Proč chce Rusko zapomenout na pakt Molotov-Ribbentrop

1. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Před čtyřiaosmdesáti lety podepsaly sovětský a nacistický režim dokument, který se stal známým jako pakt Molotov-Ribbentrop. Veřejné sliby ohledně neútočení otevřely cestu ke 2. světové válce a tajné protokoly umožnily Stalinovi okupovat pobaltské země stejně jako západní Bělorusko, západní Ukrajinu a části Moldavska.

Stalin a jeho sovětští nástupci se snažili pakt jako takový zakrývat, zejména jeho tajné protokoly. Ale po rozpadu SSSR v roce 1991 úřady uznaly, že pakt je nezákonný, a odsoudily jej i jeho tajné protokoly.

Ale se vzestupem Vladimira Putina se věci opět změnily. Putin zpočátku popíral existenci paktu a později argumentoval, že šlo o vynucené opatření, které zavinila zrada Západu v Mnichově. Po celou dobu vůdce Kremlu trval na tom, že to, co se stalo, bylo obyčejným aktem diplomacie, který neměl vůbec žádný vztah k začátku 2. světové války.

Podle redaktorů RusMonitoru Putin chtěl, aby Rusové zapomněli na pakt - především proto, že jeho existence podkopává jeho vlastní "kult 'velkého vítězství' ve válce. Snažil se také ospravedlnit svou vlastní agresivní politiku vůči sousedům a přesvědčit svět, že Rusko má právo na sféru vlivu.

Kromě toho chce Putin odvést pozornost od domácích problémů a má dlouhou tradici říkat cokoliv, včetně naprostých lží a nečestných popření, o kterých věří, že mu pomohou dosáhnout jeho osobních cílů.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
3806

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023