"Bez pádu Ruska se věci nikam nepohnou"

4. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Vladimir Putin a jeho režim bojují nejen proti Ukrajině ale proti modernitě samé, proti světu, který se odvrátí od závislosti na uhlovodících k obnovitelnému energetickému systému. Blížící se konec Ruské federace nepovede k ničemu horšímu, než co máme teď, říká Alexandr Etkind.

Rusko a jeho elity se staví proti modernitě, protože tato země je zcela závislá na zásobách uhlovodíkových surovin. Jakékoliv transformační programy v energetice zbavují Ruskou federaci jejích obvyklých zdrojů příjmu. To je podstata této konfrontace: Všechno ostatní jsou její různé důsledky.

Touha Západu, aby Rusko zůstalo jednotné, je důsledek setrvačnosti myšlení politologů z počátků 90. let. Rozpad Sovětského svazu nebyl řádně prozkoumán. Ale nyní by měly být projednány budoucí rozpad Ruské federace nebo její "defederalizace".

Pokud k tomu dojde, bude Západ schopen překonat svůj mylný předpoklad, že zhroucení impérií je nutně doprovázeno válkami a kataklyzmaty. Vzniknou konflikty a násilí, ale – a to je nejdůležitější – nepovedou k tak špatné situaci, jako je ta, v níž se nyní svět nachází v souvislosti a agresí proti Ukrajině.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
2688

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2023