Rusko: Dokumenty ukazují na otrávení Navalného v trestanecké kolonii

30. 9. 2024

čas čtení 3 minuty
Z rozhodnutí odmítnout zahájit trestní řízení v souvislosti se smrtí politika Alexeje Navalného v trestanecké kolonii byly odstraněny zmínky o příznacích, které mohou naznačovat otravu opozičníka.

Zpočátku se tedy v dokumentu podepsaném majorem Alexandrem Varapajevem uvádělo, že politik před svou smrtí "lehl na podlahu", načež si začal stěžovat na ostrou bolest v břiše: "Začal mít reflexní erupci obsahu žaludku, objevily se křeče a ztratil vědomí, což bylo okamžitě nahlášeno zdravotnickému personálu nápravného zařízení."

Tento fragment však z finální verze zmizel. Soupis zabavených předmětů, sestavený po Navalného smrti, zároveň naznačuje "výplachy a pevné úlomky zvratků" - byly odeslány k prozkoumání, které nebylo dříve hlášeno.

Tyto údaje potvrzují slova Julie Navalné, která uvedla, že její manžel "si v posledních minutách před smrtí stěžoval na akutní bolesti břicha". Sám opozičník v kolonii řekl obhajobě, že se mu zdálo, že byl "otráven".

Publikace uvádí, že celkem získala přístup ke stovkám oficiálních dokumentů souvisejících se smrtí politika v kolonii. Analyzoval je resuscitátor Alexander Polupan, který léčil Navalného po otravě novičokem v srpnu 2020 v Omsku. Uvedl, že příznaky "lze jen stěží vysvětlit něčím jiným než otravou".

"Krátká doba mezi bolestmi břicha a křečemi hovoří ve prospěch toho, že by se mohlo jednat například o organofosforovou látku (Novičok patří do stejné skupiny látek, ale ne při použití na kůži, ale vnitřně)," uvedl Polupan.

Oficiální příčinou Navalného smrti je arytmie, která se vyvinula v důsledku "kombinovaného onemocnění" a vedla k zástavě srdce - jejím spouštěčem bylo údajně kritické zvýšení krevního tlaku. Vyšetřovací výbor zároveň zdůraznil, že smrt politika "není svou povahou trestná".

"Poruchy srdečního rytmu nevysvětlují příznaky, které vidíme v rozlišení: ostrou bolest břicha, zvracení a křeče," řekl Polupan. Dříve řekl, že arytmie se může objevit buď při vrozené chorobě, nebo v přítomnosti patologie, kterou se snažili skrýt. Julia Navalnaja zdůraznila, že "Alexej během svého života neměl žádné srdeční onemocnění".

Na začátku září vyšlo najevo, že prokuratura Jamalsko-něneckého autonomního okruhu zrušila rozhodnutí vyšetřovacího výboru odmítnout zahájit trestní řízení ve věci smrti opozičníka v kolonii polárních vlků. Ve stejné době Varapajev, který podepsal dekret, získal povýšení.

Alexej Navalnyj zemřel 16. února v trestanecké kolonii č. 3 ve vesnici Charp, Jamalsko-něnecký autonomní okruh. Podle Federální vězeňské služby politik onemocněl během procházky, po které ztratil vědomí. Lékaři, kteří přijeli, se ho snažili resuscitovat, ale nedařilo se jim to.

Poté bylo Navalného tělo převezeno do Salechardu. Zástupci vyšetřovacího výboru uvedli, že budou muset provést chemické vyšetření, které bude trvat 14 dní. Ve stejné době byl příbuzným a právníkům odepřen přístup k tělu. Tyto akce vyvolaly ve společnosti vlnu nespokojenosti, po níž bylo 24. února tělo opozičníka předáno jeho matce.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
612

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2024