Zemětřesení v Maroku: stovky mrtvých

9. 9. 2023

čas čtení 3 minuty
 

Památkově chráněné staré město v Marrákeši je mezi oblastmi zasaženými zemětřesením o síle nejméně 6,8 stupně s ohniskem v pohoří Vysoký Atlas

Silné zemětřesení s ohniskem v marockém pohoří Vysoký Atlas usmrtilo  stovky lidí, uvedla vláda poté, co se v několika městech a obcích zřítily budovy.

Obyvatelé Marrákeše, nejbližšího velkého města od epicentra, uvedli, že ve starém městě, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, se zřítily některé budovy, a místní televize ukázala záběry zříceného minaretu mešity a trosek ležících na rozbitých autech poté, co k zemětřesení došlo  v pátek ve 23.11 hodin.

 

 

V sobotu ráno marocká televize s odvoláním na ministerstvo vnitra zvýšila počet obětí na 632 a 329 zraněných, později na dva tisíce mrtvých. Již dříve ministerstvo uvedlo, že v provinciích poblíž centra zemětřesení jsou stovky mrtvých. Ministerstvo dodalo, že většina škod vznikla mimo města a obce.

Místní úředník uvedl, že většina mrtvých je v horských oblastech, které jsou těžko přístupné.

"Zemětřesení trvalo asi 20 sekund. Dveře se samy otevíraly a zavíraly, když jsem spěchal z druhého patra dolů," řekl Hamid Afkir, učitel v horské oblasti západně od epicentra poblíž Taroudantu, a dodal, že došlo i k následným otřesům.

Marocké geofyzikální středisko uvedlo, že zemětřesení udeřilo v oblasti Ighil ve Vysokém Atlasu a mělo sílu 7,2 stupně. Americká geologická služba USGS stanovila magnitudo zemětřesení na 6,8 a uvedla, že zemětřesení proběhlo v relativně malé hloubce 18,5 km.

Ighil, hornatá oblast s malými zemědělskými vesnicemi, leží asi 70 km jihozápadně od Marrákeše. Zemětřesení udeřilo krátce po 23. hodině.

V Marrákeši se zřítily některé domy v těsně sevřeném starém městě a lidé ručně odstraňovali trosky, zatímco čekali na těžkou techniku, uvedl obyvatel Id Waaziz Hassan.

Lidé v Rabatu, který leží asi 350 km severně od Ighilu, a v pobřežním městě Imsouane, které leží asi 180 km západně od něj, podle svědků také opustili své domovy v obavách ze silnějšího zemětřesení.

"V době otřesů jsme slyšeli křik," řekl telefonicky jeden z obyvatel Essaouiry, která leží 200 km západně od Marrákeše. "Lidé jsou na náměstích, v kavárnách a raději spí venku. Padají kusy fasád."

Americká geologická služba USGS uvedla, že obyvatelé regionu žijí ve "stavbách, které jsou velmi zranitelné vůči otřesům při zemětřesení".

Podle globálního monitoru internetu NetBlocks bylo v Marrákeši kvůli výpadkům proudu v regionu narušeno internetové připojení.

Maroko zažívá častá zemětřesení ve své severní oblasti kvůli své poloze mezi africkou a euroasijskou deskou.

Podle portugalského Institutu pro moře a atmosféru a alžírské agentury civilní obrany, která dohlíží na reakci na mimořádné události, bylo zemětřesení cítit až v Portugalsku a Alžírsku.

V roce 2004 zemřelo při zemětřesení v Al-Hoceimě na severovýchodě Maroka nejméně 628 lidí a 926 bylo zraněno.

V roce 1980 zemětřesení o síle 7,3 stupně Richterovy škály v El Asnamu v sousedním Alžírsku zabilo 2 500 lidí a nejméně 300 000 jich zůstalo bez domova.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3965

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2023