdařily. Byla přijata preventivní opatření, v přístavu Ras Issa a Hodeidah byly předem vyprázdněny nádrže s ropou a existoval nouzový plán. Sionisté naše operace za žádných okolností nezastaví, zkvalitníme je.

Ačkoli izraelské nálety zasáhly Jemen již dříve v reakci na útoky dronů a raket, tento byl zřejmě největším izraelským náletem na Jemen, do kterého se zapojilo velké množství letadel a zasáhlo až 10 cílů.

Záběry z Hodeidy ukazovaly části města pokryté mohutnou vrstvou prachu a z dálky viditelné mohutné exploze.
Prohlášení vydané IDF popisuje desítky izraelských letadel zapojených do náletu.

Zde jsou některé řádky z prohlášení:

Izraelské letectvo zasáhlo húthijské teroristické cíle v Jemenu - 1800 km od Státu Izrael ...

Dnes [v neděli] během rozsáhlé letecké operace založené na zpravodajských informacích zasáhly desítky letounů IAF - včetně stíhaček, letounů pro doplňování paliva ve vzduchu a zpravodajských letounů - vojenské cíle patřící teroristickému režimu Húsíů v oblastech Ras Isá a Hudajda v Jemenu. Cíle zahrnovaly elektrárny a námořní přístav sloužící k dovozu ropy, které húsjský teroristický režim využíval kromě vojenských zásob a ropy také k přepravě íránských zbraní do regionu.

Údery byly provedeny v reakci na nedávné útoky Húsíů proti Státu Izrael ...

V uplynulém roce Húsíové působili pod vedením a za finanční podpory Íránu a ve spolupráci s iráckými milicemi s cílem zaútočit na Stát Izrael, podkopat regionální stabilitu a narušit globální svobodu plavby ...

IDF jsou odhodlány pokračovat v operacích na jakoukoli vzdálenost - blízkou i vzdálenou - proti všem hrozbám pro občany Státu Izrael.


Izraelská a jemenská média informují o významném leteckém útoku na jemenský přístav Hodeidah.
Video zveřejněné na sociálních sítích a sdílené také izraelskými publikacemi naznačuje, že při náletu byla zasažena zařízení na skladování ropy v přístavu. Záběry ukazují velmi rozsáhlý výbuch a tyčící se sloup černého dýmu nad městem.

Exploze v Hodeidah následuje po sobotním zasažení Izraele balistickou raketou vypálenou z Jemenu, přičemž Íránem podporovaní Húsíové uvedli, že byla namířena na mezinárodní letiště v Tel Avivu. Střela byla zachycena mimo izraelský vzdušný prostor.


Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby v rozhovoru pro CNN uvedl, že nikdo netruchlí nad smrtí Hasana Nasralláha, vůdce Hizballáhu, který byl v pátek zabit při izraelských náletech v Bejrútu. Řekl:

Myslím, že nikdo netruchlí nad ztrátou pana Nasralláha, známého teroristy, člověka, který má na rukou americkou i izraelskou krev. Jedná se o teroristickou organizaci. Byl jejím vůdcem. A myslím si, že lidé jsou bez jeho chození bezpečnější.

Na otázku, jaký je počet civilních obětí úderu, Kirby odpověděl: Kirby odpověděl: „To teď nemůžeme vyčíslit.“

V nově zveřejněném prohlášení Pentagon uvádí, že USA „si zachovávají schopnost nasadit síly v krátkém čase“ a jsou odhodlány zabránit Íránu a Íránem podporovaným partnerům a zmocněncům, aby „využili situace nebo rozšířili konflikt“. USA tvrdí, že jejich prioritou je zajistit ochranu amerických občanů a sil v regionu, bránit Izrael a ochladit napětí v celém regionu prostřednictvím „odstrašení a diplomacie“.

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby uvedl, že Izrael nebude schopen bezpečně dostat lidi zpět do jejich domovů na severu země tím, že povede plnohodnotnou válku s Hizballáhem nebo Íránem.

Izrael prohlásil, že jeho cílem je zabezpečit severní oblasti před raketovou palbou Hizballáhu a umožnit návrat tisícům vysídlených obyvatel.

„Plošná válka s Hizballáhem, rozhodně ne s Íránem, není způsob, jak toho dosáhnout. Pokud chcete tyto lidi dostat bezpečně a trvale zpět domů, věříme, že diplomatická cesta je správná,“ řekl Kirby pro CNN.

Spojené státy sledují, co Hizballáh udělá, aby se pokusil zaplnit své vůdčí vakuum, „a pokračují v rozhovorech s Izraelci o tom, jaké jsou správné další kroky“, řekl po zprávě, že velká část vedení Hizballáhu byla zabita izraelskou armádou.

„Dali jsme najevo, že taktické provedení nevidíme nutně stejně jako oni, pokud jde o ochranu (civilistů),“ řekl Kirby. Dodal, že podpora Izraele ze strany USA zůstává zachována. Washington je zdaleka největším dodavatelem zbraní do Izraele.

Íránský ministr zahraničí Abbás Arakčí prohlásil, že zabití brigádního generála Abbáse Nilforoushana, zástupce velitele Íránských revolučních gard (IRGC), Izraelem je „strašlivým zločinem“, který nezůstane bez odezvy.
Nilforoushan byl zabit při pátečních izraelských úderech na Bejrút, při nichž byl zavražděn i vůdce Hizballáhu Hassan Nasralláh.

Nasralláhovo tělo bylo z místa pátečního úderu vyzvednuto neporušené, sdělil agentuře Reuters lékařský a bezpečnostní zdroj.

Izrael uvedl, že při pátečním útoku na podzemní velitelství skupiny zabil vedle Nasralláha i 20 osobností Hizballáhu. Mezi zabitými byl také Alí Karakí, vůdce jižní fronty Hizballáhu, a Ibrahím Husajn Džazín, vedoucí Nasralláhovy bezpečnostní jednotky, uvedly IDF.

Izraelská armáda v neděli rovněž uvedla, že při včerejším leteckém útoku v Libanonu zabila vysokého představitele Hizballáhu Nabíla Kaúka. Hizballáh později jeho smrt potvrdil. Jedná se o sedmého vysokého představitele libanonské militantní skupiny, který byl zabit od 20. září.

Izraelská armáda v neděli provedla nové útoky na Libanon, mimo jiné na Dahíju, jižní předměstí hlavního města Bejrútu, a na údolí Bekáa na severovýchodě Libanonu.
Hizballáh v neděli údajně vypálil rakety na vojenskou základnu Ofek v severním Izraeli a raketovými údery zasáhl izraelskou osadu Sa'ar.

Evropští ministři zahraničí, včetně představitelů Spojeného království, Německa a Francie, zesílili výzvy k příměří mezi Izraelem a Hizballáhem v obavách z rozšíření konfliktu do celého regionu.


Libanonská armáda uvedla, že „vyzývá občany, aby zachovali národní jednotu a nenechali se zatáhnout do akcí, které by mohly ovlivnit občanský mír v této nebezpečné a choulostivé fázi“
. Premiér země Nadžíb Mikátí vyzval Libanonce, aby se „spojili“ a zachovali občanský pořádek. Diplomatické úsilí o příměří s Izraelem pokračuje.

Světový potravinový program OSN (WFP) zahájil nouzovou operaci s cílem poskytnout potraviny až pro 1 milion lidí postižených konfliktem v Libanonu.
Podle ministerstva zdravotnictví bylo v Libanonu v důsledku izraelských útoků v posledních dvou týdnech zabito více než 1 000 lidí a více než 6 000 jich bylo zraněno a přibližně milion Libanonců bylo izraelskými údery vysídleno.

Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito nejméně 41 595 Palestinců a 96 251 jich bylo zraněno, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Gaze.

Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
814

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2024