Rusové bombardovali trh v Konsťantynivce. 17 mrtvých. Mrtvé dítě. 32 zraněných

6. 9. 2023

čas čtení 3 minuty
Byly zasaženy trh, obchody a lékárna

Vyjednávání? A pak další vyjednávání? A ještě další? Protože je dovoleno zabíjet. Beztrestně. Jako dnes. Úmyslný raketový útok na trh v #Kosťantynivce. Když je tam spousta civilistů... předběžně 16 zabitých. Pořád nechápu dvě věci. První: pokud nebudou potrestáni vrazi za Kosťantynivku, tak se po vyjednávání určitě stanou beztrestnými, ne? Je to pravda, nebo ne? A za druhé: proč nemůžeme urychlit vojenskou podporu #Ukrajiny, aby se přestalo truchlit nad úmyslně zabíjenými civilisty na Ukrajině?
Podle generální prokuratury bylo poškozeno 20 obchodů, elektrické vedení, administrativní budova a podlaha bytového domu.Při útoku bylo zraněno 32 lidí. 17 osob bylo zabito.

Ministerstvo obrany uvedlo, že trh byl zasažen balistickou střelou.

 

- Mezi nejméně 17 mrtvými při ruském útoku na trh na východě Ukrajiny je i dítě, říká Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsoudil ruský útok v Kosťantynivce, při kterém  zahynulo nejméně 16 lidí včetně dítěte a mnoho dalších bylo zraněno, informuje agentura Reuters.

Zelenskyj na Telegramu uvedl, že v tomto   městě na východě Ukrajiny, které se nachází v blízkosti bojiště a asi 30 km  od města Bachmut, kde se již několik měsíců vedou těžké boje, Byl zasažen trh, obchody a lékárna.

"Toto ruské zlo musí být co nejdříve poraženo," uvedl.

Ukrajinští představitelé zveřejnili na Telegramu video, které ukazuje hlasitý výbuch, který se rozléhá nákupními uličkami, lidé padají k zemi a někteří se utíkají schovat. Místní média to popsala jako raketový útok.

Ministr vnitra Ihor Klimenko uvedl, že při útoku, který zasáhl centrální městskou tržnici, bylo zraněno 32 lidí, informovala agentura Reuters.

Na Telegramu zveřejnil fotografie, na nichž záchranáři prosívají trosky a vynášejí těla v černých pytlích.

- Pracovníci záchranné služby uhasili požár, který poškodil asi 30 stánků ve venkovní tržnici, uvedl ministr vnitra Ihor Klymenko.

Novináři agentury Associated Press na místě útoku v Kosťantynivce viděli zakrytá těla na zemi a pracovníky záchranné služby, jak hasí požáry u stánků na tržišti, poblíž byla zčernalá zohavená auta.

Útok se odehrál v době návštěvy amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena v ukrajinském hlavním městě, kde má oznámit poskytnutí nové americké finanční podpory ve výši více než 1 miliardy dolarů, čímž chce dát najevo neutuchající podporu Washingtonu v boji proti Kyjevu.

Podle amerických představitelů měl Blinken rovněž za cíl zhodnotit tříměsíční ukrajinskou protiofenzívu a naznačit pokračující podporu USA, zatímco někteří západní spojenci vyjadřují obavy z pomalého postupu Kyjeva při vytlačování ruských sil po 18 měsících války, uvedla agentura Associated Press.

1
Vytisknout
4388

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2023