Bydlení, bydlení, bydlení… Magistrát hlavního města Prahy se vrací skoro o 15 let nazpátek

1. 9. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty
Jenže v situaci, která je daleko těžší než v roce 2008 a naši klienti jsou již úplně v koncích….A my, sociální pracovníci - vlastně také!

„Život je příliš krátký na to, aby byl stráven v Česku.“
Ross Hedvíček, blogger, 2023

Tuto neděli od 17.00 se na „Mariánsko/mafiánském“ náměstí bude konat demonstrace, která určitě nebude mít desetitisíce účastníků, budou to však občané, které by tato země neměla ztrácet – jsou to lidé velmi empatičtí, vzdělaní, stateční a co si budeme povídat: Po něch je v civilizovaném světě vždy poptávka, jelikož společnost svým kritickým myšlením a neohnutými zády před politickou a oligarchickou mocí posunují dál.

Tito většinou mladí muži a ženy, uvěřili a stáli za minulým vedením Magistrátu hlavního města Prahy  v sociální a bytové politice, kde se konečně začalo něco dít v Praze po třiceti letech. 

Dnes je však velká většina těchto lidí je v naprosté deziluzi – nejen, že týmy kolem klíčových lidí koncepce sociálního bydlení v Praze jsou odejity, ale co je ještě horší, duchovní otcové této prosociální politiky zastávají tzv. „dubčekovské pozice“. Tím nazývám náš milý český zvyk podílet se na likvidaci svého vlastního politického programu v bláhové víře, že něco uhájím a hlavně zůstanu u moci. Tentokrát však - jako hrobník svého vlastního dítěte.

Postupnou, salámovou metodou budeme ukrajovat jeden prosociální aspekt za druhým, až konečně nám přečte pan primátor Svoboda (dějinný prezident Ludvík Svoboda) za koalici ODS, TOP 09, KDU – ČSL, Piráty a hnutí STAN:

Poučení z krizového vývoje sociálního bydlení a zabydlování, tzv. Housing First v letech 2018 – 2022 v Praze. 

Postavu tvrdého jádro strany ODS reprezentuje paní radní pro sociální oblast a bydlení Alexandra Udženija, tragickou postavu Dubčeka nám sehraje bývalý radní pro bydlení pan Adam Zábranský (Piráti), pragmatického Husáka reprezentuje paní Jana Komrsková (Piráti), každému kompromisu přístupnému, vzdělanému intelektuálovi Čestmíru Císaři je podoben lidovec Pavel Mareš, předseda výboru pro rodinou politiku a sociální oblast. A ještě nám chybí v esejistické nadsázce mého bláznivého myšlení - statečná postava Františka Kriegla?

Za mne je hlavní adept na tuto postavu, která navždy odhaluje politické pokrytectví každé moci paní Magdalena „Mahu“ Opletalová“, která mne zaujala již v kampani Pirátů, kdy se nebála postavit za zájmy Romů, vyčnívala z davu svými názory…. A byla pochopitelně odsunuta na nevolitelné místo a z Pirátů odchází sama, ihned po sněmovních volbách…

Pakliže můžete, přijďte podpořit demonstrace několika skvělých organizací (Jezevky, Kritická sociální práce, Platforma pro sociální bydlení, Jako doma a další), které spojuje jedno: 

Osobní a profesní statečnost, občanský zájem o věci veřejné a HLAVNĚ – obrana těch nejvíce ohrožených lidí nedostupností bytů.

Pochopitelně je vytvoření dostupného bydlení práce pro politiky na všech úrovních – jsou za to (na rozdíl od nás), velmi dobře placeni. 

Političky a politici, jak jsem je poznal v posledních letech, jsou však zvláštní druh člověka. Nenapadá mne jiný termín než teflonová slizkost,  po které steče každá změna názorů. 

"Prostě tak dopadly volby", dozvíte se a tím to pro politika končí, totální pragmatismus. Já bych těch osobních zklamání s politiky a političkami za posledních několik let, kdy jsem uvěřil ve změnu jedné místní municipality a jedné nadějné strany, mohl jmenovat desítky….

A tak raději nakonec vyslovím svůj stále dokola opakovaný názor na sociální politiku a sociální práci:

Jestli něco má v sociální práci něco opravdu dlouhodobou cenu, potom je to přihlášení se k hlubší odpovědnosti za naše spoluobčany a nikoliv onen skvěle vyplněný IPOD pro matku dítěte, žijící dlouhá léta na zcela nevyhovující ubytovně nebo správně vyplněná kolonka v předraženém, elektronickém OK Systému „Hrozba ztráty bydlení“ třeba u psychicky znevýhodněné osoby.

Držme při sobě!





2
Vytisknout
6626

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023