V Británii se z drolícího se betonu školních budov stává neuvěřitelný skandál. Lidi už mají silný pocit, že žijí v blázinci

5. 9. 2023

čas čtení 5 minut
Tlak na prolhaného britského premiéra a nemožnou ministryni školství kvůli krizi s drolícím se betonem ve školních budovách roste

Jdou žáci do školy s tím, že jim ve třídě spadne strop na hlavu? Nikdo neví, kolik škol je postiženo

Premiér je obviňován z toho, že v době, kdy byl ministrem financí, drasticky snížil výdaje na opravu školních budov, zatímco ministryně školství byla nucena omluvit se za vulgární výroky pronesené po televizním interview


Krishnan Guru-Murthy: "Stovky škol mají RAAC, ten drolící se beton,  a děti do nich budou chodit, i když se může zřítit střecha?"

Nick Gibb, ministerstvo školství: "Jsme velmi opatrní. Opatrnější než kdekoli jinde na světě."

KGM, "To  moc opatrně
nezní."



 

Krize školních budov hrozí pohltit britského premiéra. Rishi Sunak byl obviněn z krácení rozpočtu na opravy školních budov, jeho ministryně školství byla přistižena při vulgárním nadávání, že kolegové neudělali nic, aby tomu zabránili.

V pondělí, kdy se žáci začali vracet do škol po celé Anglii - nebo v některých případech k výuce  z domova na Zoomu či v provizorních učebnách -, čelil premiér Sunak tvrzení, že jako ministr financí nepochopil vážnost situace.

Bývalí úředníci britského ministerstva školství svědčili, že zaměstnanci ministerstva byli šokováni, když žádost o financování stavebnich prací na 300 až 400 školách ohrožených rozpadajícími se betonovými panely byla Sunakovým ministerstvem financí v letech 2020 a 2021 seškrtána  na 50 škol ročně.

Sunak se pak bránil, že to "není pravda". Že určil, že se opraví 500 britských škol za deset let.(=Tedy 50 škol ročně.)
 
Gillian Keeganová, ministryně školství, byla v pondělí nucena se omluvit poté, co byla přistižena, jak si televiznímu reportérovi stěžuje, že ostatní, kteří mají na starosti opravy škol, "seděli pasivně na prdeli," místo aby něco dělali. Kamera při tom běžela.
Keeganová se nevrle reportéra zeptala: "Řekl někdy někdo: 'Víš co, udělala jsi kurva dobrou práci, přestože všichni ostatní seděli na prdeli a nic neudělali'? Žádné známky toho, ne?"

Pozornost se však zaměřila na obvinění, že premiér Sunak osobně sehrál velkou roli v krizi rozpadávajících se školních budov v důsledku použití nepevného drolícího se betonu tím, že drasticky omezil úsilí ministerstva školství o opravu nebo přebudování škol.

To vyšlo najevo  v pondělí brzy ráno, když Jonathan Slater, nejvyšší státní úředník britského ministerstva školství v letech 2016-2020, řekl v BBC, že požadavek na přestavbu až 400 školních budov  byl Sunakem nejprve snížen na 100 a poté  na pouhých 50 ročně.

Sunak toto udělal přesto, že ministerstvo školství předložilo ministerstvu financí důkazy o tom, že zhoršující se stav tzv. vyztuženého autoklávovaného pórobetonu (Raac), který se používal při stavbě mnoha škol od 50. let minulého století, představuje "kritické riziko ohrožení života", uvedl Slater.

Úředník přirovnal Sunakovo rozhodnutí odebrat ministerstvu školství peníze na přestavbu škol, aby se zabránilo tomu, že dětem ve školách spadne strop na hlavu, k jeho rozhodnutí v roce 2021 snížit plánovaný rozpočet na pomoc dětem dohnat vzdělání po covidu z 15 miliard liber na pouhé  1,4 miliardy liber. No, konzervativci.

"Byly tu tyto dvě opravdu velké výzvy, generační věci, a mám pocit, že ani jednu z nich pořádně nepochopil," uvedli Slater.

Informační zpráva thinktanku Institute for Fiscal Studies uvádí rozsáhlý pokles výdajů na školní budovy v posledních letech. Jeho analýza ukázala, že průměrné kapitálové výdaje se od poloviny roku 2000 snížily v reálném vyjádření přibližně o čtvrtinu a jsou o 50 % nižší než v roce 2010.

Downing Street tvrdí, že "stovky, nikoliv tisíce" škol jsou pravděpodobně postiženy rozpadajícími se betonovými panely.

Stínová labouristická ministryně školství Bridget Phillipsonová obvinila Keeganovou a Sunaka, že se snaží vyhnout odpovědnosti. "Je to naprostý zmatek," řekla. "Charakteristický obraz 13 let vlády konzervativců: děti krčící se pod ocelovými podpěrami, aby jim strop nespadl na hlavu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
2881

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2023